Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

4 FOR EUROPE középiskolás vetélkedő

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája  „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákok részére. A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várják, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. A csoportok regisztrációját 2014. október 6., 12 óráig fogadják a http://europedirect.kjmk.hu (jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók. 

80 millió euró az internetes platformok felpörgetésére

Az Európai Bizottság ma indította el FIWARE Accelerator elnevezésű programját. 80 millió euróval támogatják az olyan kis- és középvállalkozásokat, startupokat és internetes vállalkozásokat, melyek FIWARE-technológiát alkalmaznak. A FIWARE ingyenesen hozzáférhető alternatívát jelent a meglévő védett internetes platformokkal szemben. A technológia használatával könnyen fejleszthetők és bevezethetők a fejlett internetes alkalmazások. A program első pályázatait ebben a hónapban hirdették meg, melyeket az e héten zajló, a jövő internetével foglalkozó európai konferencia keretében bejelentett további felhívások követnek.

Kelet-Európa: magas kultúra, alacsony ár

Egy érdekes felmérést ismertetett nemrég a brit posta: megnézték, hogy átlagosan mennyibe kerül a magaskultúra tizenkét európai nagyvárosban. A vizsgálatban operaelőadások, klasszikus koncertek, balettelőadások, galéria- és múzeumbelépők, valamint a helyi műemléki épületek/területek látogatásának átlagos árát vizsgálták egy adott időszakra. Nem meglepő módon ilyen szempontból a legkifizetődőbb Kelet-Európába látogatni a kulturális programokra éhes turistáknak. 

Rekordösszeg az európai közlekedés fejlesztésére

Az Európai Bizottság ma felhívást intézett a tagállamokhoz, hogy nyújtsanak be projektjavaslatokat az európai közlekedési összeköttetések korszerűsítésére, az e célra előirányzott 11,9 milliárd eurónyi forrás felhasználására. Ez minden idők legnagyobb uniós forrásösszege, amely teljes egészében a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgálja. A tagállamok 2015. február 26-áig nyújthatják be javaslataikat. A forrásokat a leginkább versenyképes projektek nyerik el, melyek kilenc fő közlekedési folyosó köré összpontosulnak Európában. 

Startol az állami foglalkoztatási szolgálatok új hálózata

A mai napon kezdte meg hivatalos működését az állami foglalkoztatási szolgálatok hálózata: az Európai Bizottság örömmel fogadta az új együttműködési struktúrát, amelynek célja, hogy segítse a tagállamokat a munkanélküliség elleni politikájuk és fellépéseik szorosabb összehangolásában, valamint az európai gazdasági kormányzási keret megerősítésében. A 25 év alatti munkanélküli fiatalokat segítő ambiciózus uniós szintű reform, az ifjúsági garancia gyakorlati megvalósítása érdekében különösen fontos, hogy a tagállamok állami foglalkoztatási szolgálatai a fiataloknak korszerű támogatást nyújtsanak. Az új hálózat irányító testülete ma Brüsszelben ülésezik első alkalommal.
        

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/14. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a A szakképzés növekvő jelentősége az Európai Unióban címmel található összefoglaló.

Európai Mobilitási Hét

Várhatóan 43 ország és több mint 2000 európai város és település fog részt venni a 13. Európai Mobilitási Héten, amely egy évente megrendezésre kerülő, a fenntartható városi közlekedésről szóló kampány. A ma induló kampány során nemzeti és helyi szervezésében több eseményre is sor kerül. „A mi utcánk, a mi választásunk” szlogennel kampányoló idei Európai Mobilitási Hét célja ösztönözni a polgárokat arra, hogy visszaszerezzék a városi területeket, s olyanná tegyék a várost, amilyenben elképzelésük szerint élni szeretnének.

Hogyan változott meg az élet az EU-ban az elmúlt 35 évben?

A választások után megkezdte munkáját az új összetételű Európai Parlament, és az Európai Bizottság is megalakul hamarosan. Egy Időgépbe beszállva 35 évet repülhet vissza, és kiderül, mennyit változott Európa az első közvetlen EP-választás óta. A multimédiás alkalmazással egy 1979-es és egy mai lakást lehet bejárni és felfedezni az elmúlt évtizedek változásait.

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról