Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171920212223
24252627282930

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

DiscoverEU: újabb 20 000 fiatal, köztük 382 magyar utazhatja be Európát

Május 16-án zárult az Európai Bizottság DiscoverEU programjának második pályázati fordulója. Ebben a fordulóban csaknem 95 ezer 18 éves fiatal pályázott az uniós tagállamokból az EU által finanszírozott utazási igazolványokra. 

2020-as EU-költségvetés tervezete

Az Európai Bizottság elfogadta a 2020-ra vonatkozó éves uniós költségvetés tervezetét. Ez a hetedik és egyben utolsó éves költségvetés a 2014–2020-as időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés keretében.

EU-bővítés: éves értékelések és ajánlások a Nyugat-Balkán és Törökország számára

Az Európai Bizottság elvégezte a Nyugat-Balkán és Törökország által végrehajtott reformok éves kiértékelését, és ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, milyen lépések megtételét látja szükségesnek a következő időszakban.

Kihirdették az EU Irodalmi Díjának idei nyerteseit – a magyar Mán-Várhegyi Réka is a díjazottak között van

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter bejelentette, kik nyerték 2019-ben az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjat az EU minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy Európa-szerte elismerésben részesítse az irodalom egén feltűnt új tehetségeket.

Új hatástanulmányok: Az Erasmus+ program fordulópontot jelent az európai diákok életében

Az Európai Bizottság közzétett két független tanulmányt az Erasmus+ program hatásairól. A tanulmányok azt mutatják, hogy az Erasmus+ segít a diákoknak abban, hogy sikeresebbek legyenek magán- és szakmai életükben, az egyetemeknek pedig abban, hogy innovatívabbakká váljanak.

EU-költségvetés: még idén plusz 100 millió euró a kutatási és a hallgatói mobilitási programoknak

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az EU 100 millió euróval növelje két kiemelt jelentőségű és rendkívül népszerű uniós program, a Horizont 2020 és az Erasmus+ idei költségvetését. A többletforrások elősegítik, hogy az Unió hatékonyabb választ adjon olyan fontos kihívásokra, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem, illetve a munkaerőpiaci igényekhez igazodó oktatás előmozdítása.

Digitális egységes piac: május 15-től olcsóbban lehet más EU-országokba telefonálni

Május 15-től maximalizálva lesz az EU-n belüli nemzetközi hívások és SMS-ek díja. Ennek köszönhetően az uniós országok közötti telefonhívásokért percenként legfeljebb 19 eurócentet, vagyis kb. 61 forintot (+áfa), az SMS-ekért pedig legfeljebb 6 eurócentet, azaz kb. 19 forintot (+áfa) kell majd fizetni.

DiscoverEU: újabb 200 000 fiatal, köztük több mint száz magyar utazhatja be Európát

Az Európai Bizottság 2018 után idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést, melynek révén az EU területén élő 18 éves fiatalok utazási igazolványokhoz juthatnak. Az érdeklődők 2019. május 16-ig jelentkezhetnek a ma közzétett pályázati felhívásra. 

Európában a fürdővizek 85%-a, Magyarországon pedig a 72,3%-a kiváló minőségű

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés tanúsága szerint a tavaly vizsgált európai fürdőhelyek 85,1%-a – Magyarországon a 72,3%-a – kiérdemelte a legelőkelőbb, „kiváló” minősítést az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján.

Az európai szemeszter 2019. tavaszi csomagja

Az Európai Bizottság előterjeszti 2019. évi országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő 12–18 hónapra vonatkozóan gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt minden uniós tagállamnak. Az európai gazdaság várhatóan 2020-ban tovább bővül, a kevésbé kedvező körülmények és a globális bizonytalanságok ellenére az összes tagállam gazdasága növekedőben van.

Új uniós szabályok a drónok biztonságos működtetése érdekében

Európa-szerte egyre több drón jelenik meg a légtérben, ezért az Európai Bizottság uniós szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön is biztosítsa. A szabályok mindazokra vonatkozni fognak, akik drónokat üzemeltetnek, így a szakemberekre és a hobbiröptetőkre egyaránt alkalmazni kell majd őket.

rescEU: Az EU a nyári erdőtüzekre készülve létrehozza első tűzoltó légiflottáját

Európa-szerte fokozottan számolni kell az erdőtüzek kialakulásával. Annak érdekében, hogy felkészüljön a veszélyre, a Bizottság – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – működésbe helyezi tűzoltásra szolgáló légi járművekből álló első flottáját.

A Bizottság nyilvántartásba veszi a „Mentsük meg a méheket!” elnevezésű polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a Mentsük meg a méheket! A biológiai sokféleség védelme és a rovarok élőhelyeinek javítása Európában” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A szervezők arra kérik a Bizottságot, hogy fogadjon el jogszabályokat a rovarok élőhelyeinek megőrzése és javítása érdekében.

További 3400 – köztük 63 magyarországi – település nyert el WiFi4EU-utalványt

Az Európai Bizottság kihirdette a második – áprilisi – WiFi4EU pályázati felhívás eredményét. A több mint 10 ezer pályázó közül a Bizottság 3400 települést választott ki és részesít WiFi4EU-utalványban. A kiválasztott települések önkormányzatai wifipontokat hozhatnak létre a közösségi élet színterein.

2019. tavaszi gazdasági előrejelzés

Az előrejelzések szerint az európai gazdaság az elmúlt hat év után idén is tovább bővül, és a bruttó hazai termék az összes uniós tagállamban növekedni fog. A globális növekedés és a világkereskedelem közelmúltbeli lassulása, valamint a kereskedelempolitikákat övező nagyfokú bizonytalanság visszahúzó erőt jelent, a belső dinamika azonban segíti az európai gazdaságot.