Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-
InnoPortfólió
Klaszterportfólió

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Párbeszéd a polgárokkal Lendván

Az Európai Bizottság Szlovéniai Képviselete, Lendva községgel és a Europe Direct Murska Sobota információs ponttal együttműködésben tisztelettel meghívja a PÁRBESZÉD A POLGÁROKKAL elnevezésű rendezvényre, 2016. szeptember 23-án, pénteken, 13.15 órakor a lendvai Színház- és Hangversenyterembe (Lendva, Zala György tér 1.)  

Antitröszt: A Bizottság közzétette az e-kereskedelmi ágazati vizsgálat első eredményeit

Az e-kereskedelmi ágazati vizsgálatról szóló, ma közzétett előzetes jelentés megerősíti az uniós e-kereskedelem gyors növekedésének tényét, és azonosítja azokat a kereskedelmi gyakorlatokat, amelyek korlátozhatják a versenyt és a fogyasztók választási lehetőségeit. A Bizottság a digitális egységes piaci stratégia keretében 2015 májusában indította útjára az e-kereskedelmi ágazati vizsgálatot.

Jean-Claude Juncker elnök értékelte az Unió helyzetét és új kezdeményezéseket jelentett be

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét. Az értékelőbeszéd indítja meg az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatott párbeszédet, melynek eredményeképp kialakítják a Bizottság következő évi munkaprogramját.

Egyre jobb Budapesten élni

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat megjelentette az európai városokkal foglalkozó kiadványát, mely átfogó statisztikai képet nyújt az európai városokban zajló életről. A kiadvány bemutatja, hogy a városok milyen lehetőségeket nyújtanak, és milyen kihívásokat jelentenek.  A felmérés arra következtetésre jut, hogy a legtöbb európai fővárosban egyre elégedettebbek az ott lakók.

A fogyasztói piacok 2016. évi eredménytáblája: javuló piaci teljesítmény

Az Európai Bizottság közzétette a fogyasztói piacok 2016. évi eredménytábláját, amely 42 áru- és szolgáltatási piac működésének uniós fogyasztói minősítését követi nyomon. Ezek a minősítések azt mutatják, hogy a piacok teljesítménye javult a legutóbbi, 2014. évi eredménytáblához képest. 

2018 a kulturális örökség európai éve lehet

A Bizottság javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy 2018-at jelöljék ki a kulturális örökség európai évének. Célja, hogy ezzel hangsúlyozza az európai kulturális örökségnek a közös történelmi tudat és identitás kialakításában betöltött szerepét.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz: a Bizottság 90 millió euróval támogat 65 innovatív vállalkozást

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül. 

500 millió eurós támogatási csomag az európai gazdálkodóknak

Az Európai Bizottságelőterjesztette új intézkedéscsomagját, mely 500 millió euró uniós finanszírozást nyújt a jelenlegi piaci kihívásokkal nehezen megbirkózó gazdálkodóknak, elsősorban a tejiparban. A csomag három elemei: a tejtermelés csökkentésének ösztönzése, felzárkóztatási támogatás, valamint számos technikai intézkedés.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! - pályázat középiskolásoknak

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

Készül az adóügyekben nem együttműködő harmadik országok uniós jegyzéke

Az Európai Bizottság megkezdte a nem együttműködő adójogrendszerek első közös uniós jegyzékének összeállításának előkészületeit. Az uniós szintű lista meg fogja akadályozni az agresszív adótervezést alkalmazó feleket abban, hogy visszaéléseket kövessenek el, kihasználva a tagállami rendszerek közötti különbségekből fakadó lehetőségeket.

Jean-Claude Juncker holnap tartja az Unió helyzetét értékelő beszédét

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartja az Unió helyzetét értékelő idei beszédét. Hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el a Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját.

2014-ben közel 160 milliárd euró adóbevételtől estek el az uniós országok

Az Európai Bizottság közzétett tanulmánya szerint 2014-ben Unió-szerte összesen 159,5 milliárd euró hozzáadottérték-adótól (héa, Magyarországon az áfa) estek el a tagállami költségvetések. Az adatok rámutatnak, hogy az áfabevétel-kiesés (a várt és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség) ismét elfogadhatatlanul magas éves összeget eredményezett.

Juvenes Translatores fordítóverseny

Szeptember 1-jén ismét startol az uniós fordítóverseny, melyen a győzteseket brüsszeli úttal díjazzuk. A középiskolák október 20-ig jelentkezhetnek a Juvenes Translatores elnevezésű verseny honlapján. A sorsolással kiválasztott iskolák 2–5 fős, 1999-ben született diákokból álló csapattal vehetnek részt a megmérettetésben.

 

Erős a Bizottság politikai prioritásainak a támogatottsága

Az európaiak a bevándorlást és a terrorizmust tartják a két legnagyobb kihívásnak, amelyekkel az EU-nak jelen pillanatban szembe kell néznie, ugyanakkor a Bizottság politikai prioritásai erős támogatottságot élveznek a válaszadók körében. 

Energiaunió és éghajlat-politika: áttérés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra

A Bizottság olyan intézkedéscsomagot terjeszt elő, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérést hivatott felgyorsítani az európai gazdaság valamennyi ágazatában.  Az előterjesztett javaslatok egyértelmű és méltányos elveket határoznak meg, amelyeket követve a tagállamok felkészülhetnek a jövőre, Európa pedig megőrizheti versenyképességét. 

uzlet@halon
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”
Magyar Nemzeti Kereskedőház