Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/13. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a Gazdasági kamarák az Európai Unióban címmel található összefoglaló.

 

Új kezdet Európa számára: a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programja

Az Európai Parlament erős többséggel - 422 szavazattal - az Európai Bizottság jövendő elnökévé választották Jean-Claude Junckert, aki jelöltként még az ülést megelőzően rendelkezésre bocsátotta az Európai Bizottság következő hivatali időszakára szóló politikai iránymutatását, "Új kezdet Európa számára: a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programja" címmel.

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/12. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a A 10 legfontosabb változás az uniós fogyasztóvédelmi szabályokban címmel található összefoglaló.

 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is elérhető a következő linkről:

http://issuu.com/hcci_brussels_office/docs/mkik_eu_hirlevel_2014._12._szam_e93eab60d9793c

Online játékok és mobilalkalmazások: nagyobb védelmet élvezhetnek a fogyasztók az Európai Bizottság és a tagállamok együttes fellépésének köszönhetően

Miután több uniós országból panasz érkezett az olyan mobilalkalmazáson belüli (in-app)  vásárlásokkal kapcsolatban, amelyeket a fogyasztók, főként a gyermekek online játékok használata közben, gyakran nem is tudatosan végeznek, a tagállami hatóságok és az Európai Bizottság közös megoldások kidolgozásába kezdtek.

Az online és mobil játékalkalmazásokon belüli vásárlások elleni, uniós szinten koordinált hatósági fellépés már meghozta első, kézzelfogható eredményeit. Az ágazat több kötelezettségvállalást is tett a fogyasztói aggályok eloszlatására. A hatósági fellépés a mobilalkalmazások gyorsan növekvő ágazatába vetett fogyasztói bizalmat hivatott megerősíteni.

Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés: a Bizottság és a tagállamok találkozón tekintik át, hogyan gyorsítsák fel a 6 milliárd eurós alapból történő finanszírozást

Az Európai Bizottság és a tagállamok szakértői július 11-én speciális szemináriumon vesznek részt Brüsszelben, hogy megvitassák az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés tervezésével és gyakorlati végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket. A szeminárium célja, hogy közös munka bontakozzon ki az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésből finanszírozott intézkedések tervezése terén, s ezáltal a lehető leghamarabb megkezdődjön a támogatásra jogosult tagállamoknak juttatandó források folyósítása.

Az EU-ban 155 – köztük 3 magyar – kisvállalkozás jut támogatáshoz

Az Európai Bizottság bejelentette a 3 milliárd euróból gazdálkodó új kkv-támogató eszköz első pályázati eredményeit. A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák.

Egy új mobiltelefon alkalmazás segíti a magyar fogyasztókat külföldi utazásaik során

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata egy egyedülálló mobil alkalmazást készített, melynek neve „ECC-Net: Travel” App (EFKHálózat:Utazási alkalmazás”). Az „ECC-Net: Travel” alkalmazás egy olyan nélkülözhetetlen útitárs az Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon, amely segíti a fogyasztókat a szabadságuk alatt külföldön előforduló kellemetlen helyzetek megoldásában, és lehetőséget teremt arra, hogy fogyasztói jogaikat a célország nyelvén fejezhessék ki és érvényesíthessék. 

Az „ECC-Net: Travel” alkalmazás a bolti vásárlás, az autóbérlés, a szállodai szolgáltatások, a légi, vasúti, buszos és hajóval történő közlekedés és az egészségügyi ellátások témakörében nyújt segítséget és tájékoztatást a fogyasztói jogokról a magyar fogyasztók számára, valamint a külföldi vállalkozással való kommunikációt is megkönnyítheti. Emellett a hasznos információkat tartalmazó részben fontos telefonszámokat és elérhetőségi adatokat tartalmaz az esetleges szükséghelyzetek megoldására.

COSME program: megállapodás a kkv-k finanszírozási lehetőségeinek ösztönzésére

Egy, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) által a mai napon aláírt megállapodás alapján az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) hamarosan mintegy 25 milliárd € összegű további finanszírozáshoz juthatnak hozzá. A COSME program költségvetésében a kkv-k finanszírozására elkülönített 1,3 milliárd € tőkeáttételi hatása révén az elkövetkező hét év során összesen akár 25 milliárd € mozgósítására kerülhet sor a pénzügyi közvetítők közreműködésével.

Az EU és az ipar között létrejött partnerprojektek mától pályázhatnak az első 1 milliárd euróra – a cél az innováció fellendítése

Az EU, a magánszféra és a tagállamok közötti kutatási partnerségek ma tették közzé első pályázati és partnerségi felhívásaikat az EU 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében. Az összesen 1,13 milliárd euró értékű közfinanszírozásból, amelyet a magánpartnerek hasonló összeggel egészítenek ki, először olyan projekteket fognak támogatni, amelyek az emberek életminőségét és az európai ipar nemzetközi versenyképességét hivatottak javítani. Hogy milyen témák tartoznak ide? Pl. a cukorbetegség és különféle szembetegségek új kezelési módjai vagy a hidrogénmeghajtású közúti járművek tucatjainak bevezetése, illetve a hidrogéntöltő állomások kiépítése.

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról