Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

SHARE THE ROAD, Együtt közlekedünk Kiállítás

A Holland Királyság budapesti nagykövetsége és a Magyar Kerékpárosklub által meghirdetett gyermekrajzpályázat 30 legjobb pályaművéből nyílik kiállítás 2014. szeptember 16-án délután 4 órakor az Európa Pontban a DACS, Hollandia, Királyság programsorozat keretén belül.
A kiállítás szeptember 22-ig tekinthető meg.

Szaporodó támadások a humanitárius munkatársak ellen és az EU tevékenysége

Az Európai Unió – a Bizottság és a tagállamok – a világ legnagyobb humanitárius adományozója. Az EU munkája az európai polgárok elsöprő támogatását élvezi: az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint tízből kilencen úgy vélik, fontos, hogy az EU humanitárius támogatást finanszírozzonAz Európai Bizottság 2013-ban 124 millió emberen segített több mint 90 országban A legjobban rászorulók megsegítése idén is folytatódik: támogatja többek között a Szíriában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, és a Dél-Szudánban fellángolt konfliktusok áldozatait, az ázsiai természeti katasztrófák túlélőit, a Száhel övezetben az élelmiszer-ellátás nehézségeivel küszködőket, valamint az olyan háttérbe került válságok által sújtott, kiszolgáltatott lakosságot, mint például a kolumbiai menekültválság vagy a kachini konfliktus Mianmarban (Burma).
 
A teljes tájékoztató itt olvasható.

„Gyorsított Innováció” és innovációs díjak

Az Európai Bizottság bemutatta a „Gyorsított Innováció” („Fast Track to Innovation”, FTI) elnevezésű kísérleti intézkedését és öt új innovációs díjat. A „Gyorsított Innováció” innovatív vállalkozások és szervezetek részére nyújt támogatást azzal a céllal, hogy végső lökést adjon a kiváló ötletek piacra jutásához. A díjak a társadalmilag kiemelt fontosságú technológiai újításokat kívánják jutalmazni, pályázni 2015 januárjától kezdődően lehet. Az eszköz olyan kisebb – három-öt szervezetből álló – konzorciumokat támogat, amelyekben jelentős a vállalkozói részvétel. Az innovációs díjakért folyó verseny pedig 2014 végén, illetve 2015 elején indul három kutatási területen: egészségügy, környezetvédelem és IKT.

Az EU-ban 155 – köztük 3 magyar – kisvállalkozás jut támogatáshoz

Az Európai Bizottság bejelentette a 3 milliárd euróból gazdálkodó új kkv-támogató eszköz első pályázati eredményeit. A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák.

Egy új mobiltelefon alkalmazás segíti a magyar fogyasztókat külföldi utazásaik során

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata egy egyedülálló mobil alkalmazást készített, melynek neve „ECC-Net: Travel” App (EFKHálózat:Utazási alkalmazás”). Az „ECC-Net: Travel” alkalmazás egy olyan nélkülözhetetlen útitárs az Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon, amely segíti a fogyasztókat a szabadságuk alatt külföldön előforduló kellemetlen helyzetek megoldásában, és lehetőséget teremt arra, hogy fogyasztói jogaikat a célország nyelvén fejezhessék ki és érvényesíthessék. 

Az „ECC-Net: Travel” alkalmazás a bolti vásárlás, az autóbérlés, a szállodai szolgáltatások, a légi, vasúti, buszos és hajóval történő közlekedés és az egészségügyi ellátások témakörében nyújt segítséget és tájékoztatást a fogyasztói jogokról a magyar fogyasztók számára, valamint a külföldi vállalkozással való kommunikációt is megkönnyítheti. Emellett a hasznos információkat tartalmazó részben fontos telefonszámokat és elérhetőségi adatokat tartalmaz az esetleges szükséghelyzetek megoldására.

Gyorsabb és pontosabb lett az árvíz-előrejelzés az uniós kutatásnak köszönhetően

Az időben leadott árvíz-előrejelzés és az árvizek okozta vészhelyzetek valós idejű nyomon követése életeket menthet, emellett segítségével megelőzhető az ingatlanok és ingóságok, az infrastruktúrák és a környezet károsodása. Az Imprints,a WeSenseIt és az UrbanFlood csak három az Unió által finanszírozott azon projektek közül, amelyek keretében egyedi árvízi előrejelző és figyelmeztető rendszereket fejlesztettek ki az érintett lakosság tájékoztatására.

KKV-k a 2014–2020 közötti uniós kohéziós politika középpontjában

Egy friss Európai Bizottsági jelentés a 2014–2020 közötti időszakra előretekintve felvázolja, hogy a beruházások hogyan összpontosítanak majd az olyan kulcsterületekre, mint az energiahatékonyság, a foglalkoztatás, a társadalmi befogadás és a KKV-k, annak érdekében, hogy a beruházások minél nagyobb része a polgárok javát szolgálja. A kiadási tervek és a tagállamok partnerségi megállapodásai szerint akár 33 milliárd euró (ez közel 10 milliárd euróval több az eddigieknél) segítheti az európai KKV-kat abban, hogy versenyképesebbé váljanak.

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/13. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a Gazdasági kamarák az Európai Unióban címmel található összefoglaló.

 

Új kezdet Európa számára: a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programja

Az Európai Parlament erős többséggel - 422 szavazattal - az Európai Bizottság jövendő elnökévé választották Jean-Claude Junckert, aki jelöltként még az ülést megelőzően rendelkezésre bocsátotta az Európai Bizottság következő hivatali időszakára szóló politikai iránymutatását, "Új kezdet Európa számára: a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programja" címmel.

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról