Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

 • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
 • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
 • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
 • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
 • Részt venne uniós eseményeken?
 • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
 • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
 • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

10 év – 10 kilométer Futóverseny az uniós támogatásból szépülő Budapesten – az EU-csatlakozás tizedik évfordulója alkalmából

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Ennek megünneplésére 2014. május 11-én, vasárnap ingyenes, 10 kilométeres futást szervezünk Európa egyik legszebb részén: Budapest belvárosában és a Duna-parton. Az útvonal tíz, jelentős európai uniós támogatásból megvalósult, emblematikus budapesti fejlesztést érint. A résztvevők átfutnak a Margit hídon és Budapest új főutcáján, valamint elhaladnak például a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Rudas Fürdő és a Várkert Bazár mellett. A rajt, a cél és az eredményhirdetés a belvárosi Erzsébet téren lesz. Ez lesz a helyszíne az egész napos Európa-napi fesztiválnak is, amely koncertekkel, információs standokkal és családi programokkal várja a látogatókat. A 10 (váltóban kétszer 5) kilométeres távot teljesítők egy Magyarország tíz éves EU-tagságát szimbolizáló érmet kapnak.

Folyamatosan nő az Alapjogi Charta jelentősége – és előnyeit a polgárok is egyre inkább élvezik

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának alkalmazásáról szóló, az Európai Bizottság által ma közzétett negyedik éves jelentésből kiderül, hogy a Charta fontossága és jelentősége egyre nő: az Európai Unió Bírósága egyre gyakrabban alkalmazza azt döntéseiben, miközben a tagállami bírák is egyre inkább tudatában vannak a Charta hatásának, és gyakran az Európai Bírósághoz fordulnak útmutatásért. Az Európai Bizottság a Charta fokozatos „életre keltése” jegyében különféle intézkedéseket tett az uniós polgárok Chartában rögzített jogainak előmozdítása és védelme érdekében.

Javítani kell a közúti fuvarozás szabályait az ágazat, a járművezetők és a környezet érdekében

Az európai utakon lévő összes teherautó mintegy negyede – vissza a telephelyre tartva vagy két fuvar között – nap mint nap üresen közlekedik. A ma közzétett, közúti fuvarozás belső piacának integrációjáról szóló jelentés szerint csökkentené az üresjáratok számát és növelné az ágazat hatékonyságát, ha a tagállami közúti fuvarozási piacokon fokozódhatna a verseny.
Kallas alelnök a következőket nyilatkozta: „A jelenlegi szabályok pazarlásra kényszerítik az európai vállalatokat, a közlekedés valamennyi résztvevőjére kihatnak, és károsak a környezetre. Az ágazat és a járművezetők számára világos szabályozást, illetve jó munkakörülményeket kell teremtenünk. Remélem, hogy a következő Bizottság továbbhalad ezen az úton.”

Az első EU-s közlekedési eredménytábla

Az Európai Bizottság ma közzétette az uniós országok közlekedésére vonatkozó első eredménytáblát. A tábla a tagállamok teljesítményét 22, közlekedéssel kapcsolatos területen hasonlítja össze, és a legtöbb területen megnevezi az öt legrosszabbul és az öt legjobban teljesítő országot. Az összesített pontszámok tekintetében Hollandia és Németország vezetik a rangsort, 11 témakörben kiemelkedőek, őket Svédország, az Egyesült Királyság és Dánia követi.

Az EU támogatja a fogyasztókat a mindennapokban – és mindezt csupán évi 5 centért

Ennyibe kerül évente fejenként az Európai Unió fogyasztóvédelmi programja, amely a fogyasztókat segíti jogaik teljes körű érvényesítésében és az egységes piacon való aktív részvételben. A program teljes költségvetése a 2014–2020 közötti időszakban 188,8 millió EUR.
A fogyasztóvédelmi program hatása – a szerény források ellenére – jelentős. Változatos projektekkel szolgálja az Unió valamennyi tagállamában a fogyasztók érdekeit, a végrehajtási tevékenységek koordinálásától az európai fogyasztói központok társfinanszírozásán át a nemzeti hatóságok támogatásáig az uniós fogyasztóvédelmi törvénysértések felgöngyölítésében. „A program alapvető szerepet játszik annak biztosításában, hogy az egységes piac egész Európában az európai fogyasztók érdekét előtérben tartva működjön”– nyilatkozta Neven Mimica uniós fogyasztópolitikai biztos.

A munkavállalók szabad mozgása: elfogadták a munkavállalói jogok érvényesítését segítő irányelvet

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Miniszterek Tanácsa ma új irányelvet fogadott el annak érdekében, hogy az uniós polgárok más tagállamban történő munkavállaláshoz való jogát megfelelőbb módon alkalmazzák nemzeti szinten. A Bizottság által 2013 áprilisában javasolt új szabályozás a jogok és a valóság egymáshoz közelítését célozza, és megkönnyíti majd a más országban dolgozóknak vagy munkát keresőknek, hogy a gyakorlatban is éljenek a jogaikkal. A tagállamoknak két év áll a rendelkezésükre az irányelv nemzeti szintű végrehajtására.

Nemek közötti egyenlőség:az uniós fellépés folyamatosan javít a helyzeten

Az Európai Bizottság 2013-ban is folytatta a nők és férfiak közötti egyenlőség javítására irányuló tevékenységét: a nemek közötti szakadék áthidalását célzó lépéseket hajtott végre többek között a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak terén, változatlanul szembeszállt az erőszakkal és előmozdította az egyenlőség érvényesülését a döntéshozatalban. Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak: kézzelfogható előrelépés történt például a nemek közötti bérszakadék kezelése terén a fizetések átláthatóságának javítását célzó bizottsági kezdeményezésnek köszönhetően, valamint sikerült növelni a nők jelenlétét a vállalati vezetőtestületekben. Ezek a fő megállapításai a Bizottság ma közzétett, a nemek közötti egyenlőségről szóló éves jelentésének, amelyet az alapvető jogokkal foglalkozó éves jelentéssel egyidejűleg hoztak nyilvánosságra 

Hogyan állíthatjuk a mobiltechnológiát az egészségügy szolgálatába?

A most induló európai uniós konzultáció keretében a Bizottság arra keres megoldásokat és ötleteket, hogy miként lehet felhasználni a mobiltechnológiát az európai egészségügyi szolgáltatások továbbfejlesztésére, ami az egészségügyi ellátás minősége terén jelentkező előnyök mellett akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet.

A mobil egészségügy, röviden az m-egészségügy számos újszerű megoldást kínál. Az okostelefonra vagy táblagépre telepített egészségügyi alkalmazásokkal:

 • megmérhetjük a vérnyomásunkat;
 • emlékeztetőt állíthatunk be, amely figyelmeztet, amikor be kell vennünk a gyógyszerünket;
 • a cukorbetegek pedig akár az inzulinadagjukat is beadhatják az inzulinpumpának küldött vezérlőjellel.

 

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakben olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/6. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a A turisztikai ágazat támogatása az Európai Unióban címmel található összefoglaló.

 

A hírlevél on-line lapozható formátumban is olvasható a következő linkről:

http://issuu.com/hcci_brussels_office/docs/mkik_eu_hirlevel_2014__6._szam

 

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio