Europe Direct

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

 

Nyitvatartás:

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 8:00-16:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 8:00-14:00

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 0692 550 546 

E-mail: zala@europedirect.hu

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

EU és Ukrajna egyetértési megállapodást írt alá 1,8 milliárd euró pénzügyi támogatásról

Ma Rigában Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság alelnöke, Natalie Jaresko Ukrajna pénzügyminisztere  és Valeria Gontareva az ukrán  Nemzeti Bank kormányzója  egyetértési  megállapodást és hitelszerződést írt alá az Ukrajnának nyújtott, harmadik makroszintű pénzügyi támogatási programról (MFA). A megállapodás meghatározza azokat a  feltételeket, amelyek alapján Ukrajna további  1,8 milliárd euró összegű EU-s finanszírozásban részesül.

Szorosabb kapcsolat a délkelet-ázsiai országokkal

Az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini, valamint az Európai Bizottság ma közös közleményt fogadott el, melynek célja az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közötti partnerség mélyítése. A dokumentum konkrét javaslatokat tartalmaz a stratégiai partnerség kialakítására, elsősorban szilárdabb ágazati és célirányosabb politikai együttműködés révén.

Kötelezettségszegési eljárás a német minimálbér-törvény közlekedési ágazatban való alkalmazása miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Németországgal szemben, mivel a tagállam a minimálbérről szóló törvényt a közlekedési ágazatban is alkalmazza. A Bizottság teljes mértékben támogatja a minimálbér németországi bevezetését, ugyanakkor fenntartja, hogy a törvény alkalmazása a szektor Németországot érintő összes műveletére aránytalanul korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát és az áruk szabad mozgása elvét.

Az átláthatóság és az ellenőrzés fokozása az uniós jogalkotás javítása érdekében

Az uniós jogalkotás teljes folyamatát lefedő, átfogó reformcsomag fokozza az uniós döntéshozatali eljárás nyitottságát és átláthatóságát, a jogszabálytervezetekhez és módosításokhoz kapcsolódó hatásvizsgálatokat tökéletesítve javítja az új jogszabályok minőségét, és előmozdítja a hatályos uniós jogszabályok folyamatos és következetes felülvizsgálatát annak érdekében, hogy az uniós szakpolitikai célkitűzések a leghatékonyabban és legeredményesebben valósulhassanak meg.

Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés: Thyssen biztos nyilatkozata 1 milliárd euró kifizetéséről

Az Európai Bizottság ma csaknem 1 milliárd eurót bocsát a fiatal munkanélküliek rendelkezésére. Példa nélküli az a döntés, amely az európai ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés révén kivételesen megnövelte a  fiatalok támogatására szolgáló projektek előfinanszírozását. Az Európai Parlament és a Tanács gyors jóváhagyásának köszönhetően az összeg ma kifizetésre kerül a tagállamoknak.

Ifjúsági Garancia Rendszer munkaerő-piaci program GINOP 5.2.1-14

Az Ifjúság Garancia Rendszerben megvalósuló GINOP 5.2.1-14 kódjelű programban a célcsoport számára lehetőség nyílik támogatott foglalkoztatás keretében történő elhelyezkedésre. A program célcsoportja az Ifjúsági Garancia Rendszerbe bevont 25 év alatti, sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatalok. A cél az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerő-piaci helyzetük javításához. Az Ifjúság Garancia Rendszerben megvalósuló GINOP 5.2.1-14 kódjelű programban a célcsoport számára lehetőség nyílik támogatott foglalkoztatás keretében történő elhelyezkedésre.

Vegyes képet mutat Európa élőhelyeinek és fajainak helyzete

A Bizottság nemrég fogadta el azt a jelentést, amely az eddigi legátfogóbb képet adja a természet állapotáról az EU-ban. A jelentés szerint a madárfajok nagyobb része biztonságban van, egyes fajok és élőhelyek helyzete pedig javult. A célzott védelmi fellépések értek el sikereket, de a helyzet jelentős javulása érdekében nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség. A madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelvre egyaránt kiterjedő felmérés hátterében a tagállamok által a természetvédelem területén eddig végrehajtott legnagyobb közös adatgyűjtési és felmérési munka áll, amelyet a 2007–2012-es időszakban végeztek el.

Továbbra is magas minőségűek az európai fürdővizek

Az Európai Unióban figyelemmel kísért fürdővizek 95%-a megfelelt a minimális minőségi követelményeknek 2014-ben. A vizsgált partszakaszok 83%-án kiváló minősítésű a fürdővíz, ami a 2013-as adatokhoz képest 1 százalékpontos javulás. Ciprus, Luxemburg és Málta fürdővizei 100%-ban teljesítik a kiváló minősítés kritériumait. Magyarországon 244 fürdővizet vizsgáltak, mintegy 60%-uk kiváló minősítést kapott, és mindössze 4 olyan fürdővizet azonosítottak, amelyek mutatói nem állnak összhangban az EU-normákkal.

uzlet@halon
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Magyar Nemzeti Kereskedőház
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”