Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

A szabad mozgásra vonatkozó uniós joggal való visszaélés: a tagállamok támogatást kapnak a Bizottságtól az érdekházasságok elleni küzdelemben

A mai napon az Európai Bizottság kézikönyvet tett közzé, hogy így segítse az uniós tagállamok fellépését az uniós és a harmadik országbeli állampolgárok közötti, a szabad mozgáshoz való joggal való visszaélést jelentő érdekházasságok ellen. A Bizottság és a tagállamok szoros együttműködése nyomán létrejött kézikönyv apropóját az adta, hogy több tagállam is jelezte: támogatásra van szüksége e jelenség kezeléséhez. A kézikönyv célja annak elősegítése, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyan, ugyanakkor az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogának megsértése nélkül lépjenek fel az érdekházasság ellen. A mai napon közzétett iránymutatások továbbá hozzájárulnak annak biztosításához, hogy a nemzeti hatóságok Unió-szerte azonos ténybeli és jogi elemek alapján lépjenek fel az érdekházasság ellen, amelynek mértéke most jelentős eltéréseket mutat az egyes tagállamok között.

Startol az állami foglalkoztatási szolgálatok új hálózata

A mai napon kezdte meg hivatalos működését az állami foglalkoztatási szolgálatok hálózata: az Európai Bizottság örömmel fogadta az új együttműködési struktúrát, amelynek célja, hogy segítse a tagállamokat a munkanélküliség elleni politikájuk és fellépéseik szorosabb összehangolásában, valamint az európai gazdasági kormányzási keret megerősítésében. A 25 év alatti munkanélküli fiatalokat segítő ambiciózus uniós szintű reform, az ifjúsági garancia gyakorlati megvalósítása érdekében különösen fontos, hogy a tagállamok állami foglalkoztatási szolgálatai a fiataloknak korszerű támogatást nyújtsanak. Az új hálózat irányító testülete ma Brüsszelben ülésezik első alkalommal.
        

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/14. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a A szakképzés növekvő jelentősége az Európai Unióban címmel található összefoglaló.

Európai Mobilitási Hét

Várhatóan 43 ország és több mint 2000 európai város és település fog részt venni a 13. Európai Mobilitási Héten, amely egy évente megrendezésre kerülő, a fenntartható városi közlekedésről szóló kampány. A ma induló kampány során nemzeti és helyi szervezésében több eseményre is sor kerül. „A mi utcánk, a mi választásunk” szlogennel kampányoló idei Európai Mobilitási Hét célja ösztönözni a polgárokat arra, hogy visszaszerezzék a városi területeket, s olyanná tegyék a várost, amilyenben elképzelésük szerint élni szeretnének.

Fogyasztók: a Bizottság még biztonságosabbá teszi a kozmetikai termékeket

A Bizottság a mai napon tovább erősítette a fogyasztók, különösen a csecsemők és kisgyermekek védelmét. Két olyan intézkedést fogadott el, amelyek korlátozzák három tartósítószer kozmetikai termékekben való felhasználását. A ma elfogadott intézkedések révén a Bizottság két tartósítószer – a propil-parabén és a butil-parabén – legnagyobb koncentrációját szorítja vissza a jelenleg megengedett 0,4%-ról (önálló felhasználás), illetve 0,8%-ról (észterekkel keverve való felhasználás) egységesen 0,14%-ra (amely mind a külön-külön, mind az együttesen való felhasználásra vonatkozik). A három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületén való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő termékekben való használatuk pedig betiltásra kerül, mivel meglévő bőrirritáció és elzáródás esetén fokozottabban felszívódhat, mint ép bőrön át. Az új szabályokat a 2015. április 16. után forgalomba hozott termékekre kell alkalmazni.

Horizont 2020 előadás

A Horizont 2020 az EU egységes kutatási keretprogramja, a 2014-2020 közötti időszakban a kutatás és innováció finanszírozására teremt új lehetőségeket, az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének 87 milliárd eurós programja olyan pályázatok kiírására, amely mögött elsősorban az innováció áll. Ehhez kapcsolódóan októbet hónapban előadást szervezünk a megye két helyszínén: Keszthelyen, illetve Nagykanizsán. 

4 FOR EUROPE középiskolás vetélkedő

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája  „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákok részére. A vetélkedőre olyan négyfős csapatok jelentkezését várják, amelyek tagjai középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek. A csapatok mentora az őket felkészítő pedagógus. A csoportok regisztrációját 2014. október 6., 12 óráig fogadják a http://europedirect.kjmk.hu (jobb felső sarok) weboldalon, melyen a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális információk is olvashatók. 

80 millió euró az internetes platformok felpörgetésére

Az Európai Bizottság ma indította el FIWARE Accelerator elnevezésű programját. 80 millió euróval támogatják az olyan kis- és középvállalkozásokat, startupokat és internetes vállalkozásokat, melyek FIWARE-technológiát alkalmaznak. A FIWARE ingyenesen hozzáférhető alternatívát jelent a meglévő védett internetes platformokkal szemben. A technológia használatával könnyen fejleszthetők és bevezethetők a fejlett internetes alkalmazások. A program első pályázatait ebben a hónapban hirdették meg, melyeket az e héten zajló, a jövő internetével foglalkozó európai konferencia keretében bejelentett további felhívások követnek.

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról