Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
22
23
2425262728
293031    

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Bizottsági kezdeményezés európai szuperszámítógépek kifejlesztésére

Az Európai Bizottság ismertette világszínvonalú európai szuperszámítógép-infrastruktúra kiépítésére vonatkozó tervét. A beruházás uniós és tagállami forrásokból valósul majd meg. Az EU mintegy 486 millió euró finanszírozást biztosít ehhez, és hasonló összegű hozzájárulás várható a tagállamoktól és a társult országoktól is.

A Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményeket javasol

A szociális jogok európai pillére alá tartozó intézkedések részeként az Európai Bizottság az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el. A javaslat kiegészíti és aktualizálja azokat az érvényben lévő kötelezettségeket, amelyek értelmében az Unión belüli munkavállalóknak tájékoztatást kell kapniuk a munkakörülményeikről.

Az európai strukturális és beruházási alapok már 278 milliárd eurót fecskendeztek az Unió reálgazdaságába

Az Európai Bizottság jelentést tett közzé az európai strukturális és beruházási alapok forrásainak felhasználásáról. Az esb-alapok az Európai Regionális Fejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot, a Kohéziós Alapot, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapot foglalják magukban.

EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás: lezárultak a tárgyalások

A tárgyaló felek megállapodásra jutottak az Európai Unió és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás végleges részleteiről. Az egyezséget Cecilia Malmström kereskedelmi EU-biztos és Taro Kono japán külügyminiszter hagyták jóvá. 

ÁFA: a határokon átívelő e-kereskedelem egyszerűbb és hatékonyabb szabályozása

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy megállapodás született arról, hogy az online termékértékesítéssel foglalkozó cégek a jövőben egyszerűbb és hatékonyabb szabályok szerint fizetnek majd hozzáadottérték-adót (Magyarországon általános forgalmi adót, azaz áfát) az interneten eladott termékek után.

Első irányadó vita és nyilvános konzultációk az uniós pénzügyek jövőjéről

2018-ban a Bizottság eredményeket kíván felmutatni a gazdasági és monetáris unió megreformálása, az uniós határok védelme, az uniós menekültügyi rendszer átfogó reformja, a schengeni rendszer működésének helyreállítása, a digitális egységes piac kiépítése és a nyugat-balkáni országok és az EU közötti konvergencia előmozdítása terén.

Európai Ifjúsági Nagy Károly Díj 2018

2008 óta az Európai Parlament az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvánnyal közösen pályázatot hirdet az összes uniós tagállamban élő fiatal számára, melynek keretében olyan, fiatalok által működtetett és fiataloknak szóló projekteket nyújthatnak be, amelyek révén tevékenyen hozzájárulnak Európa fejlődéséhez.

Juncker-terv: Megnyílt az út az Európai Stratégiai Beruházási Alap továbbfejlesztése és futamidejének meghosszabbítása előtt

Az Európai Parlament elfogadta az európai beruházási terv központi pillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) továbbfejlesztéséről és az alap időbeli hatályának kiterjesztéséről szóló rendeletet.

Kötelezettségszegési eljárások: decemberi döntések

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd keretében próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal.

Uniós oltalmat kapott a Makói petrezselyemgyökér

Az Európai Bizottság jóváhagyta a „Makói petrezselyemgyökér” nevű, oltalom alatt álló új magyar földrajzi jelzés felvételét az oltalom alatt álló földrajzi jelzések nyilvántartásába. A „Makói petrezselyemgyökér” a Petroselinum crispum var. tuberosum fajtába tartozó makói petrezselyem gyökerét jelöli, mely krémfehér színű, egyenes és sima felületű, tömött szövetű és édeskés ízű.