Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 December >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
91011
12
131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Hivatalba lépett az Ursula von der Leyen vezette Bizottság

Miután az Európai Parlament múlt szerdán megválasztotta az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot a következő 5 évre, december 1-jén hivatalba lépett az új testület. Az új Bizottság főbb prioritásait és céljait ismertetve Ursula von der Leyen hangsúlyozta: Európának élen kell járnia abban, hogy bolygónk egészséges élőhellyé váljon, és hogy világszinten végbemenjen a digitális átállás.

Eurobarométer felmérés: Levegőminőség

Az Európai Bizottság közzétette annak az új Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak levegőminőséggel kapcsolatos nézeteit térképezte fel. Az eredmények azt mutatják, hogy az uniós polgárok több mint kétharmada szerint az Uniónak további intézkedéseket kellene szorgalmaznia a levegőminőség javítása érdekében.

2019. őszi gazdasági előrejelzés: kihívások állnak az európai gazdaság előtt

Az európai gazdaság immár hetedik éve folyamatosan növekszik, és az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2020-ban és 2021-ben tovább bővül. A munkaerőpiacok továbbra is szilárd alapokon állnak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése.

A dezinformáció visszaszorítása: az online platformok elkészítették önértékelő jelentésüket

Az Európai Bizottság közzétette a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex aláírói által készített első önértékelő jelentéseket, melyekben a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla, a Twitter és hét európai szakmai szövetség arról számol be, milyen előrehaladást sikerült elérniük az elmúlt egy évben a dezinformáció elleni küzdelem terén.

Az európai beruházási terv jelentős hatást gyakorolt az uniós foglalkoztatásra és növekedésre

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) és az Európai Beruházási Bank Csoport legutóbbi, a 2019. június végéig jóváhagyott finanszírozási megállapodások alapján végzett számításai szerint az európai beruházási terv központi eleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alapjának keretében támogatott beruházások az uniós GDP-t 0,9%-kal növelték, és 1,1 millió munkahelyet teremtettek.

Szakmai Készségek Európai Hete: magyar cég a Szakképzési Kiválósági Díjak győztesei között

A rendezvénysorozatot az Európai Bizottság az Európai Unió Tanácsának finn elnökségével közösen szervezte meg abból a célból, hogy népszerűsítse a szakképzést, mely a fiatalok és a felnőttek számára egyaránt jó karrierlehetőségeket biztosít.

Kötelezettségszegési eljárások: Magyarországra vonatkozó döntések

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat.

A Bizottság közzéteszi a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének 2019. évi kiadását

Az Európai Bizottság közzétette a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadását. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott eszköz az európai városokban rejlő kreatív és kulturális potenciált hivatott felmérni és ösztönözni, amely létfontosságú a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió előmozdításához.

A Bizottság által elfogadott új szabályok fenntarthatóbbá teszik a háztartási készülékeket

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük. Ezek sorába illeszkednek azok a környezettudatos terméktervezésre vonatkozó új intézkedések, melyeket a Bizottság elfogadott.

Növelik az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írta alá a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, vállalva, hogy önkéntes lépésekkel segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását.

Védőoltásügyi Világkonferencia: a védőoltások biztonságosak, hatékonyak és nélkülözhetetlenek

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szervezésében rendezték meg a világon első ízben a Védőoltásügyi Világkonferenciát, melynek Brüsszel adott otthont.

180 milliárd forintos EU-támogatás az M30 kiépítésére Miskolc és Tornyosnémeti között

Az Európai Unió 552,6 millió eurót (több mint 180 milliárd forintot) fordít az M30-as autópálya meghosszabbítására, a Miskolcot a szlovák határon fekvő Tornyosnémetivel összekötő pályaszakasz kiépítésére.

Már egymilliárd mobilfelhasználót ér el a Galileo, az EU műholdas navigációs rendszere

A Galileo 2016 decembere óta úgynevezett „kezdeti szolgáltatásokat” nyújt, amelyek pontos helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jelek segítségével könnyítik meg a polgárok és a vállalkozások mindennapjait.

Egészségügyi helyzet az EU-ban

Az Egészségügyi helyzet az Európai Unióban kezdeményezés keretében az Európai Bizottság közzétette a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland egészségügyi rendszerének helyzetére vonatkozó új országspecifikus elemzéseket. 

DiscoverEU: jövő nyáron újabb 20 000 fiatal utazhatja be Európát

Az Európai Bizottság új pályázati fordulót hirdetett meg a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok 2019. november 28-án déli 12 óráig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra, mellyel 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát.

Erasmus+: Az EU 2020-ban több mint 3 milliárd euróval támogatja az európai fiatalok külföldi tanulmányait és szakképzését

A program 2020-as költségvetése várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd eurót, ami 12%-os növekedést jelent 2019-hez képest, és az eddiginél is több lehetőséget biztosít az európai fiataloknak arra, hogy külföldön folytassanak tanulmányokat, részesüljenek szakképzésben, és szerezzenek szakmai tapasztalatot.

További 142 magyarországi település nyert el WiFi4EU-utalványt

Az Európai Bizottság kihirdette a harmadik WiFi4EU pályázati felhívás eredményét. A több mint 11 ezer pályázó közül a Bizottság összesen 1780 települést választott ki és részesít WiFi4EU-utalványban. A kiválasztott települések önkormányzatai wifipontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat.

Horvátország schengeni csatlakozását javasolja a Bizottság

Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke határozott támogatását fejezte ki az iránt, hogy Horvátország a szükséges feltételek teljesülése esetén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon.

Bizottsági jelentés az EU kereskedelmi megállapodásairól

A kedvezőtlen globális gazdasági környezet ellenére az európai vállalatok továbbra is jól kamatoztatják azokat a lehetőségeket, melyeket az európai uniós kereskedelmi megállapodások rendszere – a világ legnagyobb kereskedelmi hálózata – biztosít a részükre.

A 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés: ideje dönteni

Az Európai Tanács október 17–18-i ülésének közeledtével az Európai Bizottság felkéri az uniós állam-, illetve kormányfőket, hogy nyújtsanak politikai iránymutatást, és adjanak új lendületet a tárgyalásoknak, hogy még az év vége előtt méltányos, kiegyensúlyozott és modern hosszú távú uniós költségvetésről lehessen megállapodni a 2021–2027-es időszakra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság kihirdeti az Uniós Termékbiztonsági Díj nyerteseit

Az Európai Bizottság kihirdette az első Uniós Termékbiztonsági Díj nyerteseit. Ez az új díj olyan vállalkozásokat részesít elismerésben, amelyek túlteljesítik a fogyasztói biztonság növelésére vonatkozó uniós követelményeket. 

Az uniós veszélyhelyzet-kezelési rendszerben Magyarország is segített az albániai földrengések és villámárvizek után

2019. szeptember 21-én két súlyos földrengés rázta meg Albániát, melyeket a rákövetkező napokban heves esőzések követtek az érintett területeken. Ezek a természeti katasztrófák komoly károkat okoztak, ezért az albán hatóságok nemzetközi segítséget kértek az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

A Bizottság – bizonyos feltételekkel – engedélyezi, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy energiavállalatot

Az Európai Bizottság – az európai uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján – jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit.

Az EU továbbra is élen jár az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben

Az Európai Bizottság kiadott közleményében ismételten megerősíti, hogy az Európai Unió elkötelezetten küzd azért, hogy gyorsabb előrelépést sikerüljön elérni az éghajlatvédelem terén.

Juvenes Translatores - fordítási verseny középiskolások számára

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága Juvenes Translatores 2019 címmel online fordítási versenyt rendez az Európai Unióban működő középiskolák számára. Az EU-országok középiskolái szeptember 2-től regisztrálhatják diákjaikat az interneten.