Europe Direct

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

 

Nyitvatartás:

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 8:00-16:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 8:00-14:00

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 0692 550 546 

E-mail: zala@europedirect.hu

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

16 kezdeményezés az európai digitális egységes piac létrehozására

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozta a digitális egységes piac létrehozását célzó terveinek részleteit, amely egyike kiemelt prioritásainak.  A digitális egységes piaci stratégia 3 pillérre építve 16 intézkedést határoz meg, amelyeket a Bizottság 2016 végéig valósít meg. Az Európai bizottság felméréséből kiderül, hogy Magyarországon 4 lakosból 3-an használják az internetet, ami megfelel az uniós átlagnak. Közülük 42% az online vásárló, ám határon átnyúló vásárlásokat az internethasználók mindössze 10%-a bonyolít. Az online értékesítést folytató magyar kkv-k aránya még a 10%-ot sem éri el.


Frissített szövegjavaslat az EU–USA szabályozási együttműködésről

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra az EU szabályozási együttműködéssel foglalkozó, aktualizált szövegjavaslatát, melyet az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) zajló tárgyalások során alkalmaz. A dokumentum a tárgyalások kilencedik fordulóját követően frissült, és a Bizottság átláthatósági kezdeményezésének megfelelően az előterjesztést követően online hozzáférhető.

Ágazati vizsgálat a villamosenergia-ellátás biztosítása tekintetében

Az Európai Bizottság ágazati vizsgálatot indít az állami támogatások terén, mivel egyre több tagállam vezet be intézkedéseket, melyek célja, hogy az áramkimaradások elkerülése érdekében folyamatosan rendelkezésre álljon a kellő villamosenergia (úgynevezett kapacitásmechanizmusok). A vizsgálat felméri, hogy e mechanizmusok tiszteletben tartják-e a versenyt, összhangban állnak-e az uniós állami támogatási szabályokkal, és nem akadályozzák-e az egységes piacot. A vizsgálat kiegészíti a Bizottság energiaunióról szóló stratégiáját, amelynek célja egy összekapcsolt, integrált és biztonságos európai energiapiac létrehozása.

Kötelezettségszegési eljárások: a legfontosabb áprilisi döntések

A kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos e havi döntési csomagja keretében az Európai Bizottság több esetben is fellép azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek teljes körűen eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeknek. Magyarország vonatkozásában a Bizottság keresetet indít a közjegyzőkre vonatkozó állampolgársági követelmény okán. A Bizottság ma 120 határozatot hozott, köztük 38 indokolással ellátott véleményt, és 6 keresetet indított az Európai Unió Bíróságán. A Bizottság emellett több olyan ügyet is lezárt, amelyre sikerült az érintett tagállammal együtt megoldást találni anélkül, hogy a Bizottságnak tovább kellene vinnie az eljárást.

A Bizottság vizsgálatot indít az e-kereskedelmi ágazatban

Az Európai Bizottság antitröszt vonatkozású versenyjogi vizsgálatot indított az uniós e-kereskedelmi ágazatban. A Margrethe Vestager biztos által már márciusban bejelentett vizsgálat folyamán a Bizottság feltárhatja azokat a lehetséges versenyjogi aggályokat, melyek az európai e-kereskedelmi piacokat befolyásolják. A vizsgálat kiegészíti a ma elfogadott digitális egységes piaci stratégia keretében meghatározott intézkedéseket.

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek

Az Európai Bizottság 2015. tavaszi gazdasági előrejelzése szerint egyes rövid távú tényezők lökést adnak az uniós gazdaság amúgy mérsékelt ciklikus fellendülésének. Európa gazdaságainak kedveznek a viszonylag alacsony olajárak, a stabil világgazdasági növekedés, az euró folytatódó leértékelődése, és a megfelelő uniós gazdaságpolitikák is. Ami a monetáris politikát illeti: az Európai Központi Bank által végrehajtott mennyiségi lazítás jelentős hatást gyakorol a pénzügyi piacokra – hozzájárul a kamatlábak csökkenéséhez, és a javuló hitelfeltételekre irányuló várakozásokhoz.

Rugalmasabb szabályok a kohéziós programok lezárására

Az Európai Bizottság elfogadta a 2007–2013-as kohéziós politika keretében finanszírozott programok lezárásáról szóló felülvizsgált iránymutatást. Az előző programozási időszakból fennmaradt uniós források leghatékonyabb felhasználása érdekében a Bizottság szorosan együttműködik az érintett tagállamokkal, köztük Magyarországgal. A szabályok értelmében a még rendelkezésre álló összegekkel ez év végéig kifutó projektek támogathatók.

Új cselekvési terv az emberi jogokról és a demokráciáról

Az Európai Bizottság és az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a héten közös közleményt fogadott el a 2015–2019 közötti időszakra vonatkozó, az emberi jogokról és demokráciáról szóló új uniós cselekvési tervről. A cselekvési terv javaslatai az emberi jogok kulcsfontosságú területeit érintik, olyan prioritásokra összpontosítva, ahol fokozott elkötelezettségre van szükség. A kezdeményezés révén az EU külpolitikai napirendjén belül megerősítést nyer az emberi jogok iránti elkötelezettség.

uzlet@halon
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Magyar Nemzeti Kereskedőház
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”