Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819
20
21222324
25262728   

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Már pályázhatnak a Lorenzo Natali-médiadíjra a fejlesztés témájával foglalkozó újságírók

Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a Lorenzo Natali-médiadíj elnyerésére, mely a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú tudósításokat készítő újságírókat jutalmazza. A meghirdetett 2019. évi díjpályázatra február 18. és április 14. között lehet elektronikus, nyomtatásban megjelentetett és audiovizuális alkotásokkal jelentkezni.

2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette

Az európai gazdaság várhatóan 2019-ben is növekedni fog. A várakozások szerint a fellendülés minden tagállamban tapasztalható lesz. A növekedés üteme azonban az elmúlt évek magas növekedési mutatóihoz képest várhatóan mérsékelt lesz, és a kilátásokat nagy bizonytalanság övezi.

A Bizottság előterjeszti a fenntarthatóbb Európa 2030-ra történő megvalósításáról szóló vitaanyagot

Az Európa jövőjéről szóló, az Európai Bizottság 2017. március 1-i fehér könyvével elindított vita keretében a Bizottság közzéteszi a „Fenntartható Európa 2030-ra” című vitaanyagot. A dokumentum az EU azzal kapcsolatos elkötelezettségét tükrözi, hogy megvalósítsa az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, ideértve az éghajlat-politikai fellépésről szóló Párizsi Megállapodást is.

Gyakorlati kódex a félretájékoztatásról

Az Európai Bizottság közzétette a Google, a Facebook, a Twitter és a Mozilla, valamint a hirdetőket képviselő szakmai szövetségek által benyújtott első jelentéseket azokról az intézkedésekről, melyeket az általuk 2018 októberében aláírt, félretájékoztatásról szóló gyakorlati kódexben foglaltak megvalósításáért hoztak.

Erasmus+ program: Újabb rekordév volt 2017

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ programról szóló, 2017-re vonatkozó éves jelentését, amelyből az derül ki, hogy minden eddiginél többen, mintegy 800 ezer ember vettrészt a programban, a támogatott projektek száma pedig tovább nőtt. 

Magyarországra vonatkozó kötelezettségszegési eljárások

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat.

Violeta Bulc biztos hangsúlyozza a közúti szállítási ágazatra vonatkozó új európai szabályok fontosságát

Violeta Bulc közlekedésért felelős európai biztos találkozott Bulgária, Magyarország, Litvánia és Lengyelország közlekedési minisztereivel, hogy megvitassák a közúti szállítási ágazatra vonatkozó jogalkotási reformokat

Nyilvános konzultáció indul a nők és férfiak egyenlő bérezését biztosító uniós szabályokról

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít, hogy felmérje, milyen hatást gyakorolnak az európai uniós jogszabályok a nők és a férfiak egyenlő bérezésének tekintetében. Az uniós szerződések rögzítik az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét, az uniós jogszabályok pedig tiltják a nemi alapon történő közvetlen és közvetett megkülönböztetést.

Megállapodás nélküli brexit: tájékoztatási kampány a vállalkozások felkészülése érdekében

Mivel továbbra is fennáll annak kockázata, hogy az Egyesült Királyság március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, az Európai Bizottság fokozza az uniós vállalkozásoknak szóló tájékoztatási tevékenységét a megállapodás nélküli brexittel kapcsolatos teendőkről a vámügyek és a közvetett adók (így pl. az áfa) területén.

Hatályba lép az EU-Japán kereskedelmi megállapodás

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás. Ezzel a világ legnagyobb nyitott kereskedelmi övezete jön létre, mely 635 millió embert foglal magában, és a világ teljes GDP-jének csaknem egyharmadát termeli meg.

Az Európai Bizottság a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, az Európai Bizottság elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonsági rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

Ismét Európai Filmkvíz

Az Európai Bizottság az európai filmek, TV műsorok, és videojátékok sokszínűségének népszerűsítése céljából ismét elindítja vetélkedőjét, immár 3. alkalommal. A résztvevőknek 18, Kreatív Európa MEDIA támogatásban részesült filmet és audiovizuális alkotást kell felismerniük.

Kötelezettségszegési eljárás indul Ausztria ellen a családi ellátások indexálása miatt

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Ausztriának. Ezzel hivatalosan elindítjaa a kötelezettségszegési eljárást amiatt az új jogszabály miatt, amely szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok családi ellátásaira és családi adókedvezményeire indexálási rendszer alkalmazandó, amennyiben gyermekeik külföldön tartózkodnak.

Több mint 50 milliárd forint uniós támogatás a gyorsabb és kényelmesebb vasúti utazásért

Az uniós kohéziós alapok 166 millió euróval támogatják, hogy az utasok hamarosan jobb körülmények között utazhassanak néhány Budapestről induló vasútvonalon. Ez az összeg 11 nagy befogadóképességű, emeletes vasúti jármű beszerzését teszi lehetővé, amelyek a 30-as, a 30a-s, a 80-as és a 100-as vonalakon fognak közlekedni.

A társasági adó kikerülésére használt fő kiskapuk megszüntetését célzó új uniós szabályok január 1-jén hatályba lépnek

2019. január 1-jétől minden tagállam köteles olyan új, jogilag kötelező, visszaélés elleni intézkedést alkalmazni, amelyek a nagy multinacionális vállalatok által alkalmazott fő adóelkerülési gyakorlatokat célozzák.