Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
1516171819
20
21
22232425262728
2930     

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

2018-ban is Európa nyújtotta a legtöbb fejlesztési segélyt a világon

Az előzetes számadatok szerint 2018-ban is az Európai Unió és tagállamai bizonyultak a világ legnagyobb fejlesztési donorjának. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előzetes adataiból az derül ki, hogy az uniós intézmények és a tagállamok által együttesen nyújtott hivatalos fejlesztési támogatás 2018-ban 74,4 milliárd eurót tett ki, ami az uniós bruttó nemzeti jövedelem 0,47%-ának felel meg.

Fogyasztóvédelem: játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

Az Európai Bizottság közzétette 2018. évi jelentését a veszélyes termékek biztonsági riasztási rendszeréről, a „Safety Gate” (korábbi nevén RAPEX) rendszerről. A jelentés megállapítja, hogy 2018-ban a hatóságok 2257 esetben riasztották egymást veszélyes termékekkel kapcsolatban. A legtöbb riasztást Németország (362), Franciaország (249) és Magyarország (172) adta ki a tavalyi év folyamán.

4 milliárd eurós beruházási csomag

Az Európai Bizottság 4 milliárd euró összegű beruházási csomagot fogadott el, melynek 10 tagállam – köztük Magyarország is – a kedvezményezettje. A döntés értelmében az EU 25 nagyszabású infrastrukturális projekt megvalósítását támogatja Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Lengyelországban, Magyarországon, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és Romániában.

Az Európai Kutatási Tanács 540 millió euróval támogat 222 élvonalbeli kutatót

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) bejelentette, hogy idén 222 tapasztalt kutatót részesít Európa-szerte ún. élkutatói támogatásban, melynek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót, összesítve pedig 540 millió eurót tesz ki.

A Bizottság közös európai megközelítést szorgalmaz az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan

A jövőben az 5G, azaz az ötödik generációs hálózatok alkotják majd a gazdaság és a társadalom gerincét: több milliárd tárgyat és rendszert fognak összekötni, többek között olyan létfontosságú ágazatokban, mint az energetika, a közlekedés, a banki szolgáltatások és az egészségügy, valamint az ipari ellenőrzési és irányítási rendszerek terén is.

Felkészülés az április 12-én esetlegesen megállapodás nélkül bekövetkező brexitre

Theresa May miniszterelnök kérésére az Európai Tanács múlt csütörtökön jóváhagyta a brexit időpontjának 2019. május 22-ig történő meghosszabbítását azzal a feltétellel, hogy a brit alsóháznak legkésőbb március 29-ig jóvá kell hagynia a kilépésről rendelkező megállapodást.

Felgyorsul az Európai Innovációs Tanács létrehozása – 4 magyar kkv is támogatásban részesül

Az Európai Bizottság határozott lépéseket tesz az Európai Innovációs Tanács létrehozásáért. A tanács létrehozása révén a Bizottság azt az igényt kívánja kielégíteni, hogy Európában megszűnjön az innovációs szakadék. E cél megvalósítása érdekében az EIC azonosítani és finanszírozni fogja a legígéretesebb európai induló vállalkozásokat és kis- és középvállalkozásokat.

Nemzetközi nőnap: javult a nemek közötti egyenlőség, de túl lassú a változás

A holnapi nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Bizottság ma nyilatkozatot adott ki, melyben áttekinti a nők jelenlegi helyzetét és az elért előrehaladást, és további lépéseket szorgalmaz a nemek közötti egyenlőség térnyerésének előmozdítása érdekében. 

Energiaunió: már nem jövőkép, hanem valóság

Az Európai Bizottság elfogadta az energiaunió helyzetéről szóló negyedik jelentést. A dokumentumból kiderül, hogy a Bizottság teljes mértékben megvalósította a minden európai polgár számára elérhető, megfizethető, biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát biztosító energiaunió kialakítását célzó stratégiában felvázolt elképzeléseit.

Közúti közlekedésbiztonság: 2018 javulást hozott, de további erőfeszítésekre van szükség

Tavaly kevesebb ember halt meg az európai utakon, mint 2017-ben, de további gyors és konkrét intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy számottevően csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. Ez derül ki a 2018. évi közúti közlekedésbiztonsági statisztikákról szóló jelentésből.

Jelentés az uniós piacvédelemről: hatékony védelem a tisztességtelen kereskedelem ellen

Egy jelentés szerint az EU a piacvédelmi intézkedései révén Európa-szerte 320 000 közvetlen munkahelynek biztosít védelmet a tisztességtelen külföldi versennyel szemben. 2018-ban került sor az uniós dömping- és szubvencióellenes jogszabályok nagyszabású felülvizsgálatára.

Az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az EU 250 millió eurós programjának köszönhetően

A 2019–2020-as tanévben is folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram az EU tagállamaiban, mely azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg. 

Autókölcsönzés: egyértelműbb és átláthatóbb árképzés

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felhívását követően az autókölcsönzési ágazat öt vezető vállalata – az Avis, a Europcar, az Enterprise, a Hertz és a Sixt – javította autókölcsönzési áraik feltüntetésének módját annak érdekében, hogy az árak teljes mértékben átláthatóvá váljanak a fogyasztók számára.

Antitröszt: A Bizottság 1,49 milliárd euró bírságot szab ki a Google-ra

Az Európai Bizottság 1,49 milliárd euró összegű bírságot szabott ki a Google-ra az uniós antitrösztszabályok megsértése miatt. A Google visszaélt piaci erőfölényével, mert a harmadik fél által működtetett webhelyekkel kötött szerződésekben korlátozó záradékokat írt elő, amelyek megakadályozták a Google versenytársait abban, hogy ezeken a webhelyeken keresési hirdetéseket helyezzenek el.

Kötelezettségszegési eljárások: Magyarországra vonatkozó döntések

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat.