Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

 

Nyitvatartás:

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 8:00-16:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 8:00-14:00

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 0692 550 546 

E-mail: zala@europedirect.hu

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

Új szabályok az uniós lobbitevékenységekre

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös munkájának eredményeként megújul az EU átláthatósági nyilvántartása. Az új szabályok értelmében a lobbizással kapcsolatosan több információt kell megadni az uniós bizottságokban és hasonló fórumokon való részvételről, a figyelemmel kísért jogalkotási dokumentumokról és a lobbitevékenység becsült költségeiről. Egyszerűsödik a figyelmeztetések és panaszok kezelésére szolgáló eljárás is. További újítás, hogy mostantól regisztrálnia kell mindenkinek, aki uniós biztossal, kabinettaggal vagy főigazgatóval szeretne találkozni, továbbá minden olyan szervezetnek, amely fel kíván szólalni az Európai Parlament által szervezett meghallgatásokon.

Bizottsági jelentés a Közös Agrárpolitika közvetlen kifizetéseiről

Az Európai Bizottság új statisztikai jelentése bemutatja a Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen kifizetéseinek megoszlását a tagállamokban 2013-ra vonatkozóan. A kifizetések tagállamonkénti részletes megoszlását nézve megállapítható, hogy például 13 tagállamban (köztük Magyarországon is) a kedvezményezettek többsége kevesebb, mint 1250 euró közvetlen kifizetésben részesült, miközben csak 7 tagállamban (BG, CZ, DK, DE, FR, SK és UK) a kedvezményezettek több, mint 1% -a 100 ezer euró feletti összegeket kapott. Az egy gazdaságra jutó átlagos kifizetés 5628  euró volt.

2015 fő témái az EP-ben

Az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP), a gazdasági   növekedést és munkahelyteremtést elősegíteni hivatott 315 milliárd -eurós befektetési terv, valamint az európai digitális piac kiépítése is  napirendjén. Az év során az európai parlamenti képviselők foglalkoznak majd az utasjogok megerősítésével, a gazdasági kormányzás szabályainak felülvizsgálatával, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó nemzetközi megállapodás előkészítésével is.

Az EU támogatást nyújt az európai intelligens közlekedési rendszerekhez (ITS) és határokon átnyúló utasinformációs szolgáltatásokhoz

Az EU a TEN-T program keretében több mint 50 millió euróval társfinanszírozza az európai autópályák biztonságosságát, védettségét és hatékonyságát javító intelligens közlekedési rendszer (ITS) kialakítását és működtetését. A projektek számos ITS-szolgáltatást lefednek, így például az intelligens tehergépjármű-parkolást, az utazási időre vonatkozó információkat vagy a valós idejű forgalmi információkat.
Az Európai Unió 20 tagállama, a közúti hatóságok és a magánszereplők szoros együttműködésének és támogatásának köszönhetően a fő európai közúthálózatok intelligens közlekedési rendszere fejlesztésre kerül: valamennyi felhasználó biztonsági és forgalmi információkhoz juthat, és az ITS-szolgáltatásoknak az egész EU-ra kiterjedő interoperabilitása is biztosítva lesz.

Fenntartható növényvédelem: javaslat a helyettesítendő anyagok listájára

Az uniós tagországok szakértői ma jóváhagyták azt a bizottsági javaslatot, melynek értelmében listázzák a helyettesítendő anyagnak számító növényvédő szereket. A 77 tételes uniós listán szereplő szerekkel kapcsolatosan a nemzeti hatóságok megvizsgálják, létezik-e az adott anyagnak olyan alternatívája – beleértve a nem vegyi módszereket – amely kedvezőbb a fenntartható növényvédelem szempontjából.

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2015/2. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a A lett EU soros elnökség gazdasági prioritásai címmel található összefoglaló.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2015

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara "Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2015" c. kiadványa, melynek célja tájékoztatást nyújtani a magyar vállalkozásoknak a fent nevezett országokba való piacra lépéséről. 

Az EU további humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának

Az Európai Unió további humanitárius segítséget kíván nyújtani az ukrán konfliktus által érintett embereknek, különösen a kitelepítetteknek és azoknak, akiknek az országban uralkodó nagy hideg átvészeléséhez segítségre van szükségük.  Az uniós tagállamok és az Európai Bizottság együttesen eddig több, mint 76 millió eurós humanitárius és helyreállítási támogatást nyújtottak Ukrajnának. Ezt a segélyt a kitelepítettek elszállásolására, a sérültek és betegek egészségügyi ellátására, valamint élelemre, vízre, higiéniára és egyéb sürgősségi ellátás biztosítására fordítják.

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Magyar Nemzeti Kereskedőház
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”