Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

 

Nyitvatartás:

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 8:00-16:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 8:00-14:00

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 0692 550 546 

E-mail: zala@europedirect.hu

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

Új uniós szabályok a jobb forgalmi információs szolgáltatásokért

Az Európai Bizottság ma új szabályokat fogadott el, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közlekedők Unió-szerte pontosabb, hozzáférhető és valós idejű forgalmi információkhoz jussanak. Az utazók tájékoztatást kaphatnak a várható késésekről, az utazás időtartamáról, balesetekről, útfelújításokról, útlezárásokról, meteorológiai figyelmeztető előrejelzésekről, és egyéb lényeges körülményekről. Az autósok többféleképpen, pl. változtatható üzenetjelzésű közúti jelzőtáblák, közlekedési rádiócsatornák, okostelefonok, navigációs készülékek stb. révén juthatnak az információkhoz. Az új szabályozás célja, hogy a már létező forgalmi információs szolgáltatásokat szélesebb körben használják, könnyebb legyen a digitális adatok megosztása, és pontosabb és részletesebb adatok álljanak rendelkezésre.

Indul az uniós beruházási offenzíva roadshow

Az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, Jyrki Katainen ma megnyitotta azt a 28 országra kiterjedő rendezvénysorozatot, melynek célja az EU több mint 300 milliárd eurós költségvetésű beruházási tervének népszerűsítése, valamint a kormányok, a befektetők, a vállalkozások, továbbá a regionális hatóságok, a szakszervezetek és más közösségek előtt megnyíló új lehetőségek ismertetése. A kampány 2015 áprilisában érkezik Magyarországra.

Fogyasztóbarátabb lesz az élelmiszer-címkézés

Honnan tudja egy földimogyoróra allergiás tinédzser, hogy mit ehet, amikor a barátaival közösen vacsorázni megy? Mi alapján választhatjuk ki a legmegfelelőbb rágcsálnivalót, ha szeretnénk minél kevesebb sót fogyasztani? Hogyan tájékozódhatunk arról, hogy honnan származik az a hús, amit épp most tettünk a kosarunkba? Ilyen és más hasonló kérdések megoldására szolgálnak azok az új szabályok, amelyek 2014. december 13-tól lépnek életbe Unió-szerte.

Felesküszik a Juncker-Bizottság a Bíróság előtt

Jean-Claude Juncker elnök a biztosi testület tagjaival együtt a mai napon teszi le hivatali esküjét az Európai Unió Bírósága előtt Luxembourgban. A Bizottság tagjai ez alkalomból ünnepélyesen kötelezettséget vállalnak arra, hogy tiszteletben tartják az uniós Szerződéseket és az Európai Unió Alapjogi Chartáját, feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek lesznek, és az Unió általános érdekében járnak el. Megfogadják továbbá, hogy nem kérnek és fogadnak el utasítást semmilyen hatóságtól, tartózkodnak a feladataik ellátásával összeegyeztethetetlen cselekedetektől, valamint megbízatásuk idején és azt követően is tiszteletben tartják kötelezettségeiket. Az eskütétel 15:30 és 17:30 óra között zajlik majd. Az eseményt a Europe by Satellite élőben közvetíti.

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/19. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a Alternatív vitarendezés az Európai Unióban címmel található összefoglaló.

246 millió euró közép-európai együttműködésre

Több mint 146 millió közép-európai lakost érint kedvezően az Európai Bizottság 2014. december 16-án jóváhagyott beruházási programja. Az Interreg program révén 2020-ig 246 millió eurót fordítanak a közép-európai városok és régiók közötti transznacionális együttműködésre. Az uniós beruházások olyan köz- és magánszektorban működő szervezeteket támogatnak, melyek tevékenysége több tagállamra is kiterjed. Kulcsfontosságú szerep jut a regionális versenyképesség, az energiahatékonyság és a karbonszegény gazdaság fellendítésének, emellett a támogatás célja még a környezetbarátabb közlekedés, továbbá a kulturális örökséggel és a természeti erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás előmozdítása. A kedvezményezettek köre 9 országot ölel fel, Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország vesz részt a programban.

Zöld utat kapott az első három vidékfejlesztési program

Az Európai Bizottság a 2020-ig tartó időszakban az Európai Unió mezőgazdasági szektora versenyképességének javítását, a vidék és az éghajlat megóvását, valamint a vidéki közösségek gazdasági és szociális hálójának megerősítését célzó 118 vidékfejlesztési program első három darabját fogadta el. A nemzeti vagy regionális szinten működő 118 többéves program a 2014–2020 közötti időszakban összesen 95,6 milliárd euró uniós fedezet felett rendelkezik az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon keresztül, és ezen felül még további nemzeti, regionális és magántőkét is felhasznál majd. A mai napon elfogadott vidékfejlesztési programokat –Dánia, Lengyelország és Ausztria nemzeti programjai – az év vége előtt még további 6 program követi, így összesen több mint 20 milliárd euró összeget fognak erre a célra rendelkezésre bocsátani.

93,8 millió eurós EU-támogatás a hazai rászorulóknak

Az Európai Bizottság ma hagyta jóvá a magyarországi operatív programot, melynek révén hazánk is részesül a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból. Magyarország 93,8 millió euróhoz jut a 2014–2020-as időszakban, mellyel a leginkább rászorulóknak biztosítanak természetbeni segítséget. Az uniós pénzösszeget 16,6 millió eurós hazai forrás egészíti ki. Az alap Magyarországon szegény családokban nevelkedő gyermekeket, hajléktalanokat, valamint olyan fogyatékossággal élőket és időseket támogat, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A rendelkezésre álló összeg segítségével élelmiszercsomagokat és alapvető létfenntartási cikkeket juttatnak el a rászorulóknak, meleg ételt osztanak, és a hajléktalanok társadalmi befogadását célzó intézkedéseket valósítanak meg.
        

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Magyar Nemzeti Kereskedőház
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”