Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

182 millió eurós uniós mikrofinanszírozás 20 000 vállalkozónak

foglalkoztatási és társadalmi befogadási célú európai Progress mikrofinanszírozási eszköz összesen 182 millió euró értékű kölcsönei és garanciái segítségével már több mint 20 000 kezdő vagy terjeszkedést tervező vállalkozó jutott támogatáshoz – derül ki a pénzügyi eszköz végrehajtásáról szóló legfrissebb bizottságijelentésből. A jelentés arra is rámutat, hogy a mikrofinanszírozási eszköz nagymértékben hozzájárult a munkahelyteremtéshez, mivel lehetővé tette, hogy azok a munkanélküli és inaktív emberek, akik egyébként nehézkesen jutnak hozzá a pénzügyi intézmények forrásaihoz, hitelt kapjanak. A Progress mikrofinanszírozási eszközzel kapcsolatos tapasztalatok beépülnek a 2014 második felében a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja keretében induló új mikrofinanszírozási eszköz működésébe is.

Az EU-bővítés 2014-ben és azon túl: előrelépések és kihívások

Az október 8-án elfogadott éves jelentésekben az Európai Bizottság értékelte a csatlakozni kívánó nyugat-balkáni országok és Törökország által az elmúlt évben elért előrehaladást és az előttük álló kihívásokat. A bővítési stratégia megerősíti azt a megközelítést, amely szerint a jogállamiság, gazdasági kormányzás és közigazgatási reform a bővítési folyamat sarokkövei.

Gyermekszegénységről szóló konferencia: EU eszközök és támogatási lehetőségek

Október 13-án Budapesten rendezett szemináriumot az Európai Bizottság a Beruházások a gyermekek érdekében: a hátrányos helyzetből való kitörés címet viselő bizottsági ajánlásról. A rendezvényen közel 50 fő regionális és helyi szinten dolgozó szakemberrel közösen tekintették át a gyerekek és családjaik érdekében rendelkezésre álló magyarországi szakpolitikai eszközöket és az EU által biztosított támogatási lehetőségeket.  

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/15. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a Az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag (SBA) megvalósulása címmel található összefoglaló.

Poppy, a nyílt forráskódú, 3D-nyomtatott robotkészlet – az iskolai innováció fellendítéséért

Bemutatjuk Poppy-t, az első teljesen nyílt forráskódú, 3D-nyomtatott emberformájú robotot (@poppy_project). Poppy olyan robot, amelyet bárki képes elkészíteni és programozni. Ez azt jelenti, hogy nem csak tudósok és mérnökök haszálhatják: a fejlesztői csapat célja, hogy robotjuk az iskolai szakképzés részévé váljon, megadva a diákoknak a kísérletezés lehetőségét. Poppy-t Franciaországban fejlesztette ki az Inria Flowers csapata, amely számítógépes és robotmodelleket készít az emberek fejlődési folyamatainak megértése céljából. 

Partnerségi megállapodás a Bizottság és az UEFA között

Az Európai Bizottság és az UEFA három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá ma. A megállapodás értelmében a két intézmény rendszeresen és konstruktívan  együttműködik a felek érdekeit szolgáló olyan ügyekben, mint a sport integritása, az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása, a megkülönböztetésmentesség és a szolidaritás. Az együttműködés a modern sport összefüggésében kihívást jelentő területekre, köztük a korrupció, a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása, az anyagi bizonytalanság, a dopping, az erőszak és a rasszizmus kezelésére is kiterjed.

Intelligensebb uniós jog

2014. október 17.

A Bizottság ma áttekinti a könnyebb, egyszerűbb és kevésbé költséges jogi szabályozás érdekében tett erőfeszítéseit. Az „Intelligens szabályozás az Európai Unióban – szilárd alapokra építve” címmel rendezett konferencián politikusok, érdekeltek és szakértők vizsgálják az intelligens szabályozás, az adminisztratív terhek csökkentése és az uniós jog jobb végrehajtása terén elért eredményeket és a még fennálló kihívásokat. Az Európai Bizottság az intelligens szabályozási törekvés részeként 2005 óta több mint 6100 jogi aktust helyezett hatályon kívül, és közel 300 javaslatot vont vissza. A konferencia alkalmából a Bizottság számára 2007 óta tanácsot adó, adminisztratív terhekkel foglalkozó független magas szintű munkacsoport elnöke, Dr. Edmund Stoiber fogja átadni a csoport végleges jelentését José Manuel Barroso elnöknek.

Októberi kötelezettségszegési eljárási csomag: a legfontosabb döntések

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó e havi döntési csomagja keretében az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget megfelelően az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeknek. Ezek a több ágazatot érintő döntések arra irányulnak, hogy biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását a polgárok és a vállalkozások érdekében.

A Bizottság a mai napon 140határozatot, többek között 39indokolással ellátott véleményt fogadott el, és 11keresetet indított az Európai Unió Bíróságán.  

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”