Europe Direct

  

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

 

Nyitvatartás:

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 8:00-16:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 8:00-14:00

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 0692 550 546 

E-mail: zala@europedirect.hu

Fotózz a 12 csillag körül - Fotópályázat középiskolás diákok számára

A Fotózz a 12 csillag körül pályázatban csak a kreativitás szabhat határt! Mutasd be, mit jelenet számodra az Európai Unió jelenléte, hogyan érzékeled uniós tagságunk hatását lakóhelyünkön, milyen élményekkel gazdagodhattál az EU-nak köszönhetően?  A pályázaton minden Zala megyei, középiskolai, szakiskolai vagy gimnáziumi tanulói jogviszonnyal rendelkező személy részt vehet. A pályaműveket e-mail-ben kell eljuttatni a zala@europedirect.hu címre, illetve az itt megtalálható adatlapot kérjük kitölteni. További információk:

A Bizottság innovatív kkv-kat támogat több mint 130 millió euró értékben

Összesen 387 kis- és középvállalkozás (kkv) kapja meg hamarosan a támogatását a Horizont 2020 kutatási és fejlesztési programból. A jelenlegi támogatások összértéke 130,6 millió euró, amely a 3 milliárd eurós KKV Eszköz legutóbbi pályázati felhívásai eredményeként állt össze. A támogatott vállalkozások között magyar kkv-k is vannak. A nyertes vállalkozásokról részleteket a Horizont 2020 oldalán található táblázatokban olvashat.

Uniós Fejlesztések nyílt napja

Idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja című programsorozat, melynek keretében az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők. Március 28. és április 26. között öt hétvégén országszerte mintegy 70 helyszínen várják színes programokkal a látogatókat, melyekről a http://nyiltnap.szechenyi2020.hu/ oldalon tájékozódhatnak. 

Versenypolitika: az e-kereskedelem ágazati vizsgálata

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos a mai napon egy berlini konferencián bejelentette, hogy hamarosan javaslatot terjeszt elő az e-kereskedelmi ágazatban indítandó versenypolitikai vizsgálatról. Európában egyre több áru és szolgáltatás kereskedelmét bonyolítják az interneten. Ugyanakkor az Unión belüli, határon átnyúló online értékesítés csak lassan növekszik. Ez részben a nyelvi akadályoknak, a fogyasztói preferenciáknak, illetve az egyes tagállamok jogszabályai közötti különbségeknek tudható be. Emellett arra utaló jelek is megfigyelhetők, hogy bizonyos vállalkozások lépéseket tesznek a határon átnyúló e-kereskedelem korlátozására.

A 2014-es európai szomszédságpolitikai országjelentések elfogadása

Az Európai Bizottság és a az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a mai napon elfogadott  jelentésekben értékelte az európai szomszédságpolitika (ENP) végrehajtását a 16 keleti és déli partnerország tekintetében és ajánlásokat tett az elkövetkező évre. A teljes közlemény itt olvasható (angolul).

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

EUROSCOLA-játék középiskolások számára

Az EUROSCOLA-játék az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett internetes kvízjáték, amelynek fődíja az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékára való kiutazás támogatása. Az idei internetes kvízjáték tavaszi vetélkedője április 13-tól 24-ig tart.  Mellékelten a játék háttéranyaga.

Kötelezettségszegési eljárások

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy hivatalosan felkéri Bulgáriát, Litvániát, Magyarországot és Szlovákiát, hogy nyújtsák be a mezőgazdasági földterületek megszerzésére irányadó szabályaikkal kapcsolatos észrevételeiket. A szóban forgó jogszabályok több olyan rendelkezést is tartalmaznak, amelyek az uniós jog szerint korlátozhatják a tőke szabad mozgását és a letelepedés szabadságát. Ez Szerződésben rögzített, alapvető szabadságok csak kellően indokolt esetben, a megkülönböztetésmentesség és az arányosság elvével összhangban korlátozhatók. 

Az uniós tejágazat felkészül a tejkvóták megszüntetésére

Az Európai Unió tejkvótarendszere 2015. március 31-ével véget ér. A kvótarendszert, amely egyike volt a strukturális többlet kezelésére szánt eszközöknek, 1984-ben vezették be, amikor az EU termelése lényegesen meghaladta a keresletet. Az EU közös agrárpolitikájának egymást követő reformjai fokozták az ágazat piacorientáltságát, és ezzel párhuzamosan több más, célirányosabb eszközt is létrehoztak az olyan kiszolgáltatottabb területeken, pl. a hegyvidékeken tevékenykedő termelők támogatására, ahol magasabbak a termelés költségei. A kvótarendszer megszüntetésének végső határidejéről már 2003-ban döntés született annak érdekében, hogy az EU termelői rugalmasabban reagálhassanak a különösen a világpiacokon jelentkező növekvő keresletre.

uzlet@halon
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Magyar Nemzeti Kereskedőház
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”