Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

A tudás biztonság! – Hasznos tudnivalók a Németországban való sikeres munkavégzéshez

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) tájékoztató kiadványa azok számára, akik átmenetileg vagy hosszabb távon Németországban terveznek dolgozni. A kiadvány abban segít, hogy a dolgozók tisztességes feltételek mellett végezhető, legális munkát találhassanak Németországban.

Az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló éves jelentés biztató eredményeket mutat

A jelentés szerint mintegy 3 millió új munkahely jött létre és nőtt a foglalkoztatás, visszaszorítva a szegénységet. A munkanélküliség azonban változatlanul magas, és a tagállamok között óriási különbségek vannak. A munkaerőpiacoknak és a társadalmaknak alkalmazkodniuk kell a munkavégzés új formáihoz.

Indul a Szakmai Készségek Európai Hete

Az Európai Bizottság 2016. december 5. és 9. között első alkalommal rendezi meg a Szakmai Készségek Európai Hetét, amelynek keretében arra szeretné ösztönözni a résztvevőket, hogy fedezzék fel, használják, és szakképzés útján fejlesszék tehetségüket és képességeiket.

Új koalíció a digitális készségek javításáért

A Bizottság – a tagállamokkal, a vállalatokkal, a szociális partnerekkel, a nem kormányzati szervezetekkel és az oktatási szolgáltatókkal együttműködve – elindítja a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó koalíciót. A koalíció a digitális készségek iránti erőteljes európai kereslet kielégítését hivatott elősegíteni, hiszen e készségek alapvető fontosságúak a mai munkaerőpiacon és a társadalomban.

Bizottsági javaslat a pénzügyi rendszer megerősítésére és az adófizetők fokozott védelmére

Az Európai Bizottság új szabályokat terjesztett elő annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen kezelni a pénzügyi piacok rendszerszintű piaci infrastruktúráival, az ún. központi szerződő felekkel kapcsolatban jelentkező esetleges problémákat. A központi szerződő felek közvetítőként járnak el különféle pénzügyi eszközök ügyleteinek mindkét oldalán.

Kötelezettségszegési eljárások: a legfontosabb novemberi döntések

A kötelezettségszegésekkel kapcsolatos e havi határozatait tartalmazó csomag keretében az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiknek.

A Bizottság lendületet ad az európai induló vállalkozásoknak

Az induló innovatív vállalkozásokat és növekvő vállalkozásokat érintő bizottsági kezdeményezés célja, hogy Európa számos innovatív vállalkozójának minden esélye meglegyen ahhoz, hogy vállalkozását a világ élvonalába tartozó vállalattá fejlessze. 

Kihez fordulhatunk a jövőben fogyasztóvédelmi ügyekben?

Az NFH általános jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a másodfokú ügyekben országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal jár el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülnek a stratégiai feladatok, például az ellenőrzések szakmai felügyelete, illetve a tárca felügyeli a két fogyasztóvédelmi laboratóriumot, továbbá a magyarországi Európai Fogyasztói Központot.

Körkép az uniós és magyar KKV-k helyzetéről

Az Európai Bizottság közzétette az európai KKV-k teljesítményét értékelő idei jelentését (SME Performance Review 2016), kiegészítve azt a kisvállalkozói intézkedéscsomag (Small Business Act/SBA) megvalósításáról szóló országos összefoglalókkal (Magyarország). 

Bizottsági javaslat a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására

Az Európai Bizottság bemutatta a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálatának eredményét. Ez a Bizottság 2016. évi munkaprogramjába illeszkedik, törekedve a munkavállalók mobilitásának megkönnyítésére, az érdekeik védelmére, valamint a tagállami hatóságok együttműködés megerősítésére.

Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet

Az Európai Bizottság létrehozza az új Európai Szolidaritási Testületet. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

Egyszerűsített adószabályozásra az Unión belüli elektronikus kereskedelemben

Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások áfa-környezetének javítására. A javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen a start-up vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten.

Bizottsági kampány a nők elleni erőszak megszüntetéséért

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából az Európai Bizottság bejelentette, hogy 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak leküzdéséért, mivel a jelenség továbbra is elterjedt Európán belül és kívül egyaránt. Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

Uniós bankreform: erős bankok a növekedés és a bizalom helyreállítására

A Bizottság ma átfogó reformcsomagot terjesztett elő az uniós bankok ellenálló képességének további erősítésére. A javaslat a hatályos uniós banki szabályozásra épül, továbbá figyelembe veszi a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos korábbi nyilvános konzultáció eredményeit.

uzlet@halon
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”
Magyar Nemzeti Kereskedőház