Europe Direct

EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben, közvetítő szerepet töltsön be az Európai Unió intézményei és állampolgárai között.

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról?
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Érdekli a külföldi továbbtanulás és munkavállalás?
  • Szeretné szakmai gyakorlatát egy uniós intézményben végezni?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

  

Segítünk eligazodni!

Hasznos linkek

Az Európai Unióval kapcsolatos információk, szervezetek hasznos linkjei. 

Az EU-bővítés 2014-ben és azon túl: előrelépések és kihívások

Az október 8-án elfogadott éves jelentésekben az Európai Bizottság értékelte a csatlakozni kívánó nyugat-balkáni országok és Törökország által az elmúlt évben elért előrehaladást és az előttük álló kihívásokat. A bővítési stratégia megerősíti azt a megközelítést, amely szerint a jogállamiság, gazdasági kormányzás és közigazgatási reform a bővítési folyamat sarokkövei.

Gyermekszegénységről szóló konferencia: EU eszközök és támogatási lehetőségek

Október 13-án Budapesten rendezett szemináriumot az Európai Bizottság a Beruházások a gyermekek érdekében: a hátrányos helyzetből való kitörés címet viselő bizottsági ajánlásról. A rendezvényen közel 50 fő regionális és helyi szinten dolgozó szakemberrel közösen tekintették át a gyerekek és családjaik érdekében rendelkezésre álló magyarországi szakpolitikai eszközöket és az EU által biztosított támogatási lehetőségeket.  

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2014/15. szám). „Fókuszban az Unió” rovatban a Az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag (SBA) megvalósulása címmel található összefoglaló.

Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról

Az Európa 2020 stratégia felülvizsgálatához és továbbfejlesztéséhez a Bizottság ki szeretné kérni az érdekelt szervezetek és a lakosság véleményét. A kérdőív kitölthető online, illetve a válaszok elküldhetők e-mailben vagy postán is. Lehetőség van arra is, hogy a témával kapcsolatos álláspontját külön dokumentumban küldje el. Az EU 24 hivatalos nyelve közül bármelyiken kitöltheti a kérdőívet. 

Partnerségi megállapodás a Bizottság és az UEFA között

Az Európai Bizottság és az UEFA három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá ma. A megállapodás értelmében a két intézmény rendszeresen és konstruktívan  együttműködik a felek érdekeit szolgáló olyan ügyekben, mint a sport integritása, az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása, a megkülönböztetésmentesség és a szolidaritás. Az együttműködés a modern sport összefüggésében kihívást jelentő területekre, köztük a korrupció, a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása, az anyagi bizonytalanság, a dopping, az erőszak és a rasszizmus kezelésére is kiterjed.

Intelligensebb uniós jog

2014. október 17.

A Bizottság ma áttekinti a könnyebb, egyszerűbb és kevésbé költséges jogi szabályozás érdekében tett erőfeszítéseit. Az „Intelligens szabályozás az Európai Unióban – szilárd alapokra építve” címmel rendezett konferencián politikusok, érdekeltek és szakértők vizsgálják az intelligens szabályozás, az adminisztratív terhek csökkentése és az uniós jog jobb végrehajtása terén elért eredményeket és a még fennálló kihívásokat. Az Európai Bizottság az intelligens szabályozási törekvés részeként 2005 óta több mint 6100 jogi aktust helyezett hatályon kívül, és közel 300 javaslatot vont vissza. A konferencia alkalmából a Bizottság számára 2007 óta tanácsot adó, adminisztratív terhekkel foglalkozó független magas szintű munkacsoport elnöke, Dr. Edmund Stoiber fogja átadni a csoport végleges jelentését José Manuel Barroso elnöknek.

Októberi kötelezettségszegési eljárási csomag: a legfontosabb döntések

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó e havi döntési csomagja keretében az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget megfelelően az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeknek. Ezek a több ágazatot érintő döntések arra irányulnak, hogy biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását a polgárok és a vállalkozások érdekében.

A Bizottság a mai napon 140határozatot, többek között 39indokolással ellátott véleményt fogadott el, és 11keresetet indított az Európai Unió Bíróságán.  

Távközlés: a Bizottság csökkenteni kívánja az európai szabályozott piacok számát

Az Európai Bizottság a mai napon a tagállamokkal egyetértésben úgy határozott, hogy – tekintettel a piaci és technológiai fejlődésre – két európai távközlési piacot ki kell vonni a szabályozás alól, és két másikat újra kell definiálni. Az intézkedések azonnali hatállyal alkalmazandók.

Az említett két liberalizált piac:

a) a vezetékes telefonszolgáltatás kiskereskedelmi piaca; valamint

b) a helyhez kötött híváskezdeményezés nagykereskedelmi piaca.

A Bizottság ezenfelül a szabályozási terhek korlátozása érdekében a széles sávú hozzáférési szolgáltatás két piacát újra kívánja definiálni, ami elengedhetetlen a széles sávú infrastruktúrához való versenyalapú hozzáférés biztosítása és a beruházások megvalósítása céljából.

uzlet@halon
Vállalkozói adattár
Innoportfolio
Klaszterportfolio
Nyilvános konzultáció az Európa 2020 stratégiáról
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”