Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

EU-n belüli kiküldetések: akár 500 ezer eurós bírság a szabályokat megszegő cégeknek

Idén tizenhat uniós tagállamban – köztük Magyarországon is – új szabályozás lépett életbe az EU-n belüli kiküldetésekre, amely számos adminisztratív és egyéb jellegű kötelezettséget ír elő a munkavállalókat kiküldő és fogadó munkáltatóknak; a szabályokat megszegő cégek akár 500 ezer eurós bírsággal is számolhatnak – figyelmeztettek a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértői a Pwc csütörtöki sajtóklub rendezvényén.

Bizottsági jelentés az egészségügyi és tartós ápolási-gondozási rendszerekről és a költségvetési fenntarthatóságról

Az Európai Bizottság és a Tanács Gazdaságpolitikai Bizottsága közzétette a 2016. évi közös jelentést az egészségügyi rendszerekről és a költségvetési fenntarthatóságról. Az egészségügyi ellátás és a tartós ápolás-gondozás olyan ágazatok, melyek fontos szerepet töltenek be a gazdaságban: a teljes európai munkaerő 8%-a ezekben a szektorokban dolgozik, melyek az EU GDP-jének 10%-át  teszik ki.

Ifjúsági garancia és ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés: kézzelfogható eredmények

Az Európai Bizottság közleményt fogadott el, melyben ismerteti, milyen főbb eredményeket sikerült a 2013-as kezdetek óta elérni az ifjúsági garancia és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés végrehajtása terén, és következtetéseket von le, hogyan lehetne javítani az ifjúsági garanciarendszerek életbe léptetését szolgáló uniós és tagállami erőfeszítéseket.

Köz- és magánszféra közötti partnerségek

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank új iránymutatást terjesztett elő a köz- és magánszféra közötti partnerségek statisztikai feldolgozására. Az iránymutatás segítséget nyújt annak jobb megértéséhez, hogy a köz- és magánszféra közötti szerződések milyen súlyt jelentenek a kormányzati mérlegben,és ahhoz, hogy a hatóságok az ilyen partnerségek előkészítésekor és a szerződések megkötésekor tájékozott döntést hozhassanak.

Párbeszéd a polgárokkal Lendván

Az Európai Bizottság Szlovéniai Képviselete, Lendva községgel és a Europe Direct Murska Sobota információs ponttal együttműködésben tisztelettel meghívja a PÁRBESZÉD A POLGÁROKKAL elnevezésű rendezvényre, 2016. szeptember 23-án, pénteken, 13.15 órakor a lendvai Színház- és Hangversenyterembe (Lendva, Zala György tér 1.)  

Antitröszt: A Bizottság közzétette az e-kereskedelmi ágazati vizsgálat első eredményeit

Az e-kereskedelmi ágazati vizsgálatról szóló, ma közzétett előzetes jelentés megerősíti az uniós e-kereskedelem gyors növekedésének tényét, és azonosítja azokat a kereskedelmi gyakorlatokat, amelyek korlátozhatják a versenyt és a fogyasztók választási lehetőségeit. A Bizottság a digitális egységes piaci stratégia keretében 2015 májusában indította útjára az e-kereskedelmi ágazati vizsgálatot.

Jean-Claude Juncker elnök értékelte az Unió helyzetét és új kezdeményezéseket jelentett be

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét. Az értékelőbeszéd indítja meg az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatott párbeszédet, melynek eredményeképp kialakítják a Bizottság következő évi munkaprogramját.

Egyre jobb Budapesten élni

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat megjelentette az európai városokkal foglalkozó kiadványát, mely átfogó statisztikai képet nyújt az európai városokban zajló életről. A kiadvány bemutatja, hogy a városok milyen lehetőségeket nyújtanak, és milyen kihívásokat jelentenek.  A felmérés arra következtetésre jut, hogy a legtöbb európai fővárosban egyre elégedettebbek az ott lakók.

Új gazdasági partnerségi megállapodás hat dél-afrikai országgal

Hatályba lép az EU és öt dél-afrikai ország – Botswana, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrika és Szváziföld – között az a gazdasági partnerségi megállapodás, melyek új fejezetet nyit az EU és a felek közötti kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. Mozambikban jelenleg zajlik a megállapodás ratifikációs folyamata, melynek lezárultával Mozambik is csatlakozik a megállapodáshoz.

Kohéziós politika a gyakorlatban: a 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz. Az értékelés kiemeli a kohéziós politika hozzáadott értékét, ugyanakkor adatokkal szolgál a 2020 utáni leendő uniós költségvetés kidolgozásához is.

Európai beruházási terv

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) egy COSME-programról szóló megállapodást írt alá a magyarországi vállalkozásoknak az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) történő támogatására vonatkozóan. Az ESBA az európai beruházási terv hajtómotorja.

Magyarország a digitális egységes piaccal kapcsolatosan kap felszólítást

A kötelezettségszegésekkel kapcsolatos havi határozatait tartalmazó csomag keretében az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiknek. A Bizottság által hozott legfontosabb határozatok között 9 felszólító levél, 54 indokolással ellátott vélemény és 5, az Európai Unió Bíróságán indított kereset van.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! - pályázat középiskolásoknak

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!”című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.

Készül az adóügyekben nem együttműködő harmadik országok uniós jegyzéke

Az Európai Bizottság megkezdte a nem együttműködő adójogrendszerek első közös uniós jegyzékének összeállításának előkészületeit. Az uniós szintű lista meg fogja akadályozni az agresszív adótervezést alkalmazó feleket abban, hogy visszaéléseket kövessenek el, kihasználva a tagállami rendszerek közötti különbségekből fakadó lehetőségeket.

Jean-Claude Juncker holnap tartja az Unió helyzetét értékelő beszédét

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartja az Unió helyzetét értékelő idei beszédét. Hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el a Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját.

uzlet@halon
TÁMOP - „Dolgozva tanulj!”
Magyar Nemzeti Kereskedőház