Európai akadálymentes városok díja 2017

Az Európai Bizottság megnyitotta a versengést a 2017. évi Access City díjért, amely a fogyatékkal élő és idős emberek számára akadálymentes városok európai elismerése. A legalább 50 ezer lakossal rendelkező uniós városok szeptember 8-áig (brüsszeli idő szerint éjfélig) nyújthatják be jelentkezésüket.

Az Európai Bizottság 2016. november 29-én Brüsszelben, az évente megrendezésre kerülő Európai Fogyatékkal Élők Napja konferencia alkalmából egy ünnepség keretében adja át a díjakat öt uniós városnak. A díjjal azokat a városokat jutalmazzák, amelyek a legtöbbet tették a fogyatékkal élő és idős emberek által igénybe vehető olyan köz- és magánterületek kialakításáért, mint például lakóhelyek, játszóterek, munkahelyek, tömegközlekedési vagy kommunikációs eszközök. Az Access City díjat az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen szervezi.
 
Két különdíj:
A hetedik Access City díj egy első, egy második és egy harmadik helyezést, valamint két különdíjat tartalmaz.
  • A „hozzáférés a munkához” különdíj azokért az eredményekért jár, amelyeket a városok a közszolgálati munkahelyek akadálymentesítéséért tesznek, illetve a magánszektor olyan kezdeményezéseit is díjazza, melyek elősegítik a munkához jutást, illetve a tájékoztatást a fogyatékkal élők számára megpályázható munkahelyekről. Ez jelentheti például a fogyatékkal élők elhelyezkedési lehetőségének növelésének ösztönzését a munkahelyek vagy a tömegközlekedés akadálymentesítésének elősegítésén keresztül. Ezzel biztosítható az, hogy a munkába járás teljes mértékben akadálymentes legyen.
  • Az „akadálymentes intelligens városok” különdíj azon városok erőfeszítéseit ismeri el, amelyek befogadó módon válnak „intelligenssé”, azaz az általuk alkalmazott műszaki megoldásokat, felhasználói felületeket és hasonló szolgáltatásokat a „mindenki számára megfelelő tervezés” alapelve révén a fogyatékkal élők számára is elérhetővé teszik.
80 millió fogyatékkal élő ember
A fogyatékkal élők száma körülbelül 80 millió az Európai Unióban. Ez a szám az EU népességének öregedésével növekszik, ezért ma kiemelkedően fontos az, hogy olyan környezetet építsünk magunk köré, amelyben az emberek egész életünket önállóan és méltósággal élhetik le.
 
Az Access City díj 2010 óta jutalmazza azoknak a városoknak az eredményeit, amelyek az élet minden területén befogadóbb és akadálymentes környezetet alakítanak ki. Az elmúlt hat évben több mint 250 város jelentkezett a díjra, közülük 33 részesült elismerésben. Minden éveben újabb példaértékű projektek bizonyítják a városok lelkes és elhivatott hozzáállását.
 
A díj része az EU által az akadálymentes Európáért vívott küzdelemnek. A javuló akadálymentesség segít leküzdeni azt a számos nehézséget, amelyekkel a fogyatékkal élőknek még mindig nap mint nap meg kell küzdeniük a közlekedési eszközök használatakor, a tájékozódáskor és az önálló életvitel során.
 
Az Access City díj a kezdeményezések és intézkedések széles skáláját illusztrálja. A városi élet minden szeletének alkalmazkodnia kell a változó demográfiai helyzethez, az akadálymentes lakóhelyektől kezdve a játszótereken át egészen a munkahelyekig és a tömegközlekedési információkig.
 
A verseny kiváló lehetőséget ad a városi hatóságoknak arra, hogy megfontolják, milyen előnyöket élvez és milyen hátrányokban szenved városuk az akadálymentesítés terén, és ezt követően elvégezhetik a szükséges fejlesztéseket.
Az akadálymentesítés az Egyesült Nemzetek által elfogadott, a fogyatékkal élők jogairól szóló egyezménynek megfelelően az Európai Unió 2010–2020 közötti fogyatékosságügyi stratégiájának is egyik fő eleme, amely egy mindenki számára akadálymentes Európa létrehozását tűzte ki célul.
 
Mely városok nyertek az előző években?
A hatodik alkalommal az olaszországi Milánó nyerte a 2016. évi Access City díjat. A németországi Wiesbaden nyerte el a második helyezést, amellyel az összes polgár számára akadálymentes városért tett intézkedéseiket díjazták, míg a franciaországi Toulouse harmadik díjat és különdíjat is kapott mint „intelligens város” a városban fogyatékkal élő és idős lakosság érdekeit szolgáló műszaki megoldások kialakításáért és az erre létrehozott munkacsoportért. A finnországi Vaasa azért kapott különdíjat, mert idős és fogyatékkal élő lakosai számára megfelelőbb munkavégzési körülményeket alakított ki, míg Kaposvár fejlesztési törekvéseinek elismeréseként szintén különdíjban részesült.
 
Az ötödik alkalommal a díjat a svédországi Borås kapta. Helsinki (Finnország) nyerte el a második díjat, míg a harmadik díjban Ljubljana (Szlovénia) részesült. A spanyolországi Logroño az épített környezet és a közterületek különdíját érdemelte ki, Budapest pedig a közlekedés terén végzett munkájáért kapott különdíjat. A spanyolországi Arona, valamint Luxemburg városa a közösségi létesítményekért és közszolgáltatásokért járó különdíjat szerezte meg.
 
A negyedik alkalommal, 2014-ben Göteborg (Svédország) örülhetett a győzelemnek. Grenoble (Franciaország) második, míg Poznań (Lengyelország) harmadik helyen végzett, a különdíjakat pedig Belfast (Egyesült Királyság), Drezda (Németország), Burgos és Málaga (Spanyolország) nyerte el.
 
A harmadik alkalommal Berlinbe, Németországba került a díj.  Bejutott még a döntőbe Nantes (Franciaország) és Stockholm (Svédország) is, különdíjat nyert ezenfelül Pamplona (Spanyolország) az épített környezetért és köztereiért, Gdynia (Lengyelország) közlekedéséért és az ehhez kapcsolódó infrastruktúrájáért, Bilbao (Spanyolország) az információ és kommunikáció terén kapott elismerést újszerű műszaki megoldásokért, míg Tallaght (Írország) közösségi létesítményeivel és szolgáltatásaival nyerte el a bírák tetszését.
 
A második alkalommal az osztrák Salzburg városát hirdették ki a díj győztesének. Döntőbe jutott még Krakkó (Lengyelország), Marburg (Németország) és Santander (Spanyolország). A különdíjakat Terrassa (Spanyolország), Ljubljana (Szlovénia), Olomuoc (Csehország) és Grenoble (Franciaország) vihette haza.
 
Első alkalommal, 2010-ben a spanyol Ávila győzött. Döntőbe jutott még Barcelona (Spanyolország), Köln (Németország) és Turku (Finnország) is.
 
Hogyan lehet pályázni?
A jelentkezéshez legkésőbb 2016. szeptember 8-ig kell kitölteni és elküldeni az online jelentkezési űrlapot (angol, francia vagy német nyelven). A kitöltési útmutató és részvételi szabályzat az EU minden hivatalos nyelvén elérhető az alábbi weboldalon:
 
Hogyan választják ki a győzteseket?
Minden országból legfeljebb három várost jelölnek a nemzeti zsűrik az Európai Bizottság által megadott értékelési kritériumok alapján. Az egyes országok jelöltjeit azután egy európai zsűri értékeli.
 
További tájékoztatás az Access City díj hátteréről:
Szeretné, ha városi projektjei szerepelnének az Access City díj következő kiadványban? Ha szeretné megosztani tapasztalatait és tevékenységeit más városokkal, tudjon meg többet az Access City díjról a következő címen: http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=15399&langId=hu