Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
1011121314
15
16
17181920212223
24252627282930
31      

Szakképzési Fórum 2018

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzultációval egybekötött Szakképzési Fórumot szervezett Gazdálkodó és egyéb szervezeteknek, könyvelőknek, bérszámfejtéssel foglalkozóknak, akik gyakorlati képzésben résztvevő gazdálkodónak dolgoznak.

Tudnivalók a nyári diákmunkáról

A tanulószerződéssel, vagy együttműködési megállapodással foglalkoztatott tanulók kötelező nyári összefüggő gyakorlatának leteltét követő, nyári diákmunka lehetőségeinek szabályairól adott ki a Nemzetgazdálkodási Minisztérium tájékoztatót, melyet az alábbi linkre kattintva tekinthet meg.

Változtak a szakképzési tárgyú törvények 2018. január 1-től

Változás
Változás

Megszavazta az Országgyűlés a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását. A változásoknak köszönhetően még rugalmasabbá, változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere, a választható tanulási lehetőségek köre tovább bővül.

Sikeres vizsgát tettek a gyakorlati oktatók!

Kép
Kép

Háromnapos elméleti képzéssel indult október 6-án, Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a gyakorlati oktatói képzés. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében  40 fő kezdte meg az összességében 6 napos tréninget  A vizsgákra november 6. és 7. került sor.

 

 

NAV információs füzet a Szakképzési hozzájárulásról

A szakképzési hozzájárulás bevallásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei tájékoztató anyagokat készítettek. A 74. számú információs füzet tartalmazza 2018. évi előírásokat.

Gyakornoki program pályakezdők támogatására - GINOP-5.2.4-16

Már csak 2018. július 31-ig pályázható a gyakornoki pályázati program, mellyel a gyakorlati oktatáshoz szükséges feltételek megteremtéséhez, a munkáltatók, elsősorban a KKV-k részére a gyakornokok alkalmazásával és betanításával járó többletköltségekhez (pl: gyakornokok bére, vállalati gyakornoki kapcsolattartók díjazása, a gyakornoki hely kialakításához szükséges tárgyi feltételek biztosítása) lehet vissza nem térítendő forrást igényelni.

Második szakképesítés megszerzése és a tanulószerződés kötés

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban: Szt.)  értelmében a felnőttoktatás keretében megszervezett szakképzésben is köthető tanulószereződés. [Szt. 43. § (1)]

Tájékoztató a kamarai gyakorlati oktatói képzésről és vizsgáról

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket/szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli (külső) gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben.

Megjelent a Gyakorlati képzés 2018. évi kézikönyve

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évek óta kiadja a gyakorlati képzésben részt vevőket segítő szakmai kiadványát, mely idén a "Gyakorlati képzés TANULÓSZERZŐDÉSSEL, EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSSAL és HALLGATÓI MUNKASZERZŐDÉSSEL a munka világában 2018." címmel jelent meg.

Új szakmai álláspont az Egyéb szervezetek visszaigénylésével kapcsolatban

Változás
Változás

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 2018. január 1-én hatályba lépett módosítása lehetővé teszi, hogy az egyéb szervezetek bekerüljenek a visszaigénylők körébe. A napokban kapott NGM állásfoglalás alapján az eddigi értelmezéssel ellentétben változott az elszámolás lehetősége együttműködési megállapodás esetén.

Adómentes lett a tanulók részére kötelezően biztosítandó étkezés!

A SZJA törvény változása miatt adómentes lett a szakképző iskolai tanulóknak kötelezően biztosított nem pénzbeli juttatások köre, így az étkezés is.

MEGJELENT- Az új és módosított normatívákról szóló kormányrendelet

A 2016. november 17-i Magyar Közlönyben megjelent 340/2016. (XI. 17.) Korm. rendelet, amely módosítja a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról szóló 280/2011. (XII. 20.) Korm. rendeletet.

Szakképzési Fórum - Előadás anyaga

A szakképzés területén számos változás következett be az idei évben a törvénymódosításoknak köszönhetően. Ezek a változások érintik az elszámolás, visszaigénylés területeit is és számus új lehetőség kerül bevezetésre 2016. január 1-ét követően is.