Üdvözöljük a

Afrikai sertéspestis megelőzésével kapcsolatos teendők

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

Afrikai sertéspestis megelőzésével kapcsolatos teendők

2018. március 8-án a Földművelésügyi Értesítő LXVIII. évfolyam 4. számában megjelent az Országos Főállatorvos 1/2018/. számú határozata, amely az afrikai sertéspestis (ASP) elterjedésének megakadályozása érdekében a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatókkal kapcsolatban is megállapít kötelezettségeket.

Az ASP nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegség, mert a betegséget behurcolását követően csak szigorú igazgatási/ rendészeti intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet felszámolni; emellett az élő sertések, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek forgalmazása is tiltottá, illetve korlátozottá válik. Az említett intézkedések és korlátozások közvetlenül, vagy közvetve komoly anyagi veszteséget okoznak a sertéstartóknak és a velük kapcsolatban álló felvásárlóknak, exportőröknek, vágóhidaknak és húsfeldolgozó üzemeknek, de a kereskedelmi és szolgáltató szférát, továbbá a fogyasztókat is hátrányosan érintik.

 

Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak, a fertőzött házisertésekből származó élelmiszerek, élelmiszerhulladékok jogszerűtlen és hanyag kezelésének a betegség terjesztésében döntő szerepe van. Az olyan vállalkozások esetében, amelyek rendszeresen fogadnak az ASP-vel fertőzött országokból (pl. Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Lengyelország) származó vendégeket, az élelmiszerhulladék különösen nagy kockázatot jelent a betegség terjesztése szempontjából. Ennek megfelelően az ezzel kapcsolatos szabályok és előírások szigorú és következetes betartása szükséges, melyek elmulasztása, vagy megsértése hatósági eljárást és szankciót eredményezhet.

 

A felmerülő kérdésekkel, a gyakorlati megoldásokkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken állnak rendelkezésre aZala Megyei KormányhivatalÉlelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály kollégái:

 

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Göcseji u.18. Pf: 224.

Telefon: 92/549-280

Fax: 92/311-354

E-mail: elelmiszer@zala.gov.hu

 

A Földművelésügyi Értesítő mellékelve.

Csatolt állományok: