Üdvözöljük a

MKIK külgazdasági évnyitó konferencia

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

MKIK külgazdasági évnyitó konferencia

Március 20-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén harmadjára rendezte meg külgazdasági évadnyitó konferenciáját. A rendezvényen tájékoztatás hangzott el az aktuális globális gazdasági folyamatokról, valamint a külpiacok nyújtotta lehetőségekről mind a kezdő, mind a már tapasztalt, de új piacokat kereső exportőröknek.

A konferencián Fasimon Sándor MKIK alelnök rövid köszöntőjét követően Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tartott előadást a magyar vállalkozások külpiaci lehetőségeiről, valamint a kormányzat exportösztönző tevékenységéről. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt években többszörösére nőtt az exportképes magyar vállalkozások száma, de a kedvező folyamat ellenére még sokat kell dolgoznunk azon, hogy ez a mutató elérje az európai uniós átlagot. Magyar Levente a vállalkozások kárpát-medencei jelenlétének erősítését tűzte ki fő célul, mivel a szomszédos országok azok, ahol a német piacot követően a legtöbb eredményt tudják felmutatni a magyar exportőrök.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a kamarának súlya van, a kamara maga a magyar gazdaság, hatékonyan működik és a külgazdasági területen is jelentős tevékenységet folytat. A kamarai hálózat 2017-ben 452 külgazdasági rendezvényt szervezett, mely 25%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Parragh László elnök bejelentette, hogy a kelet-európai térségben elsőként az MKIK 2018-ban Budapesten rendezi meg a fiatal szakemberek európai bajnokságát, a EuroSkills versenyt.

 

A konferencia folytatásaként két előadás következett. Elsőként Nietsch Tamás, az MKIK ICC Magyar Tagozat Vám- és kereskedelemtámogatási munkacsoportvezetője foglalta össze azokat a fontos információkat, melyeket a Brexit vonatkozásában a vállalkozásoknak tudniuk kell a megfelelő felkészülés érdekében. Ezt követően Szőcs Gábor, az EXIM igazgatója beszélt az EXIM nemzetközi üzletfejlesztési tevékenységéről, a nemzetközi fejlesztési intézményekről és tendereikről, valamint a cégek részvételi lehetőségéről a tendereken és a már elért magyar sikerekről.

   

 A konferencia második részében az MKIK tagozati elnökei Fasimon Sándor alelnök vezetésével panelbeszélgetés keretében ismertették a kazah, a kínai, a nyugat-balkáni, az orosz és a török piaccal kapcsolatos gazdasági és geopolitikai tudnivalókat. Beszéltek a magyar cégek üzleti lehetőségeiről, a piacok sajátosságairól, nehézségeiről, és a következő években várható gazdasági, illetve politikai tendenciákról.

 

Forrás: MKIK