Üdvözöljük a

Online pénztárgépek - tájékoztatás

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2728293031 

Online pénztárgépek - tájékoztatás

2019. január 10-én a Pénzügyminisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére, közigazgatási egyeztetés céljából megküldte az online pénztárgépek és a taxaméterek üzemeltetésére vonatkozó miniszteri rendeletek módosításáról és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetét érintő egyes módosításokról szóló tervezetet.

A Tervezet alapvető céljaival, vagyis (1) az online pénztárgépekre, illetve taxaméterekre vonatkozó euróra történő átállást érintő szabályok módosításával – annak érdekében, hogy a készülékek működtetésében ne lépjen fel nehézség –, továbbá (2) a módosítandó jogszabályok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetét érintő változásoknak történő megfeleltetésével teljes mértékben egyetértünk.

 

A Tervezettel kapcsolatban az MKIK az alábbi két észrevételt fogalmazta meg:

 

  1. A módosító rendelet 2. alcím 2. §-ban a taxaméterek beállításának végső határidejére vonatkozó megfogalmazást javasoljuk kiegészíteni az 1. alcím 1. §-ban a pénztárgépekre vonatkozó megfogalmazás használatával, mivel az lényegesen egyértelműbben fejezi ki a követelményt. Ezek alapján a következő megfogalmazás bevezetését javasoljuk: „49. § E rendeletnek az online pénztárgépek és a taxaméterek üzemeltetésére vonatkozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló …./2018. PM rendelettel (a továbbiakban: Módr1.) megállapított 2. melléklet C) Az euro kezelésére alkalmas taxaméterek alcím 2. pont b) alpont 2. pontja szerinti rendelkezéseknek való megfelelést a taxaméter üzemeltetője a Módr1. hatályba lépésekor üzemeltetett taxaméterek tekintetében legkésőbb 2019. december 31-ig biztosítja, vagy legkésőbb ezen időpontig gondoskodik az euró hivatalos pénznemmé tételének időpontjaként megadott alapérték 2030. január 1-jére történő módosításáról.”

 

  1. A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (a továbbiakban: Pénztárgép rendelet) 78/A§ (2) bekezdése kimondja, hogy a pénztárgép forgalmazásának engedélyezése iránti kérelmet és a forgalmazási engedély módosítása iránti kérelmet a forgalmazónak 2017. április 30-ig kell a Kormányhivatal részére a szükséges dokumentációval, valamint a típusvizsgálható pénztárgéppel együtt benyújtani. A Pénztárgép rendelet (4) bekezdésében olvasható továbbá, hogy amennyiben a forgalmazó nem tesz mindennek eleget, úgy további 15 napon belül a forgalmazási engedéllyel érintett pénztárgép AEE gyártója kérelemmel fordulhat a Kormányhivatalhoz a forgalmazási engedély módosítása iránt. Amennyiben az előző két pontban leírtak egyike sem teljesül, úgy a Pénztárgép rendelet 78/A§ (5) bekezdés értelmében, a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgép a forgalmazási engedély visszavonásáról szóló határozat véglegessé válásától számított 5 évig üzemeltethető, azaz az ún. V2-es követelményeknek meg nem felelő pénztárgép típusok 2022-ig üzemeltethetők.  A Pénztárgép rendelet kötelezte a vállalkozásokat az akkor forgalomban lévő online pénztárgépek adott határidőn belüli megvásárlására, így jelenleg több ezer olyan kereskedő érintett, akik ezen géptípust alkalmazzák. Tekintettel a fentiekben leírtakra, illetve arra, hogy az online pénztárgépek bevezetése alapvetően a gazdaság fehérítését szolgálja – többlet költségvetési bevételt generálva – javasoltuk, hogy ezen vállalkozások állami támogatással vásárolhassanak új online pénztárgépet.