Üdvözöljük a

Parragh László: erősítheti a versenyképességet a megújuló választottbíróság

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

Parragh László: erősítheti a versenyképességet a megújuló választottbíróság

Erősítheti a gazdaság versenyképességét  a megújuló választottbíróság, mivel a felek bizalmából az állami bíráskodásnál gyorsabban és hatékonyabban rendezheti a vállalkozások vitás ügyeit - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke december 12-énaz MKIK székházában tartott sajtótájékoztatón.

A testület elnöke a választottbíróság elnökségének felállítása alkalmából ismertette, hogy 2018. január 1-től az MKIK mellett működő Állandó Választottbíróság válik jogosulttá a kereskedelmi választottbíráskodásra  a jogutód nélkül megszűnő Energetikai Állandó Választottbíróság, valamint a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság hatáskörébe tartozó ügyekben is. Indoklása szerint az elmúlt évek bankszektort, hitelezést, energiakereskedelmet érintő változásai, és az új piaci szereplők megjelenése miatt úgy alakult át a gazdasági környezet, ami változást eredményezett  a választottbíróságok feladataiban is, és ezzel elkerülhetetlenné vált a régi választottbírósági intézményrendszer átalakítása.

 

Az MKIK az infrastrukturális háttérrel biztosítja a választottbíróság működését, ám az ítéleteket semmilyen formában nem befolyásolja. Az új törvény alapján a választottbíróság elnökségének tagjai nem tárgyalhatnak ügyeket, ezzel lemondanak a bíráskodással járó javadalmazásról - tette hozzá.

 

Parragh László kifejtette, hogy a választottbíróság elnöksége  állítja össze a választottbíró-ajánlási listát, amely a feleknek nyújt segítséget a választottbíró kiválasztására, illetve az elnökség erről a listáról jelölhet választottbírót, amennyiben a felek nem tudnak dönteni a választottbíró személyéről. A választottbíró-ajánlási listára kiváló felkészültségű, jogi szakvizsgával és legalább 10 év gyakorlattal rendelkező, 70. életévét be nem töltött jogászok kerülhetnek. .A lista csak ajánlás jellegű, a felek olyanokat is jelölhetnek, akik ezen nem szerepelnek, de megfelelnek a választottbíráskodás feltételeinek.

 

Az MKIK vezetője bejelentette, hogy 2018. január 1-től a Választottbíróság elnöke dr. Burai-Kovács János lesz, aki 25 éve aktív, elismert nemzetközi választottbíró, és jelenleg a Választottbíróság elnökségének tagja. Az elnökség további tagjai közül kettőt az MKIK, egyet-egyet a Magyar Bankszövetség, a Budapesti Értéktőzsde Zrt, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, illetve a Magyar Ügyvédi Kamara delegál.

 

Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára felidézte, hogy az Igazságügyi Minisztérium újrakodifikálta a nagy eljárásjogi kódexeket, ezt követően tért rá jogalkotás a választottbíráskodás keretrendszerének reformjára. Az Országgyűlés május 30-án fogadta el a választottbíráskodásról szóló, 2018. január 1-jén életbe lépő 2017. évi LX. törvényt, amely az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságának (Uncitral) 2006-ban módosult modelltörvényéhez igazodik és a régi választottbírósági rendszer számos hiányosságát is pótolja - tette hozzá.

 

Megjegyezte, hogy nem minden országban működik nemzetközi hírű választottbírósági rendszer, Magyarországon viszont még a rendszerváltás előtti évtizedekben sem szünetelt. Korszerű jogi keretét 1994-ben törvény rögzítette, ám ez a nemzetközi szabályozási tendenciák és az elmúlt közel negyedszázad változásai miatt elavult. Az egymás mellett működő - pénz- és tőkepiaci, energetikai, sport- és agrárterületet lefedő - állandó bíróságok sokasága, a rendszer szétaprózódása indokolttá tette a választottbíráskodási fórumok egyszerűsítését - hangsúlyozta.

 

Az államtitkár szerint a választottbíróságok csak akkor válthatják ki az állami bíráskodást és a hasonló jogkörrel felruházott külföldi testületeket a gazdasági szereplők vitás ügyeinek rendezésében, ha azokkal azonos színvonalú, de gyorsabb döntéshozással kiérdemlik az érintettek bizalmát.

 

Kecsmár Krisztián hangsúlyozta, hogy a jogalkotói szándék szerint az új választottbírósági rendszer javíthatja a magyar gazdaság versenyképességét és a befektetési környezetet.

 

Forrás: MKIK/MTI