Üdvözöljük a

Tisztázás a 'Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről' tárgyú ismertető kapcsán

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819
20
21222324
25262728   

Tisztázás a 'Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről' tárgyú ismertető kapcsán

A Nemzetgazdasági Minisztérium „Tisztázás a Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről tárgyú e-mail kapcsán” tárgyú üzenetet juttatott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához.

A „Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről” tárgyú, alábbi e-mailre válaszul főosztályunkhoz számos megkeresés érkezett, amelyben az adatszolgáltatás mikéntjéről, követelményeiről érdeklődnek azon gazdasági társaságok, amelyek nem végeznek üvegházhatású gázkibocsátással járó tevékenységet, tekintettel arra, hogy nem sikerült a tájékoztatásunk alapján beazonosítaniuk, hogy az általuk végzett tevékenység alapján fennáll-e részükről bejelentési kötelezettség tárcánk felé, vagy sem.

 

Annak érdekében, hogy a létesítmények, cégek számára segítsük annak beazonosítását, hogy az általuk végzett tevékenységi kör alapján kötelesek-e változás-bejelentési adatszolgáltatást teljesíteni főosztályunk felé, az alábbi tájékoztató email és mellékletének megküldésében szeretném kérni szíves együttműködését ugyanazon személyi kör részére, amelyek számára a fenti tárgyú tájékoztatásunk is megküldésre került:

 

„A Nemzetgazdasági Minisztérium Fenntartható Gazdaságfejlesztés Főosztálya által  2018. január 4-én megküldött „Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről” tárgyú emailben foglalt adatszolgáltatási kötelezettség az ország azon – összesen mintegy 160-170 – ipari- és energiatermelő létesítményei (telephelyei) számára kötelező, amelyek − az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény (a továbbiakban: Ügkr. tv.) 1. §-a alapján −  a csatolt melléklet szerinti  tevékenységek valamelyikét végzik az Ügkr. tv. 1. § (2)–(4) bekezdései szerinti tevékenységek kivételével, rendelkeznek üvegházhatású gáz kibocsátási engedéllyel, és a jogszabályok értelmében erre kötelezettek. (Nem kell benyújtani a változatlansági nyilatkozatot annak a létesítménynek, amely az összes hőjét exportálja egy vagy több, az Ügkr. tv. hatálya alá tartozó létesítmény számára, valamint a villamosenergia-termelőknek, a szén-dioxid elkülönítését szolgáló létesítményeknek, a szén-dioxid szállítására szolgáló csővezetékeknek, és a széndioxid-tárolóhelyeknek.)

 

Amennyiben az Önök létesítménye/gazdasági társasága által végzett tevékenység nem tartozik a mellékletben foglalt tevékenységi körök egyikébe sem, kérem, tekintse a fenti tárgyú levelünket tárgytalannak.”

 

Forrás: MKIK, NGM

Csatolt állományok: