Üdvözöljük a

Választottbírósági hírek

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
1011121314
15
16
17181920212223
24252627282930
31      

Választottbírósági hírek

 

2018. január 1-jén lépett hatályba a választottbíráskodásról szóló 2017. évi LX. törvény, amely a Választottbíróság működésében, annak szervezeti felépítésében jelentős változásokat hozott.

Megalakult a Választottbíróság új elnöksége, a törvény szerint az elnökségi tagokat öt delegáló szervezetnek kellett kijelölni.

 

Az elnökség jelenleg a következő tagokból áll:

  • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara delegálta az elnököt: Dr. Burai-Kovács János ügyvédet és két elnökségi tagot: Dr. Sárközy Tamás professzort és Dr. Szakál Róbert ügyvédet,
  • a Magyar Ügyvédi Kamara Dr. Bánáti János ügyvédet, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét,
  • és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal Dr. Kara Pált, a MOL Csoport jogi igazgatóját jelölte.
  • A Magyar Bankszövetség az elnökség ülés időpontjáig nem jelölt tagot az elnökségbe,
  • a Budapesti Értéktőzsde Zrt. korábban Dr. Kovács Erikát, a Pénzügyi Békéltető Testület elnökét delegálta, azonban jelölését 2018. január 16-i levelében visszavonta.

A törvény 61. § (3) bekezdése alapján az első évben az alelnöki tisztséget a MEKH delegáltja, Dr. Kara Pál tölti be.

 

A Választottbíróság átszervezésével kapcsolatban mind a Kamarára, mind a Választottbíróság elnökségére sok feladat hárult januárban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2018. január 30-án a választottbírósági törvénnyel összhangban elfogadta az MKIK Alapszabályának és a Választottbíróság Alapító Okiratának módosítását. Január 30-án került sor az MKIK elnökségi ülésére is, ahol a választottbíró-ajánlási lista elfogadására került sor. A jóváhagyott lista három részből áll, a korábbi lista felépítése szerinti általános listából, illetve a megszűnt Energetikai Állandó Választottbíróság és a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság által átadott és a jövőben a Választottbírósághoz kerülő speciális ügyeknek az elbírálására alkalmas választottbírókat tartalmazó energetikai, illetve pénz- és tőkepiaci szekciós listákból.

 

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/valasztottbiro-ajanlasi-lista-9793

 

A Választottbíróság elnöksége elfogadta az ügyrendjét és az eljárási szabályzatát. A Választottbíróság új alapdokumentumait, illetve a választottbíró-ajánlási listáját a honlapon közzétette, illetve az alábbi linkről elérhető:

 

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/eljarasi-szabalyzat-hatalyos-2018-02-01-tol-16070

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/ugyrend-16069

 

További tájékoztatásért a Választottbíróság Titkárságához:

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/titkarsag-9800