Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272930   

Kamarai hozzájárulás - tájékoztató

 

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozásvezető!

 

Felhívjuk szíves figyelmét egy olyan jogszabály-változásra, amely Önt/Önöket is érinti a gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott évi 5.000,-Ft kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban.

 

A 2022. évi kamarai hozzájárulást nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára. A közlemény rovatban kérjük tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

 

Hétfőtől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Tájékoztatás építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló rendelet módosításáról

 

A Magyar Közlöny 102. számában  – 2022. június 21-én, kedden – megjelent „A gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló 402/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet módosításáról”.

 

Változás a nem lakossági egyetemes energiaszolgáltatásban

Módosításra került az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet, mely szerint változik az egyetemes energiaszolgáltatásra jogosultak köre.

Emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatottak után fizetendő közteher

A közteher mértéke 2022. július 1-jétől a minimálbér mértékének függvényében kerül meghatározásra. E szerint az alkalmi munkavállalók után a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százalékának, a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százalékának megfelelő mértékű közterhet kell fizetnie a munkáltatóknak.

Közbeszerzési Hatóság - Útmutató-módosítás

A Közbeszerzési Tanács tájékoztatójának témája a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések módosítása, valamint a teljesítéssel kapcsolatos indexálási szabályokkal történő kiegészítése.

Gyártói jótállás – Tájékoztatási kötelesség

Egy gyártói jótállással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségről szóló esettanulmány a  PwC Magyarország cikkében olvasható.

Országos Vállalkozói Mentorprogram - Vállalkozz Fenntarthatóan!

A Patent Védelem Security Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Céglátogatás a Patent Védelem Security Kft.-nél a fenntarthatóság jegyében címmel rendezvényt szervez.

NTAK: fél év türelmi idő a vendéglátóhelyeknek és a turisztikai attrakcióknak

Július elseje helyett várhatóan csak 2023. január elsejétől lesz kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) részére a turisztikai attrakcióhelyszíneknek és a vendéglátóhelyeknek.

Zalai Gazdaság májusi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2022. májusi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

A benzinárstop változásáról

A Magyar Közlöny 88. számában - 2022. május 26-án, csütörtökön – megjelent A Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosítása.

Az Európai Unió Stratégia Függőségei

Az Európai Bizottság felmérést végzett az Európai Unió stratégiai függőségének megismerése érdekében.

Romló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások - Az MKIK GVI 2022. áprilisi féléves konjunktúrafelvételének eredményei

Az MKIK GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak feltérképezése, amely az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra és a vállalkozók szubjektív helyzetértékelésére támaszkodik.

 

Három útmutató-módosítást fogadott el a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács

A kizáró okok tekintetében a Magyarországon letelepedett gazdasági szereplők vonatkozásában benyújtandó igazolásokról, nyilatkozatokról, nyilvántartásokról és adatokról szóló útmutató, a közbeszerzési eljárások előkészítéséről szóló útmutató és a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések Kbt. szerinti módosításával, valamint teljesítésével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló útmutató módosításáról döntött május 12-én a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács.

GINOP projektekhez kapcsolódó állami támogatás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztályajavaslatokat fogalmazott meg a kiskereskedők terheinek csökkentése érdekében, amelyeket az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Kollégiuma is támogatott. A javaslatcsomag megküldésre került Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkárnak is.

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Megújul a Széchenyi-kártya program

A kormány 2022. június 16-i ülésén megtárgyalta a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló, különböző támogatott finanszírozási lehetőségeket kínáló Széchenyi Kártya Program eredményeit, és döntött a Program megerősítéséről.

EVOLÚCIÓ - Megújuló Vállalkozások Program

A generációváltáshoz kapcsolódó problémák jelenleg a hazai vállalkozások között is jelentős kihívást jelentenek. Erre reagált az ITM, amikor az IFKA bevonásával elindította a Magyar Multi programon belül az EVOLÚCIÓ - Megújuló Vállalkozások Programot.

Benzinársapka, árstop, CSOK és kisbenzinkutak támogatása

 Magyar Közlöny 99. számában – 2022. június 17-én, pénteken – megjelent néhány rendelet módosítás.

Gazdasági Havi Tájékoztató

Tartalom:

  • Romló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások, Az MKIK GVI 2022. áprilisi féléves konjunktúrafelvételének eredményei;
  • A hazai vállalkozások többsége érzékeli a háború hatásait – Az orosz- ukrán háború magyar vállalkozásokra gyakorolt hatásai, következményei;
  • Nemzetközi tendenciák

Nyári diákmunka program

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a 2013-2021-es években indított ,,Nyári diákmunka" program tapasztalatait felhasználva a 2022. évben ismét meghirdetésre kerül a program, amelynek összköltsége 2 milliárd Ft. A támogatás célcsoportjába a 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok tartoznak.

Munkajogi változások

2022. augusztus elejéig hazánknak két fontos munkajogi tárgyú irányelvet kell átvennie.

Országos Vállalkozói Mentorprogram - Mentorálással a fenntarthatóságért

2022. június 8-án Székesfehérváron tartották az Országos Vállalkozói Mentorprogram legújabb, fenntarthatósági szemléletformálást célzó alprogramjának ünnepélyes nyitórendezvényét.

Csaknem 426 ezren kapnak értesítést a NAV-tól

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

LIFE Program 2022. évi pályázati felhívásai

A LIFE Program Európai Uniós forrásként kifejezetten támogatja a környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket.

Küldöttgyűlés, gazdasági fórum és elismerések átadása a kamaránál

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt különleges napirendeket is tárgyalt a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara május 25-i küldöttgyűlése, amelyet gazdasági fórum, majd a kamarai elismerések átadása követett.

Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja címet viselő programjavaslatát.

 

Végső egyeztetés a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új miniszteri rendelet megalkotásáról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiahatékonysági szakterülete előkészítette az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új miniszteri rendelet megalkotásáról szóló kormány-előterjesztést.

A fogyasztóvédelmi szabályok módosításáról

2022-ben több módosítás is bevezetésre kerül a Fogyasztóvédelmi törvényben, így a bírságkiszabás szempontjai, egyes nevesített tényállások esetén kötelező bírságminimumok jelennek meg valamint bővül a szankcionálható magatartások köre is.