Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
678
9
101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Tájékoztató - Korlátozott ügyfélfogadás kamaránknál a járványügyi helyzetre tekintettel

                                                                                                                                                                           
  Tisztelt Ügyfeleink!

 

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatain a jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel

a személyes ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel -

kivéve a Széchenyi Kártya Program és az okmányhitelesítés szolgáltatásnál.

Utóbbiakat kizárólag a megadott telefonszámon előzetesen leegyeztetett időpontban vehetik igénybe:

SZKP 30/779-6080, okmányhitelesítés 30/574-4913.

 

Kérjük, válassza az otthona/irodája kényelméből és biztonságából

on-line elérhető szolgáltatásainkat és a telefonos ügyintézést!

A kamarai kollégáink elérhetőségeit az alábbi linken találják meg:

http://www.zmkik.hu/hu/zala-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara/ugyintezo-szervezet-7622

  

A 2020. március 31-ig teljesítendő 5.000 Ft-os összegű kamarai hozzájárulás befizetését

kérjük átutalással teljesítsék.

A bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11749008-20186162.

A közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni a vállalkozás adószámát.

A pénztári befizetés nem működik!

 

Együttműködésüket köszönjük!

Email: zmkik@zmkik.hu

Telefon: 92/550-514

 

A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS GAZDASÁGI INFOMÁCIÓK VÁLLALKOZÁSOKNAK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL

 

 

                                                                                                                                                                         

Tájékoztató a vállalkozói kivitelezői regisztrációval kapcsolatban

A kivitelezői regisztráció folyamatos ügyintézésének fenntartása érdekében, kérjük, az építésügyi regisztrációval kapcsolatos ügyeiket (aláírt adatlap, kérelem stb.) minden esetben elektronikus úton küldjék meg részünkre. Kérjük továbbá, hogy a postai levélküldemények helyett is válasszák az elektronikus ügyintézést.

Elérhetőségünk: kivreg@kivreg.hu

 

A regisztrációs felület az alábbi linken érhető el:

https://mkik.hu/az-epitoipari-kivitelezo-vallalkozasok-regisztracioja

https://mkik.hu/tajekoztato-a-dijfizetesrol

A regisztrációval kapcsolatos segítség a következő telefonszámon kérhető:  

92/550-514

 

Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

Tájékoztató a pályázati tanácsadással kapcsolatban

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. április 30-ig, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a személyes pályázati tanácsadás szünetel. Az érdeklődők telefonon és e-mailben tudják felkeresni a Széchenyi Programiroda munkatársait. Elérhetőségük: ...

A munkáltató leállása esetén alkalmazható munkajogi intézkedések

A koronavírus elterjedésének megakadályozására tett intézkedések, illetve a kialakult gazdasági körülmények következtében számos munkáltató függesztette fel tevékenységét részben vagy egészben. 

Meglepő előnyöket is hozott a koronavírus a KKV-k számára

A koronavírus okozta hatások láncszerű sorozata sokként érte a gazdaság szereplőit. A vállalkozások jelentős hányada felkészületlenül sodródik a kialakult helyzettel, azonban az innovatív megoldásokra nyitott cégek sok esetben megtalálják a piaci réseket és lehetőségeket. Ezek a vállalkozások középtávon akár jelentős előnyre is szert tehetnek versenytársaikkal szemben.

 

Várható alulfogyasztások kezelése – Vis Maior?

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések, korlátozások számos iparágban okoznak nehézségeket, leállásokat. Szállodákat, éttermeket, vendéglátóipari helyeket zártak be, számos termelő vállalatnál (pld. autógyárak és ezek beszállítói) függesztették fel a termelést.  Az energiapiacon bevett szerződéses gyakorlat, hogy a szerződött mennyiséghez tartozik egy minimum átvételi korlát.

 

MKIK Üzleti túlélőcsomag

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését.

Féléves konjunktúra és koronavírus-járvány gazdasági hatásai - 2020. április

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Hasznos tanácsok az adóbevallás tervezethez

Az szja-bevallási tervezet már két hete elérhető a webes felületen. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

 

 

 

Bővített gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről

A NAV  összefoglalót készített a a járványhelyzet adóintézkedéseiről egy frissülő gyakori kérdések és válaszok menüpontban.  A veszélyeztettett  ágazat értelmezése, a járulékok témakör és a  KIVÁ-s vállalkozások kérdéseire adott válaszok találhatók.

MKIK rendkívüli hírek

Az MKIK a 2020. március 23-án közzétett, azonnali beavatkozást igénylő javaslatok után egy újabb, komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentetett meg, amelyek az alábbiakban olvashatók. 

Digitális Összefogás: néhány nap alatt másfélszeresére nőtt a felajánlások számra

A Digitális Összefogás kezdeményezés bejelentése óta eltelt napokban a korábbi nyolcvan digitális felajánlás mellé újabb negyven érkezett. A digitális szektor így mostanáig összesen százhúsz digitális megoldással, alkalmazással, szolgáltatással segíti a veszélyhelyzethez való alkalmazkodást elsősorban a tanárok és diákok, az idősek és a vállalkozások, munkavállalók számára.

 

Otthoni munkavégzés – hogyan készüljön rá a munkáltató és a munkavállaló?

A koronavírus járványhelyzetre tekintettel egyre több munkáltató dönt arról, hogy munkavállalóit az elkövetkező időszakban otthoni munkavégzésre küldi, illetve több olyan munkáltató, ahol még nem volt korábban otthoni munkavégzés, várhatóan a napokban fogja követni ezt a trendet.

A kormány kijárási korlátozást vezet be

A kormány március 28-tól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Zalai Gazdaság márciusi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2020. márciusi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Online Számla: nem kötelező az átállás

A járványhelyzet miatt az online számlaadat-szolgáltatásban, 2020. április 1-jétől július 1-jéig nem kötelező átállni a 2.0 verziójú XSD alkalmazására, tehát a korábbi verzióban küldött adatokat is fogadja a NAV.

 

 

Tájékoztató a Békéltető Testület ügyfélfogadásával kapcsolatban

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület ügyfélfogadása határozatlan ideig szünetel, az érdeklődők telefonon és e-mailben tudják felkeresni a Testületet. 

 

Az eddig kitűzött tárgyalási időpontok elmaradnak, az új időpontról időben tájékoztatni fogjuk Önöket. 

A gazdaságvédelmi akcióterv főbb pontjai

A 2020. április 7-én bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszának főbb intézkedései az alábbiakban olvashatók. 

Közlemény - Választottbíróság soron kívüli eljárása tartós jogviszonyok esetén

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróság felelősséggel jár el a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásainak a csökkentésében, a vállalkozások terheinek enyhítésében vitarendezésük terén.

Gazdaságvédelmi akcióterv

2020. április 6-án a miniszterelnök ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát, amelynek keretében a kormány 5 új programról döntött.

 

 

A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése – második hullám

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végez a hazai vállalkozások körében. Az alábbi gyorselemzés a felmérés második , március 19-én indított hullámának 2020. március 31-ig beérkezett válaszain alapul.

Internetes tudásmegosztó portál segíti a digitális átállást a szakképzésben

A Szakképzési Tananyagtár felületén az oktatók megoszthatják kollégáikkal és diákjaikkal az általuk készített és a mások által kifejlesztett, szabadon felhasználható digitális tartalmakat. A portál egy helyen, könnyen kereshetően tesz elérhetővé tananyagokat, és rövid időn belül egyre több gyakorló, értékelő feladatsort is.

Határmenti ingázókra vonatkozó szabályok

A Konzuli és Állampolgársági Főosztály tájékoztatása alapján a határmenti régiókban ingázó munkavállalók vonatkozásában a 14 napos karantén nem érinti azokat, akik „napi munkavégzés céljából” lépik át a határt annak 30 Km-es körzetében végzendő munkára, de minden ország tekintetében vannak speciális intézkedések.

Kutatás | Távmunka járvány idején

A koronavírus veszélye megköveteli tőlünk, hogy az élet számos területén változtassunk eddig megszokott gyakorlatainkon, így a munkavégzésünkön is. A Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézete, a Versenyképességkutató Központ és az IFUA Horváth & Partners által támogatott kutatás célja, hogy az egyes területeken mennyien álltak át otthoni munkára és mennyire képes az otthoni munka a normál működést helyettesíteni. 

Négyhavi járulékot nem kell befizetnie több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozásnak

A globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetnek leginkább kitett szektorok azonnali segítséget kaptak a kormánytól a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében.

Ajánlás az építési vállalkozások részére, a koronavírus okozta járvány egészségügyi és üzleti kockázatainak mérséklésére

Az építési ágazatban vállalkozók és foglalkoztatottak, a teljes termelési értéklánc érdeke, hogy az építőipari vállalkozások mérsékeljék a koronavírus járvány egészségügyi és üzleti kockázatát. Ennek érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége  AJÁNLÁSOKAT fogalmaz meg, melyek a mellékletből letölthetők.

A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA II. JAVASLATCSOMAGJA

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) szakmai álláspontja szerint a gazdaság működésének minimális fenntartásához, majd annak jelentős mértékű újraindításához a kínálati oldalon jelentkező válsághelyzet kezelése az elsődleges.

72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen

A METÁR támogatások a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervvel és a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a támogatott új beruházásoknak köszönhetően a tavalyi termeléshez képest mintegy tizedével nő – emelte ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás.

A koronavírus járványhoz kapcsolódóan életbe lépett kereskedelmi korlátozások

Az alábbiakban olvasható kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan léptek életbe. 

Fontos lépések a turisztikai ágazat megsegítéséért

A kormányzati intézkedések hozzájárulnak a turizmus-vendéglátásban működő vállalkozások életben tartásához és a munkahelyek megmentéséhez.