Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011
12
1314
15161718192021
22232425262728
293031    

AZ ÚJ KATA SZABÁLYOZÁSA

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2022. augusztus 18.-án előadást szervez 'Az új KATA szabályozása' címmel. 

Csökkenő európai gázkínálat, az árak tovább emelkedtek júniusban

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése. Az orosz források 61 %-os csökkenését nem tudta ellensúlyozni a norvég forrás és az LNG sem.

Az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló kormányrendelet, a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló kormányrendelet

Magyar Közlöny 134. számában megjelent az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII.9.) kormányrendelet, illetve a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. (VIII.9.) kormányrendelet.

Már lehet pályázni "Az Év Családbarát Vállalata 2022" címre

Idén is elindult a rangos "Az Év Családbarát Vállalata 2022" - PÁLYÁZAT , melyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkaerőpiaci programja, az idén 10 éves Balansz Program hirdetett meg.

Indul a Széchenyi Kártya Program MAX

Széchenyi Kártya Program MAX néven folytatódik a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló államilag támogatott hitelprogram.

A kisadózó vállalkozások teendői az új kata miatt

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója a kisadózó vállalkozások teendőiről az új kata miatt.

Zalai Gazdaság júliusi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2022. júliusi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Új Széchenyi Kártya Program az energiaválság okozta többletköltségekre is megoldást kínál

A Széchenyi Kártya Program továbbra is rendkívül kedvező feltételek mellett folytatódik, sőt az energiaválság okozta megnövekedett energia többletköltségek finanszírozásának könnyítése, valamint a hatékonyságnövelő és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében két új speciális, kiemelten támogatott hitelkonstrukció is bevezetésre kerül.

A belföldi és a külföldi értékesítési árak következő félévben várható változása

Az elemzésben a hazai vállalkozásoknak a belföldi- és exportárakkal kapcsolatos terveit vizsgálták, melyhez a GVI 2 227 cég részvételével lezajlott, 2022. áprilisi féléves vállalati konjunktúrakutatásának eredményeit használták fel.

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény

A Magyar Közlöny 118. számában - 2022. július 18-án, hétfőn – megjelent a 2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a KATA törvény hatálya alól kikerülő egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó hatálya alatti adókötelezettsége 2022. szeptember 1-től áll fenn.

Feladatok és aktuális vállalkozói teendők az új KATA törvény hatálybalépéséig

Az új szabályozás jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár. Az első feladat, hogy meg kell várni az új törvény közlönyben történő megjelenését. Ezt követően lehet érdemben az adótanácsadóval, illetve könyvvelővel konzultálni, addig csak felkészülni tudnak az adótanácsadóval, könyvvelővel történő konzultációra.

A vállalkozások négyötöde árat fog emelni a közeljövőben - GVI kutatás

2022 áprilisában a vállalkozások 78 százaléka vélte úgy, hogy a következő félévben nőni fognak a belföldi értékesítési áraik, 4 százalékponttal többen, mint 2021. októberben és 18 százalékponttal többen, mint egy évvel korábban.

A vásárlók többsége a hazai termékekre fókuszál és ezért hajlandó magasabb árat is fizetni

A PwC 2022 tavaszán végzett globális felmérése szerint a fogyasztók továbbra is alkalmazkodnak az ellátási lánc zavaraihoz és a növekvő inflációhoz.

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon, 2021

2013-ban fogadta el az Országgyűlés a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) által kidolgozott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát. A stratégia több ponton is illeszkedik a később megfogalmazott fenntartható fejlődési célokhoz (SDG).

MTÜ‒KSH együttműködés: megszűnik a szálláshely-szolgáltatók kettős adatszolgáltatási kötelezettsége

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének eredményeként a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára megszűnik a korábbi kettős turisztikai célú adatszolgáltatás. A turisztikai ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz.

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Állami és társadalmi szervezetek fognak össze a családbarát fogyasztóvédelemért

Megtartotta első ülését a Családbarát Munkacsoport, melynek létrejöttét Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke kezdeményezte. A GVH mellett a Munkacsoport tevékenységében 12 állami és gazdasági szervezet vesz részt. A Munkacsoport célja a magyar családok fogyasztói kiszolgáltatottságának csökkentése.

Hálózati integrált energiatárolási beruházások támogatása - pályázati felhívás

A Technológiai és Ipari Minisztérium az integrált energiatárolási beruházások megvalósításához pályázati lehetőséget hirdet. A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány és az energiahatékonyság javítását célzó Modernizációs Alap közös finanszírozásában.

Konjunktúra felmérés - Az MNB vállalati felméréseinek eredményei

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

 

A hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

A Magyar Közlöny 129. számában - 2022. július 30-án, szombaton – megjelent a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 278/2022. (VII. 30.) Korm. rendelet.

ÜPO: ügyintézés a NAV új online felületén

Az év elején megújult NAV-portálon már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO), amely fokozatosan leváltja az eBEV-et. A két felület kezdetben párhuzamosan működik, biztosítva a felhasználók kényelmes és biztonságos átállását.

Kisbenzinkutak támogatása

A Magyar Közlöny 122. számában megjelent a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról szóló Korm. határozat.

ÉVOSZ - Építőipari Pályaorientációs Program

Az ÉVOSZ építőipari pályaorientációs programot indított el, melynek fő célja a pályaválasztás előtt álló fiatalok tájékoztatása az építőiparban végzett tevékenységekről, reális kép kialakítása az építőipari szakma választásához.

NAV Átalányadó kalkulátor

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétételre került a PM által validált kalkulátor, segítve azokat a vállalkozókat, akik az új KATA törvény szerint nem választhatják az új tételes adózási formát és helyette az átalányadózás vagy a vállalkozói jövedelem szerint adózás közül kell dönteniük.

Gazdasági Havi Tájékoztató

Megjelent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének havi tájékoztatója - 2022. június

Gábor Dénes Díj 2022

A Gábor Dénes-díj alapvető célja a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartás elismerése, a kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek fokozott erkölcsi megbecsülése érdekében. 

Megújult a NAV Infóvonala

Mostantól mind az általános kérdések, mind pedig a konkrét ügyek telefonos intézéséhez elegendő a 1819-es számot hívni. 

A játékipar és a VR hajtja a szórakoztató- és médiaipar fejlődését

A globális szórakoztató- és médiaipar tavaly ugrásszerűen fejlődött, meghaladva az általános világgazdasági növekedést.

Megjelent a Riasztási és Együttműködési Hálózat első éves jelentése

2022-től új formában jelenik meg az Európai Unió élelmiszerekkel és takarmányokkal foglalkozó, éves jelentése, de a beszámoló és a háttérben végzett szakmai munka alapvetően nem változik – derül ki az Európai Bizottság által összeállított anyagból.

Az orosz-ukrán háború magyar vállalkozásokra gyakorolt hatásai, következményei

Elemzésben azt vizsgálják, hogy a hazai vállalkozások az orosz-ukrán háború árnyékában milyen akadályozó tényezőkkel szembesültek az elmúlt félévben, illetve mely akadályozó tényezőktől tartanak az elkövetkező félévben az üzleti tevékenységük során. Ezen felül elemzik, hogy az orosz-ukrán háború érinti-e a működésüket, és ha igen, milyen módon, valamint azt is, hogy a háború okozta problémák, kihívások milyen típusú cégeket érintenek leginkább.