Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
1415
16
17181920
21222324252627
282930    

Tájékoztató - újra személyes ügyfélfogadás

                                                                                                                                                                        
 
  Tisztelt Vállalkozók! Tisztelt Vállalkozásvezetők!

 

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatain

 

az általános járványügyi és higiénés szabályok betartását szem előtt tartva -
 
 2021. május 17-től
már személyesen is fogadjuk a vállalkozókat, az ügyfeleket.

Az ügyintézés alkalmával kötelező az előzetes kézfertőtlenítés és lázmérés, valamint 

az orrot és szájat eltakaró maszk használata.

 

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Széchenyi Kártya ügyintézés és az okmányhitelesítés továbbra is csak előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján történik!

 

  

A március 31-ig esedékes kamarai hozzájárulás megfizetését teljesíthetik

átutalással a kamara OTP 11749008-20186162 bankszámlájára vagy

személyesen is befizethetik már a kamarai ügyfélszolgálati irodákban.
Átutalás esetén kérjük, a közlemény mezőben első helyen szerepeltessék a vállalkozás adószámát. Kérésre csekket postai úton is küldünk.

 

Adatvédelem – A munkáltatói kötelező adatkezelések

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara online előadást szervez 2021. június 17-én (csütörtök) 10:00 órakor Adatvédelem - A munkáltatói kötelező adatkezelések címmel.

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a gazdasági társaságok és egyéb gazdálkodó szervezetek fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához szükséges adatlapot, valamint az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek fizetési kedvezményi kérelmének elbírásásához szükséges dokumentumot.

A társadalmi innováció fókuszterületei - felmérés

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium célja a társadalmi innováció nemzeti szintű fejlesztési keretrendszerének kidolgozása. A fő cél az, hogy sor kerüljön a társadalmi innováció definiálására és tematikus fórumok előkészítésére. 

Zöldállásportál - új szolgáltatás a környezetiparban

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a tavalyi év során elindította az ágazati munkaerőpiaci keresletet és kínálatot harmonizáló – térítésmentes – állásportálját, a Zöldállásportált.

219 ezer forintot kaphatnak a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatók

Megjelent az 'Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása' pályázat.

Továbbra is 5 százalék az elviteles, illetve házhoz szállított étel- és italértékesítés áfája

A vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozó intézkedések hatályának időtartama alatt továbbra is megmaradt az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték.[1]

Vállalati oltópontok

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagy hangsúlyt fektet a COVID-19-járvány elleni védekezés elősegítésére és a gazdasági szereplőinek támogatására.

 

MNB-NAV: együtt a pénzmosás, terrorizmusfinanszírozás és a pénzügyi bűncselekmények ellen

Megújította és kibővítette együttműködési megállapodását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett pénzmosás és terrorizmusfinanszírozással szembeni harc, illetve a pénzügyi szektor működését és az állami bevételek biztosítását veszélyeztető jogellenes tevékenységekkel szembeni fellépés.

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat

A második félévtől tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala.

Újra lehet közgyűlést, részközgyűlést, küldöttgyűlést tartani

A gazdasági társaságok és más, a polgári törvénykönyv alapján működő szervezetek, jogi személyek küldöttgyűlését, részközgyűlését személyes részvétellel is megtarthatják.

Effekt 2030: Indul a vállalati felelősségvállalási és fenntarthatósági programok idei megmérettetése

A hazai piacon működő felelős cégek idén is pályázhatnak az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjára. A rangos szakmai elismerésben minden évben azok a példaértékű vállalati felelősségvállalási és fenntarthatósági programok részesülnek, amelyek mérhető, kimutatható pozitív változásokat eredményeznek a társadalom és a környezet szempontjából.

Vállalati szintű adatokat tartalmazó nemzetközi üzleti adatbázisok alkalmazása a transzferárazásban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különböző formában támogatja az adózókat és az adótanácsadókat a transzferár jogszabályok értelmezésében, illetve a különböző, transzferárazás során felmerülő gyakorlati kérdések megközelítésében.

Veszélyhelyzet

A veszélyhelyzet 2021.05.22-ig élt volna, de a 2021.05.21-én éjfél előtt nem sokkal kiadott 2021. évi XL törvénnyel meghosszabbították. Így tehát a veszélyhelyzet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben.

Építőipari Munkaerő Kapacitások Intezív Növelésének Lehetőségei – az ÉVOSZ kutatása

Elkészült az „ÉPÍTŐIPARI MUNKAERŐ KAPACITÁSOK INTENZÍV NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI” c. kutatási anyag zárójelentése, a hozzá kapcsolódó szakpolitikai ajánlatgyűjteménnyel.

Bírságolható lesz a magyar vásárlók hátrányos megkülönböztetése

2022. május 28-án lép hatályba a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvényi előírás. Jövő nyártól tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multi.

Digital Services Act

Nyilvánosan megtekinthetővé vált az Eurochambres-nek az Európai Bizottság által elfogadott Digitális szolgáltatásokról szóló törvényre (Digital Services Act) reflektáló reakciója.

Már lehet nevezni a „Minőség-Innováció 2021” nemzetközi pályázat hazai fordulójára

Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az évente megrendezett „Minőség-Innováció” pályázatba, amely az innovációs teljesítmények nemzetközi megmérettetésére ad lehetőséget, elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait állítva fókuszba. A verseny hazai fordulóját a European Organization for Quality Magyar Nemzeti Bizottság (EOQ MNB) Egyesület szervezi. Az általa kiválasztott Nemzeti Díjnyertes projektek vehetnek részt – saját döntésük szerint – a verseny nemzetközi fordulóján.

Uniós digitális Covid-igazolvány

A Parlament és a Tanács tárgyalói csütörtökön politikai megállapodást kötöttek a járvány idején az Unión belül szabad mozgást biztosító uniós digitális Covid-igazolványról.

JOGpontok

A regionális és összehangolt JOGpontok projektek ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában.

Megjelent a GINOP Plusz - 1.2.1-21 felhívása

Megjelent a GINOP Plusz - 1.2.1-21 "Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" pályázati felhívás.

A gazdaság újraindítását támogató intézkedések

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések számos területet érintenek. Az újdonságok megjelentek a Magyar Közlöny 2021. évi 106., valamint a Magyar Közlöny 2021. évi 107. számában.

Júliustól igényelhetők a kedvezményes újraindulási kölcsönök

Júliustól az újraindítási hitelprogramok váltják a cégek likviditásának megőrzését támogató kríziskonstrukciókat a Széchenyi-kártya programban.

Üvegkapu

A Kormány által rendeletben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenységekhez kapcsolódó foglalkoztatás átláthatóságának elősegítése érdekében Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer működik.

Munkaügyi tájékoztatók szolgálják a nyáron dolgozó diákok biztonságát

A munkát vállaló diákok kiszolgáltatottabbak a több tapasztalattal, jártassággal rendelkező felnőtteknél. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fiatalok biztonsága érdekében idén is közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatóit.

Nyári diákmunka program

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a 2013-2020-es években indított ,,Nyári diákmunka" program tapasztalatait felhasználva a 2021. évben ismét meghirdetésre kerül a program, amelynek összköltsége 3 milliárd Ft. A támogatás célcsoportjába a 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok tartoznak.

A magyarok fogyasztását jövő héttől a Föld hitelezi

Idén június 8-ra esik a magyar túlfogyasztás napja. Ez arra utal, hogy ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a hazai háztartások, akkor kevesebb, mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai.

2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarend

Megjelent az ITM rendelete a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

Az Országgyűlés fenntarthatósági mandátummal ruházta fel az MNB-t

Az Országgyűlés döntése nyomán az MNB törvényben rögzített céljai közé került a környezeti fenntarthatóság előmozdítása. Az első zöld mandátumot megszerző európai jegybankként az MNB folytatja eddigi erőfeszítéseit a hazai pénzügyi rendszer, s ennek révén a teljes gazdaság klímabarát pályára való átállítására.

Munkahelyi, üzemi étkeztetés adómértéke

Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből) adómértéke az adó alapjának 5 százaléka.

Mentorprogram a vállalkozások támogatására - második esély a vállalkozói szférában

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. a COVID-19 okozta nehézségek kezelése érdekében a válságkezelő inkubációs programot dolgozott ki, vállalkozók részére.

Zalai Gazdaság májusi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2021. májusi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

magyarorszag.hu domain

A magyarorszag.hu domain név az állami turisztikai ügynökséghez kerül 2021. június 1-étől.

Módosítások a Vállalkozások munkaerő támogatása című program támogatási feltételeiben!

2021. június 1-jén lépnek életbe a támogatás módosításai, melyek értelmében már 6 hónapra kérelmezhető a vissza nem térítendő támogatás, minden az állományi létszámot növelő új munkavállaló után.

Csaknem 450 ezren kapnak értesítést a NAV-tól

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 450 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről.

Európai Zöld megállapodás

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének oldalán megjelentek az Európai Zöld megállapodással kapcsolatos információk és kapcsolódó dokumentumok.

Energetikai tanácsadás

Az Országgyűlés módosította az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt (Ehat.), amely a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szervezetébe telepítette a lakossági és kisvállalkozói energetikai tanácsadást.

Megvan az 5 millió beoltott, így életbe lépnek a legújabb járványügyi enyhítések

5 millió fő beoltottnál, 2021. május 23-tól megszűnt többek között a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek és üzletek kötelező zárási időpontja és a közterületi maszkviselés.