Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
1718
19
20212223
24252627282930
31      

Kamarai hozzájárulás - tájékoztató

 

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozásvezető!

 

Felhívjuk szíves figyelmét egy olyan jogszabály-változásra, amely Önt/Önöket is érinti a gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott évi 5.000,-Ft kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban.

 

A 2022. évi kamarai hozzájárulást nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára. A közlemény rovatban kérjük tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

 

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Frissített információs füzet: adószám és adóazonosító jel kiváltása

Aki adóköteles tevékenységet szeretne végezni, vagy jövedelemadó-köteles bevételt szerez, esetleg költségvetési támogatást igényel, annak be kell jelentkeznie a NAV-hoz. Az információs füzet az adószám és adóazonosító jel kiváltásával kapcsolatos teendőket ismerteti.

Az energia- és üzemanyagárak emelkedésének hatásai a hazai vállalkozásokra

Az energia- és üzemanyag árak emelkedésének hatásait vizsgáló kérdőívet november 15. és november 29. között 1036 vállalkozás töltötte ki. Az adatfelvételre az üzemanyagárak legmagasabb kiskereskedelmi árát meghatározó kormányrendelet (624/2021. XI. 11. Korm. rendelet) hatályba lépése idején, de a villamosenergiára vonatkozó egyetemes szolgáltatás 10 fő alatti vállalkozásokra történő kibővítése (670/2021. XII. 2. Korm. rendelet) előtt került sor.

Ki ment meg minket a klímaváltozástól? - Az egyén és az állam felelőssége

A zalaegerszegi MCC szakmai előadást szervez, amelynek keretében Litkei Máté, agrármérnök, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója, Kitta Gergely, kommunikációs szakértő, kutató, az MCC Klímapolitikai Intézetének stratégiai és kommunikációs vezetője, valamint Stárics Roland a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese, földrajz-történelem szakos pedagógusa beszélgetnek a klímaváltozásról.

Pénz7 rendezvénysorozat

A Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium 2022-ben is megrendezi a Pénz7 rendezvénysorozatot. Ebben a tanévben a március 7. és 11. között megrendezendő Pénz7 rendhagyó tanóráinak pénzügyi témája a pénzügyi tervezés és megtakarítások, vállalkozói témája pedig a kisvállalkozás indítása, a közösségi média marketingje és a hatékony vezetés című tananyagokból áll.

Gazdasági Havi Tájékoztató

Tartalom: Javuló üzleti helyzet, optimista, de bizonytalan várakozások – Az MKIK GVI 2021. októberi féléves konjunktúrafelvételének eredményei; Az Európai Unió és az euróövezet gazdasági helyzetére vonatkozó előrejelzések; Kapacitáskihasználtság, a koronavírus-járvány okozta nehézségek és a gazdasági helyzetre vonatkozó percepciók – 2021. október; Nemzetközi tendenciák

Csökken a szociális hozzájárulási adó 2022. január 1-jétől

A szociális hozzájárulási adó (szocho) szabályai több ponton változnak.[1] A szocho mértéke 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarend

Megjelent az ITM rendelete a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

Meghosszabbodnak a Széchenyi Újraindítási Hitelek - Sajtóközlemény

Meghosszabbodnak a hazai vállalkozások újraindítását segítő hiteltermékek a Széchenyi Kártya Programban. Egy 100 millió forintos, tehát átlagos méretű beruházási hitel esetén a teljes futamidő alatt egy kisvállalkozás 25 millió forintot tud megspórolni a piacon elérhető hitelekhez képest. Ez akár több mint 200 ezer forinttal kisebb havi törlesztőt jelen a Széchenyi Kártya Programnak köszönhetően.

Széchenyi Pihenő Kártya - alszámlák átjárásának meghosszabbítása

A Magyar Közlöny 241. számában megjelent a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet módosításáról szóló a Kormány 784/2021. (XII. 24.) Korm. rendelete.

Megjelent a Zala megyei TOP100

Zala megye 100 legjelentősebb vállalkozásának részletes adataival, a 2020-as év gazdasági folyamatait bemutató elemzéssel és a világjárvány hatásainak bemutatásával immár kilencedik alkalommal készült el a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Zalai Hírlap együttműködésében a Zala Megyei TOP100 kiadvány.

Elindult a kereskedői regisztráció az NMHH mobilkészülékcsere-programjára

Megnyílt a regisztrációs lehetőség azon kereskedő cégek számára, akik részt kívánnak venni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kezdeményezett mobilkészülék csere-támogatási programban.

 

Kormányrendelet a tudományos és innovációs, a technológiai és az ipari parkokról

Magyar Közlöny 243. számában megjelent 799/2021. (XII. 28.) Kormányrendelet a tudományos és innovációs, a technológiai és az ipari parkokról.

Továbbra is megmarad az építőanyagok kötelező export regisztrációja

Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek export regisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (EKÁER).

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok, árbevétellel és az értékesítési árakkal kapcsolatos várakozások

Az elemzésben a hazai vállalkozások üzleti helyzetét vizsgálják a bérek, az árbevétel és a belföldi- és exportárak változása szempontjából.

IP-tudatos kkv-k kerestetnek

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Global Awards néven új díjprogramot indított el, amelynek célja azon vállalkozások, egyéb szervezetek és magánszemélyek elismerése, akik tudatosan alkalmazzák a szellemitulajdon-védelmet. A díj első kategóriájában kis- és középvállalkozások jelölhetik magukat 2022. március 14-ig.

Január végéig hosszabbodik meg a munkahelyi képzéseket támogató program beadási határideje

Szeptemberben indult el a munkahelyi képzéseket ösztönző támogatási program első szakasza 15 milliárd forintos keretösszeggel. Az eredetileg év végi határidő helyett a pályázatokat egy hónappal tovább, 2022. január 31-éig nyújthatják be a hazai vállalkozások.

Brexit Alkalmazkodási Tartalék

Megjelent az Európai Unió Brexit miatti hátrányok ellensúlyozására Brexit Alkalmazkodási Tartalékból a magyar vállalkozások részére nyújtott támogatások igénylésének és a források felhasználásának részletes szabályairól szóló 733/2021. (XII. 20.) kormányrendelet , valamint a módosított felhívás.

Falusi szálláshely

Magyar Közlöny 239. számában megjelent a Kormány 775/2021. (XII. 23.) Korm. rendelete a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet módosításáról.