Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920
21
2223
24252627282930
31      

Kamarai hozzájárulás - tájékoztató

 

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozásvezető!

 

Felhívjuk szíves figyelmét egy olyan jogszabály-változásra, amely Önt/Önöket is érinti a gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott évi 5.000,-Ft kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban.

 

A 2022. évi kamarai hozzájárulást nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára. A közlemény rovatban kérjük tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

 

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Kicsi Nagykövet

Generációk Találkozása Egyesület meghirdette a Magyarság KicsiNagykövete országos versenyét minden megyében.

Az Egyesület szeretne minden megyében olyan színvonalas, népszerű és eredményes versenyt lebonyolítani, mint a pilot projektben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol már kinevezték a megye KicsiNagykövetét és három KicsiAtasséját, akik azóta is tettekkel bizonyítják, hogy kiérdemelten kapták a megtisztelő rangot a versenyben, ahol 681 gyermek vett részt.

Kedvezményes jövedékiadó-mérték

2022. január 1-jétől az Európai Unió területén a független kisüzemi termelők a kis mennyiségben előállított sör és etil-alkohol mellett az egyéb alkoholtartalmú italokra is kedvezményes jövedékiadó-mértéket alkalmazhatnak.

 

Frissített információs füzet: adószám és adóazonosító jel kiváltása

Aki adóköteles tevékenységet szeretne végezni, vagy jövedelemadó-köteles bevételt szerez, esetleg költségvetési támogatást igényel, annak be kell jelentkeznie a NAV-hoz. Az információs füzet az adószám és adóazonosító jel kiváltásával kapcsolatos teendőket ismerteti.

Az energia- és üzemanyagárak emelkedésének hatásai a hazai vállalkozásokra

Az energia- és üzemanyag árak emelkedésének hatásait vizsgáló kérdőívet november 15. és november 29. között 1036 vállalkozás töltötte ki. Az adatfelvételre az üzemanyagárak legmagasabb kiskereskedelmi árát meghatározó kormányrendelet (624/2021. XI. 11. Korm. rendelet) hatályba lépése idején, de a villamosenergiára vonatkozó egyetemes szolgáltatás 10 fő alatti vállalkozásokra történő kibővítése (670/2021. XII. 2. Korm. rendelet) előtt került sor.

Továbbra is megmarad az építőanyagok kötelező export regisztrációja

Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek export regisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (EKÁER).

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok, árbevétellel és az értékesítési árakkal kapcsolatos várakozások

Az elemzésben a hazai vállalkozások üzleti helyzetét vizsgálják a bérek, az árbevétel és a belföldi- és exportárak változása szempontjából.

IP-tudatos kkv-k kerestetnek

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Global Awards néven új díjprogramot indított el, amelynek célja azon vállalkozások, egyéb szervezetek és magánszemélyek elismerése, akik tudatosan alkalmazzák a szellemitulajdon-védelmet. A díj első kategóriájában kis- és középvállalkozások jelölhetik magukat 2022. március 14-ig.

Január végéig hosszabbodik meg a munkahelyi képzéseket támogató program beadási határideje

Szeptemberben indult el a munkahelyi képzéseket ösztönző támogatási program első szakasza 15 milliárd forintos keretösszeggel. Az eredetileg év végi határidő helyett a pályázatokat egy hónappal tovább, 2022. január 31-éig nyújthatják be a hazai vállalkozások.

Brexit Alkalmazkodási Tartalék

Megjelent az Európai Unió Brexit miatti hátrányok ellensúlyozására Brexit Alkalmazkodási Tartalékból a magyar vállalkozások részére nyújtott támogatások igénylésének és a források felhasználásának részletes szabályairól szóló 733/2021. (XII. 20.) kormányrendelet , valamint a módosított felhívás.

Változás a kamarai regisztrációban

A kamarai regisztrációs felület 2022. január 20-tól már Kamarai Nyilvántartó Rendszerként érhető el, az alábbi linken: https://knyr.mkik.hu/. Az új felületen érhető el az építőipari kivitelezési regisztrációs felület is. 

Megjelent a kormányrendelet az árstopról

A Magyar Közlöny 2022. évi 5. számában megjelent az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 6/2022. (I. 14.) kormányrendelet.

Megjelent a Zala megyei TOP100

Zala megye 100 legjelentősebb vállalkozásának részletes adataival, a 2020-as év gazdasági folyamatait bemutató elemzéssel és a világjárvány hatásainak bemutatásával immár kilencedik alkalommal készült el a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Zalai Hírlap együttműködésében a Zala Megyei TOP100 kiadvány.

Elindult a kereskedői regisztráció az NMHH mobilkészülékcsere-programjára

Megnyílt a regisztrációs lehetőség azon kereskedő cégek számára, akik részt kívánnak venni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kezdeményezett mobilkészülék csere-támogatási programban.

 

Kormányrendelet a tudományos és innovációs, a technológiai és az ipari parkokról

Magyar Közlöny 243. számában megjelent 799/2021. (XII. 28.) Kormányrendelet a tudományos és innovációs, a technológiai és az ipari parkokról.

Pénz7 rendezvénysorozat

A Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium 2022-ben is megrendezi a Pénz7 rendezvénysorozatot. Ebben a tanévben a március 7. és 11. között megrendezendő Pénz7 rendhagyó tanóráinak pénzügyi témája a pénzügyi tervezés és megtakarítások, vállalkozói témája pedig a kisvállalkozás indítása, a közösségi média marketingje és a hatékony vezetés című tananyagokból áll.

Gazdasági Havi Tájékoztató

Tartalom: Javuló üzleti helyzet, optimista, de bizonytalan várakozások – Az MKIK GVI 2021. októberi féléves konjunktúrafelvételének eredményei; Az Európai Unió és az euróövezet gazdasági helyzetére vonatkozó előrejelzések; Kapacitáskihasználtság, a koronavírus-járvány okozta nehézségek és a gazdasági helyzetre vonatkozó percepciók – 2021. október; Nemzetközi tendenciák

Csökken a szociális hozzájárulási adó 2022. január 1-jétől

A szociális hozzájárulási adó (szocho) szabályai több ponton változnak.[1] A szocho mértéke 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarend

Megjelent az ITM rendelete a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.