Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6
7
89101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

MKIK EU Hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/12. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Állami támogatás – ha külföldről jött, nem vizsgálták – eddig…”címmel olvashat összefoglalót. 

Az uniós polgári védelmi mechanizmus továbbra is segít a magyarok hazatérésében

Az Európai Unió nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése után aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy segítsen minél több európainak visszatérni a világ minden tájáról. Amióta január végén az első, hazaszállításra indított repülőjárat elindult a kínai Vuhanból, már 273 járat szállított vissza több mint 60 ezer uniós polgárt az EU társfinanszírozásával.

Bizottsági iránymutatás az utazás és az európai idegenforgalom biztonságos újraindításáról

Az Európai Bizottság iránymutatásokat és ajánlásokat tartalmazó csomagot terjesztett elő, amely a tagállamokat hivatott segíteni abban, hogy a hónapok óta tartó lezárások után – a szükséges egészségügyi óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldják az utazási korlátozásokat, és lehetővé tegyék, hogy az idegenforgalmi vállalkozások újraindítsák tevékenységüket.

A Bizottság támogatja a tagállamok átállását a klímasemleges gazdaságra

Az Európai Bizottság jóváhagyta azokat a kérelmeket, amelyekben 18 tagállam – köztük Magyarország – támogatást kért ún. méltányos területi átállási tervük elkészítéséhez. Ilyen tervet kell kidolgozniuk mindazoknak a tagországoknak, amelyek támogatáshoz szeretnének jutni a méltányos átállási mechanizmus forrásaiból.

Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése: mély és egyenetlen recesszió, bizonytalan fellendülés

2020. május 22.

A koronavírus-járvány alapjaiban rázta meg a globális és az uniós gazdaságot, társadalmi-gazdasági következményei pedig rendkívül súlyosak. Mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések valósultak meg, ám az uniós gazdaság idén még így is példátlan mértékű recesszióra számíthat.

A Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásokat segítő 550 milliárd forintos magyar garanciarendszert

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 1,55 milliárd euró (azaz körülbelül 550 milliárd forint) összegű magyar hitelgarancia-programot, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásokat hivatott segíteni. A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

Uniós iránymutatás a munkahelyekre történő biztonságos visszatéréshez

Hogyan biztosítsuk alkalmazottaink egészségét és biztonságát, amikor visszajönnek dolgozni a munkahelyükre? Sok munkáltatót foglalkoztat ez a fontos kérdés most, amikor az uniós országokban már tervezik, vagy el is kezdték fokozatosan visszaengedni a munkavállalókat a munkahelyekre.

Európai hackathon a járvány elleni küzdelmet szolgáló innovatív megoldások kifejlesztéséért

Az Európai Innovációs Tanács irányításával és az uniós tagállamokkal szoros együttműködésben megrendezett online ötletverseny lehetőséget ad az európai innovátorok, partnerek, befektetők és civil társadalmi szereplők számára, hogy innovatív megoldásokat dolgozzanak ki a koronavírus-járvány elleni küzdelem elősegítése érdekében.

EU-eszköztár – hatékony és biztonságos kontaktkövető alkalmazások a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának szolgálatában

A koronavírus-világjárványra válaszul az uniós tagállamok az Európai Bizottság támogatásával uniós eszköztárat fejlesztettek ki, melynek célja, hogy gyakorlati iránymutatást adjon a tagállamoknak a kontakszemélyek – azaz a fertőzött személyekkel vélhetően kapcsolatba került személyek – hatékony felkutatását és figyelmeztetését szolgáló mobilalkalmazások fejlesztéséhez és használatához.

Hogyan segíti az uniós beruházási kezdeményezés Magyarországot a koronavírus-járvány okozta válság kezelésében?

A koronavírus-járványra válaszul az Európai Bizottság – számos más intézkedés mellett – egy beruházási kezdeményezéssel is előállt. Az eredeti javaslatot már el is fogadta az Európai Parlament és a Tanács, a Bizottság pedig az érintettekkel való konzultációt követően annak további bővítését is kezdeményezte. 

A Bizottság versenypályázatot hirdet feltörekvő fiatal újságírók számára

Az Európai Bizottság meghirdette a 2020. évi Youth4Regions versenypályázatot, melyben feltörekvő fiatal újságírók vehetnek részt. A Youth4Regions azt hivatott elősegíteni, hogy az újságírást tanuló hallgatók és a fiatal újságírók megismerjék, mit mindent tesz az EU abban a térségben, ahol élnek.

Koronavírus: a Bizottság minden erőforrását mozgósítja az életek és a megélhetés védelme érdekében

A jelenlegi súlyos válsághelyzetben a legfontosabb az életek megmentése és a megélhetés támogatása. Az Európai Bizottság ezért további fontos válaszintézkedésről határozott: javaslatot dolgozott ki a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására annak érdekében, hogy segítse a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat fennmaradásukban.

Koronavírus: zöld sávok az EU-n belüli áruszállítás folyamatosságáért

Az Európai Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki a tagállamoknak arról, hogyan kell végrehajtani határigazgatással kapcsolatos iránymutatásait annak érdekében, hogy a koronavírus-világjárvány közepette is folyamatos maradjon az áruszállítás Unió-szerte.

Közel 50 milliárd forint EU-támogatás a Tisza-menti árvízvédelemre

Az Európai Bizottság 14 nagyszabású infrastrukturális projektet érintő, több mint 1,4 milliárd euró értékű beruházási csomagot hagyott jóvá. A projektek Magyarországon és további 6 tagállamban (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Portugália, Románia és Spanyolország) fognak megvalósulni.

MKIK EU hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/11. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Háromezer milliárd euró: honnan - hová?” címmel található összefoglaló.

Koronavírus: a Bizottság további 122 millió eurót mozgósít sürgős kutatási és innovációs projektekre

Az Európai Bizottság további 122 millió eurót mobilizál kutatási és innovációs keretprogramja, a „Horizont 2020” költségvetéséből a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra. Aközzétett új pályázati felhívás azoknak a kezdeményezéseknek a sorába illeszkedik, melyeket a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló diagnosztikai eszközök, kezelések és oltóanyagok kifejlesztése céljából indított útnak a Bizottság.

A koronavírus-fertőzés kezelése és diagnosztizálása: 117 millió eurót nyert el 8 innovatív projekt

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyolc nagyszabású projekt nyert el finanszírozást az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés (Innovative Medicines Initiative, IMI) elnevezésű köz-magán társulás által márciusban kiírt, innovatív gyógyszerek kutatására irányuló gyorsított pályázaton.

Három magyarországi projekt is elnyerte az idei Európai Unió Kulturális Öröksége díjat

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra, a műemlékvédelemmel és területfejlesztéssel foglalkozó szervezetek nonprofit páneurópai szövetsége ma hirdette ki az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj idei nyerteseit. 2020-ban 15 országból összesen 21 projekt nyerte el a díjat.

Két magyar csapat is fődíjat nyert a koronavírus-válság elleni küzdelmet segítő európai hackathonon

Az Európai Unió határain belül és kívül több mint 20 900-an – Magyarországról 247-en – vettek részt az #EUvsVirus hackathonon, melyre múlt hétvégén az Európai Bizottság szervezésében, Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos védnöksége alatt került sor.

A Bizottság intézkedéscsomagot fogad el a bankszektorra vonatkozóan, hogy megkönnyítse a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak történő hitelezést

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el a bankszektorra vonatkozóan, hogy Unió-szerte megkönnyítse a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak történő banki hitelnyújtást. Az intézkedéscsomag azt hivatott biztosítani, hogy a bankok folytathassák a hitelezést a gazdaság támogatása és a koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeinek enyhítése érdekében.

Az EU adományozásra hívja fel a világ országait és szervezeteit

Az Európai Unió – globális partnereivel összefogva – 2020. május 4-én adománygyűjtő akciót indít a koronavírus-járvány megoldását szolgáló globális válaszintézkedések támogatása céljából. A május 4-én megrendezésre kerülő adományozói konferenciát az Unió az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Norvégiával és Szaúd-Arábiával összefogva szervezi meg.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajt felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

Az Európai Bizottság felvette a Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajt elnevezésű magyar terméket az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban. 

Közös európai ütemterv a járvány megfékezésére irányuló intézkedések megszüntetésére

Az Európai Bizottság – Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével együttműködve – európai ütemtervet terjesztett elő, amely felvázolja a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetése felé vezető utat.

A Bizottság jóváhagyta a közép- és nagvállalkozásokat segítő 50 milliárd forintos magyar gazdaságmentő programot

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az 50 milliárd forint összegű magyar támogatási programot, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hivatott a magyar gazdaság működését segíteni. A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

A Bizottság és az Európai Beruházási Alap 8 milliárd euró összegű finanszírozást szabadít fel 100 000 kis- és középvállalkozás számára

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból, amely kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank Csoport részét képező Európai Beruházási Alap számára.

Szentendre elnyerte az Európai Örökség címet

Az Európai Bizottság tíz olyan európai történelmi helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, amely az európai eszményekért és értékekért folytatott küzdelem, illetve az európai történelem és integráció kiemelkedő emléke, jelképe. A kiválasztott helyszínek lehetővé teszik az európai polgároknak, hogy megismerkedjenek kulturális örökségükkel, erősítve bennük az Európai Unióhoz tartozás érzését.

Koronavírus-járvány: A Bizottság iránymutatásokat ad ki az uniós utasjogokról

A COVID-19 világjárvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó erőfeszítései keretében az Európai Bizottság a mai napon iránymutatásokat tett közzé azzal a céllal, hogy az uniós utasjogokat EU-szerte mindenütt egységesen alkalmazzák.