Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
1718
19
20212223
24252627282930
31      

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, melyben ún. digitális zöldigazolvány bevezetését szorgalmazza. Az igazolvány a polgárok EU-n belüli biztonságos és szabad mozgását hivatott megkönnyíteni a koronavírus-járvány alatt.

Európa digitális évtizede

Az Európai Bizottság közleményt adott ki, amelyben felvázolja, hogyan és milyen célok mentén kell 2030-ig megvalósítani Európa digitális átalakítását. A sikeres digitális transzformáció a klímasemleges, körforgásos és ellenállóképes gazdaságra való átállás megvalósításához is elengedhetetlen, és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a világjárványt követően az európai gazdaság és társadalom fenntartható módon működjön.

Éves jelentés a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli érvényesüléséről

A nemzetközi nőnapra készülve az Európai Bizottság közzétette 2021. évi jelentését a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli érvényesüléséről, amely azt mutatja, hogy a koronavírus-világjárvány hátrányos hatást  gyakorolt a nőkre.

Az EU új európai partnerségek révén közel 10 milliárd eurót fektet be a zöld és digitális átállásba

Az Európai Bizottság tíz új európai partnerség létrehozását javasolja az Európai Unió, a tagállamok és/vagy az ipar között. A cél az, hogy a zöld, klímasemleges és digitális átállás felgyorsuljon, az európai ipar pedig ellenállóbbá és versenyképesebbé váljon.

Az EU 121 millió eurót ruház be környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai projektekbe – Magyarországon is

2021. március 9.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 121 millió eurót fordít a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló új integrált projektekre. Ez a finanszírozás elő fogja mozdítani a zöld helyreállítást, és segíteni fog abban, hogy 11 tagállam – köztük Magyarország – elérje környezetvédelmi célkitűzéseit.

Weboldalak átvilágítása – fókuszban a „zöldrefestés”

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok közzétették az online boltok és hasonló weboldalak legutóbbi átvilágításának eredményeit. Az évente elvégzett online ellenőrzés az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat sértő weboldalakat hivatott kiszűrni.

Az új európai Bauhaus: tervezési szakaszba lép a Bizottság kezdeményezése

Az Európai Bizottság tervezési szakaszba léptette az „új európai Bauhaus” elnevezésű kezdeményezést, melyet Ursula von der Leyen elnök hirdetett meg tavaly szeptemberben az Unió helyzetéről szóló beszédében.

Az európai uniós vakcinabeszerzésről dióhéjban

Az Európai Bizottság 2020. június 17-én terjesztette elő a Covid19-oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégiát. A tagállami vezetők egyetértettek azzal, hogy a gyártókkal közösen kell tárgyalni az ígéretes, fejlesztés alatt lévő vakcinák beszerzéséről, valamint jóváhagyták, hogy a Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből nyújtson előfinanszírozást a vállalatoknak, hogy fel tudják gyorsítani az oltóanyagok kifejlesztését és előállítását.

A Bizottság nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői azt szorgalmazzák, hogy a Bizottság terjesszen elő javaslatot olyan jogi aktus elfogadására, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok önkényes felhasználásának, ha az tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokat tekintve indokolatlan beavatkozáshoz vezethet.

Európai beruházási terv: 3 milliárd forint a kulturális és kreatív ágazatban működő magyar kkv-k számára

Az Európai Beruházási Alap és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány összesen 3 milliárd forint összegű támogatást fog nyújtani azoknak a magyar kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a kulturális és a kreatív ágazatban tevékenykednek.

Munkahelyteremtést és a fenntartható növekedést célzó tagállami reformprojektek

Az Európai Bizottság 226 olyan projektet hagyott jóvá a 27 tagállamban, amelyek elő fogják segíteni a növekedést ösztönző nemzeti reformok kidolgozását és végrehajtását. Ezek a projektek a technikai támogatási eszköz keretében valósulnak meg, mely 2021-ben 102,6 millió eurós költségvetéssel rendelkezik.

A Bizottság jóváhagyta 12 magyar gazdaságtámogatási program módosítását

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a magyar állam módosítson 12 olyan, a Bizottság által az elmúlt hónapokban jóváhagyott programot, melyek magyar cégeknek hivatottak állami támogatást nyújtani a koronavírus-válság közepette.

2021. téli gazdasági előrejelzés

Európa továbbra is a koronavírus-járvány szorításában él. Az esetszámok ismételt növekedése és a koronavírus új, fertőzőbb mutációinak megjelenése miatt számos tagállamnak újra be kellett vezetnie, illetve szigorítania kellett a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket. Ugyanakkor EU-szerte elkezdődött a védőoltások beadása, ami óvatos optimizmusra ad okot.

A Bizottság vitát indít a népességelöregedés problémájára adható válaszokról

Az Európai Bizottság vitaindító dokumentumot, ún. zöld könyvet fogadott el az európai társadalom elöregedésével kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről. A dokumentumban a Bizottság felvázolja, milyen hatást gyakorol ez az erőteljes demográfiai trend az európai gazdaságra és társadalomra, és felkéri a polgárokat és az érdekelt szervezeteket, hogy a zöld könyvhez kapcsolódó nyilvános konzultáció keretében fejtsék ki véleményüket a lehetséges megoldásokról.

Európai polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság válaszolt a „Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezésre. Ez az ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés, amelyet Unió-szerte több mint 1 millió polgár (köztük több mint félmillió magyar) biztosított a támogatásáról.