Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 December >>
KeSzeCsüSzoVa
 12
3
456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

MKIK EU Hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/19. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Veszélyes tendenciák az európai kereskedelempolitikában”címmel Győri Enikő, Európai Parlamenti képviselő írásárát olvashatja.  

Magyarország is részesül az EU Szolidaritási Alapjából

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő egy 823 millió eurós támogatási csomag elfogadására, mely az EU Szolidaritási Alapjának forrásaiból hivatott pénzügyi segítséget nyújtani a horvátországi földrengés és a lengyelországi árvizek okozta károk helyreállításához, valamint Magyarországnak és további 6 tagállamnak a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság kezeléséhez.

102 millió euró uniós támogatás a Magyarországot és Szlovákiát összekötő intelligens villamosenergia-hálózat kiépítésére

Az uniós tagállamok megállapodásra jutottak arról az európai bizottsági javaslatról, mely 998 millió euró összegű befektetést irányoz elő kulcsfontosságú európai energiainfrastruktúra-projektekbe az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaiból. A pénzügyi támogatás tíz olyan projekt finanszírozását szolgálja, amelyek összhangban vannak az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel.

Vámunió: új cselekvési terv az uniós vámhatóságok munkájának megsegítéséért

Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett elő az uniós vámunióra vonatkozóan. A terv számos intézkedést irányoz elő annak érdekében, hogy az uniós vámügyek intézése a következő négy évben intelligensebbé, innovatívabbá és hatékonyabbá váljon.

Digitális pénzügyi csomag: a Bizottság új megközelítést javasol a felelős innováció ösztönzésére

Az Európai Bizottság új digitális pénzügyi csomagot fogadott el. A csomag digitális pénzügyi szolgáltatási és lakossági pénzforgalmi stratégiát is tartalmaz, és jogalkotási javaslatokat is magában foglal a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozóan.

A „Szilvásváradi pisztráng” felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Szilvásváradi pisztráng” felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.

Európa – új életerő, új jövő: von der Leyen elnök éves beszéde az Unió helyzetéről

Ursula von der Leyen megtartotta első értékelő beszédét az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén, Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke felvázolta, hogy a Next Generation EU 750 milliárd euró összegű helyreállítási terv és további uniós kezdeményezések hogyan fognak hozzájárulni ahhoz, hogy Európa a koronavírus-válságot maga mögé utasítva a megújulás útjára lépjen.

Tudjon meg többet az EU-s forrásokból finanszírozott programok előrehaladásáról

A 2014-2020 közötti programozási időszakban Magyarország mintegy 9 ezer milliárd forint támogatást költhet fejlesztésre és felzárkózásra az európai strukturális és beruházási alapok jóvoltából. A fejlesztések megvalósítására 10 operatív programot dolgoztak ki a magyar hatóságok az Európai Unió jóváhagyásával.

Ursula von der Leyen döntése értelmében Mairead McGuinness lesz az új ír uniós biztos

Phil Hogan uniós biztos közelmúltbeli lemondását követően az ír kormány Mairead McGuinnesst és Andrew McDowellt jelölte új ír biztosnak. A jelöltek meghallgatása után Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök úgy döntött, hogy Mairead McGuinness kinevezését terjeszti a Tanács és az Európai Parlament elé.

Egyértelműbb és kiszámíthatóbb rendelkezésekre van szükség az utazási korlátozások esetében

Az Európai Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot fogadott el, hogy uniós szinten biztosítsa azoknak az intézkedéseknek az összehangolását és egyértelmű kommunikálását a lakosság felé, amelyek révén a tagállamok a koronavírus-világjárvány miatt a szabad mozgást korlátozzák.

Európa-szerte új szabályok lépnek hatályba a tisztább és biztonságosabb autók érdekében

A 2018 májusában elfogadott új rendelet jelentősen átalakította és szigorúbbá tette a korábbi típusjóváhagyási és piacfelügyeleti rendszert. Fokozza a típusjóváhagyások és vizsgálatok minőségét és függetlenségét, az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzését, és megerősíti a teljes európai felügyeleti rendszert.

A Bizottság 81,4 milliárd euró pénzügyi támogatást javasol 15 tagállam számára a SURE keretében

Az Európai Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé.

Az Európai Bizottság megkötötte az első megállapodást egy potenciális koronavírus-vakcina beszerzéséről

Az Európai Bizottság megkötötte az első uniós megállapodást egy potenciális koronavírus elleni oltóanyag vásárlására. Az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal kötött megállapodás lehetővé teszi a cég által fejlesztett védőoltás 300 millió adagjának – és további opcionális 100 millió adagjának – a tagállamok nevében történő megvásárlását, amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony.

MKIK EU Hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/14. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Hol a határ? Mekkora visszaesést okozott az Unióban a Covid19 járvány?”címmel olvashat összefoglalót. 

Koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés: első eredmények és új, interaktív adatplatform

Az Európai Bizottság bejelenti a koronavírus-járványra való reagálást célzó beruházási kezdeményezés (CRII) és a koronavírus-járványra való reagálást célzó, kiterjesztett beruházási kezdeményezés (CRII+) végrehajtásának első eredményeit.

Magyarország 504 millió eurós támogatásban részesül a SURE keretében

Az Európai Bizottság határozat elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő a Tanácsnak, azt szorgalmazva, hogy Magyarország részesüljön 504 millió euró (kb. 180 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatásban a SURE – azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz – forrásaiból.

Új bizottsági kezdeményezések

Az Európai Bizottság két új kezdeményezést terjesztett elő, melyek segíteni fognak abban, hogy az EU az oktatás és képzés segítségével maga mögé utasítsa a koronavírus-válságot, és megvalósítsa a zöld és digitális átállást.

Tőkepiaci unió: A Bizottság az európai tőkepiacok élénkítésén dolgozik

Az Európai Bizottság új, ambiciózus cselekvési tervet tett közzé, hogy a következő években fellendítse az Európai Unió tőkepiaci uniójának kiépítését. Jelenleg az EU számára az jelenti a legfontosabb célt, hogy Európa kilábaljon a koronavírus-járvány által okozott, példátlanul súlyos gazdasági válságból.

rescEU: Magyarország is csatlakozik az orvostechnikai felszerelések tartalékának helyet adó országokhoz

Magyarország, valamint Dánia, Görögország és Svédország is csatlakozott Németországhoz és Romániához, ahhoz a két országhoz, amely már jelenleg is helyszínt biztosít a területén a rescEU orvostechnikai eszköztartalék tárolásához.

Az Európai Bizottság még többet kíván tenni az éghajlat védelméért, és 55%-os kibocsátás-csökkentést javasol 2030-ig

Az Európai Bizottság előterjesztette arra irányuló tervét, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentse az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez a törekvés kiegyensúlyozott pályát teremt ahhoz, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon.

Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában

Az Európai Bizottság a Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában című 2020. évi jelentést, melynek középpontjában a társadalmi méltányosság és a szolidaritás témája áll. A jelentés tényeken alapuló elemzést ad közre arról, hogyan lehet a méltányosságot Unió-szerte javítani a koronavírus-világjárvány és más kihívások okozta válsághelyzet, valamint a társadalom elöregedése, továbbá a zöld és digitális átállás folytán végbemenő strukturális változások közepette.

Az Európai Bizottság közzéteszi első stratégiai előrejelzési jelentését

Az Európai Bizottság közzétette első stratégiai előrejelzési jelentését, mely a felmerülő kihívások és lehetőségek azonosítása révén az Európai Unió stratégiai döntéshozatalát hivatott javítani. A stratégiai előrejelzés nagy ívű szakpolitikai kezdeményezések alapjául szolgál majd, és segíteni fogja a Bizottságot olyan időtálló szakpolitikák és jogszabályok kidolgozásában, amelyek az európai polgárok jelenlegi szükségleteit és hosszú távú törekvéseit egyaránt figyelembe veszik.

Európai zöld megállapodás: a Bizottság új kezdeményezéseket dolgoz ki a biogazdálkodás ösztönzésére

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított az ökológiai gazdálkodás előmozdítását célzó cselekvési tervről, melyet várhatóan 2021 elején fog elfogadni. A biogazdálkodásra fontos szerep hárul majd abban, hogy az EU elérje az európai zöld megállapodásban, „a termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű stratégiában, valamint a biodiverzitási stratégiában meghatározott célkitűzéseket.

Uniós cselekvési terv a biztonságosabb és fenntarthatóbb európai nyersanyagellátásért

Cselekvési tervében a Bizottság áttekinti a jelenlegi és jövőbeli kihívásokat, és intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy csökkentse Európa harmadik országoktól való függőségét a nyersanyagok terén, diverzifikálja mind az elsődleges, mind a másodlagos forrásokból származó ellátást, javítsa az erőforrás-hatékonyságot, és fokozza a termelés körforgásos jellegét.

A Bizottság csatlakozik a Covid19 elleni vakcinához való globális hozzáférést célzó eszközhöz (COVAX)

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy csatlakozni kíván a COVAX eszközhöz, amelynek célja, hogy a Covid19 elleni oltóanyagokhoz méltányosan, megfizethető áron hozzáférhessen világszerte bárki, akinek szüksége van azokra.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű új európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői felszólítják az Uniót, „hogy biztosítsa a népegészségügy magánprofittal szembeni elsőbbségét”, valamint arra, hogy „a világjárvánnyal szembeni védőoltások és kezelések mindenki számára szabadon hozzáférhető globális közjavakká váljanak”.

A biztonsági unió uniós stratégiája: egy koherens, új biztonsági ökoszisztéma felé

Az Európai Bizottság a biztonsági unióra vonatkozó új stratégiát terjesztett elő a 2020 és 2025 közötti időszakra. A stratégia azokra a kiemelt területekre összpontosít, amelyeken az EU hozzáadott értéket biztosíthat a tagállamok számára az Európában élők biztonságának erősítésében.