Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
222324262728

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

A Bizottság nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői azt szorgalmazzák, hogy a Bizottság terjesszen elő javaslatot olyan jogi aktus elfogadására, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok önkényes felhasználásának, ha az tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokat tekintve indokolatlan beavatkozáshoz vezethet.

Az EU és Kína elvi megállapodásra jutott a beruházások tekintetében

Az Európai Unió és Kína elviekben lezárta azokat a tárgyalásokat, melyeket átfogó beruházási megállapodás megkötése céljából folytattak egymással. Kína kötelezettséget vállalt arra, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben biztosítja a piacra jutást az uniós befektetők számára.

Vonatra fel: 2021 a vasút európai éve

2021. január 1-jén kezdetét vette a vasút európai éve, melyet az Európai Bizottság azért hirdetett meg, hogy felhívja a figyelmet ennek a fenntartható, intelligens és biztonságos közlekedési módnak az előnyeire. Az idei év folyamán Európa-szerte egy sor rendezvény és projekt állítja majd reflektorfénybe a vasúti közlekedést.

Fenntartható elemek és akkumulátorok egy körforgásos és klímasemleges gazdaságért

Az Európai Bizottság javaslatot tett az elemekre és akkumulátorokra vonatkozó jogi keretrendszer korszerűsítésére. Ez az első konkrét kezdeményezés a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervben bejelentett intézkedések közül. A javasolt intézkedések elő fogják segíteni, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon.

Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása 30 éve nem volt olyan alacsony, mint 2019-ben

Az Európai Bizottság közzétette éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentését. A kiadott jelentés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése terén 2019-ben elért előrehaladást összegzi a tagállamok által benyújtott adatok alapján.

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye is felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan terméknevek, amelyek nagyon szorosan kapcsolódnak a kérdéses élelmiszerek, mezőgazdasági termékek és borok előállítása szerinti helyhez, és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

A soltvadkerti borok felkerültek az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Soltvadkerti” pezsgő, a „Soltvadkerti” fehér bor és a töppedt szőlőből készült „Soltvadkerti” bor felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.

Magyar erdőtűz-megelőzési projekt a LIFE-díj nyertesei között

Az Európai Unió a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai uniós program által támogatott leginnovatívabb, leginspirálóbb és leghatékonyabb projekteket jutalmazza a díjjal, melyet három kategóriában ítél oda a nyerteseknek.

Zöld megállapodás: a Bizottság új vegyianyag-stratégiát fogad el

Az Európai Bizottság elfogadta a vegyi anyagokra vonatkozó új fenntarthatósági stratégiát, ami fontos előrelépést jelent a mérgező anyagoktól mentes környezet megteremtése felé. A stratégia javítani fogja az emberi egészség és a környezet védelmét a veszélyes vegyi anyagokkal szemben.

Access2Markets portál

Megkezdte működését az Access2Markets portál, melyet az Európai Bizottság azért hozott létre, hogy segítsen a kis- és középvállalkozásoknak kiterjeszteni kereskedelmi tevékenységüket az Európai Unió határain kívüli országokra. Az online felület meg fogja könnyíteni az európai kkv-k számára, hogy kamatoztassák az EU által megkötött kereskedelmi megállapodások által kínált lehetőségeket.

MKIK EU Hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/19. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Veszélyes tendenciák az európai kereskedelempolitikában”címmel Győri Enikő, Európai Parlamenti képviselő írásárát olvashatja.  

Magyarország is részesül az EU Szolidaritási Alapjából

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő egy 823 millió eurós támogatási csomag elfogadására, mely az EU Szolidaritási Alapjának forrásaiból hivatott pénzügyi segítséget nyújtani a horvátországi földrengés és a lengyelországi árvizek okozta károk helyreállításához, valamint Magyarországnak és további 6 tagállamnak a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság kezeléséhez.

102 millió euró uniós támogatás a Magyarországot és Szlovákiát összekötő intelligens villamosenergia-hálózat kiépítésére

Az uniós tagállamok megállapodásra jutottak arról az európai bizottsági javaslatról, mely 998 millió euró összegű befektetést irányoz elő kulcsfontosságú európai energiainfrastruktúra-projektekbe az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaiból. A pénzügyi támogatás tíz olyan projekt finanszírozását szolgálja, amelyek összhangban vannak az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel.

Vámunió: új cselekvési terv az uniós vámhatóságok munkájának megsegítéséért

Az Európai Bizottság új cselekvési tervet terjesztett elő az uniós vámunióra vonatkozóan. A terv számos intézkedést irányoz elő annak érdekében, hogy az uniós vámügyek intézése a következő négy évben intelligensebbé, innovatívabbá és hatékonyabbá váljon.

20 millió eurós támogatási alap segíti a kkv-kat szellemitulajdon-jogaik érvényre juttatásában

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozást igényelhetnek annak a 20 millió euró összegű támogatási programnak a keretében, mely arra irányul, hogy az uniós vállalkozások hatékonyabban érvényt tudjanak szerezni az őket megillető szellemitulajdon-jogoknak.

Megszületett az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás

Intenzív tárgyalásokat követően az Európai Bizottság december 24-én megállapodásra jutott az Egyesült Királysággal a jövőbeli együttműködés feltételeiről. A Tanács ezt követően – a 27 tagállam egyhangú szavazatával – határozatot fogadott el a megállapodás 2021. január 1-jétől történő ideiglenes alkalmazásáról.

Re-open EU mobilalkalmazás: friss információk a koronavírus-járvány kapcsán

Az Európai Bizottság útnak indította a Re-open EU mobilalkalmazást, amelyet ingyen le lehet tölteni Android és iOS operációs rendszerű telefonokra. Az alkalmazást a Re-open EU webhely sikerét látva fejlesztette ki a Bizottság, a webhelyre ugyanis közel 8 millióan látogattak el azóta, hogy június közepén megkezdte működését.

Európai éghajlati paktum: közösen a zöldebb Európáért

Az Európai Bizottság útnak indította az „európai éghajlati paktum” elnevezésű kezdeményezést. Az egész EU-ra kiterjedő kezdeményezés lehetőséget kínál az embereknek, a közösségeknek és a szervezeteknek, hogy részt vegyenek az éghajlatvédelmi tevékenységekben, és segítsenek zöldebbé tenni Európát.

Új cselekvési terv az uniós gazdaság ellenálló képességének és helyreállításának előmozdításáért

Az Európai Bizottság új cselekvési tervet tett közzé a szellemi tulajdon témájában. A terv azt hivatott elősegíteni, hogy a vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – a lehető legnagyobb mértékben profitáljanak saját találmányaikból és alkotásaikból, és hogy ezek az európai gazdaság és társadalom javát szolgálják.

LIFE program: több mint 280 millió euró uniós finanszírozás környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai projektekre

Az Európai Bizottság az uniós költségvetés keretében egy több mint 280 millió eurós beruházási csomagot hagyott jóvá a LIFE program több mint 120 új projektjének támogatása céljából. A környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására szolgáló LIFE program költségvetéséből nyújtott uniós források összesen közel 590 millió euró összegben mozgósítanak majd beruházást a projektek nagy ívű környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai célkitűzéseinek elérése érdekében.

A Bizottság kifogásolja az Amazon adathasználatát, és vizsgálja a cég e-kereskedelmi módszereit

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta az Amazont, hogy előzetes álláspontja szerint a cég tevékenysége torzítja az online kiskereskedelmi piacokon folyó versenyt, és ezáltal sérti az uniós antitrösztszabályokat.

A Bizottság 2021. évi munkaprogramja

Az Európai Bizottság elfogadta 2021. évi munkaprogramját. A program arra irányul, hogy előmozdítsa Európában az egészséget, a méltányosságot és a jólétet, és egyidejűleg felgyorsítsa a digitális korra felkészült, környezetkímélőbb gazdaságra történő hosszú távú átállást.

Uniós épületkorszerűsítési program

Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energiahatékonyságát hivatott javítani. A Bizottság arra törekszik, hogy a következő évtizedben legalább duplájára növelje a korszerűsítési arányt, és biztosítsa, hogy a felújítások nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek.

MKIK EU Hírlevél 2020/21. szám

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/21. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „EIB Beruházási Szemle: zuhannak a beruházások az Unióban a járvány miatt.”címmel olvashat összefoglalót

Koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés: első eredmények és új, interaktív adatplatform

Az Európai Bizottság bejelenti a koronavírus-járványra való reagálást célzó beruházási kezdeményezés (CRII) és a koronavírus-járványra való reagálást célzó, kiterjesztett beruházási kezdeményezés (CRII+) végrehajtásának első eredményeit.

Magyarország 504 millió eurós támogatásban részesül a SURE keretében

Az Európai Bizottság határozat elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő a Tanácsnak, azt szorgalmazva, hogy Magyarország részesüljön 504 millió euró (kb. 180 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatásban a SURE – azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz – forrásaiból.

Új bizottsági kezdeményezések

Az Európai Bizottság két új kezdeményezést terjesztett elő, melyek segíteni fognak abban, hogy az EU az oktatás és képzés segítségével maga mögé utasítsa a koronavírus-válságot, és megvalósítsa a zöld és digitális átállást.