Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617
18
1920
21222324252627
282930    

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Meghívó - Future Now - Hogyan legyünk jövőbiztosak

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Információs Központ Zala Megye 2020. szeptember 24-én Future Now -Hogyan legyünk jövőbiztosak címmel előadást szervez. 

Európa-szerte új szabályok lépnek hatályba a tisztább és biztonságosabb autók érdekében

A 2018 májusában elfogadott új rendelet jelentősen átalakította és szigorúbbá tette a korábbi típusjóváhagyási és piacfelügyeleti rendszert. Fokozza a típusjóváhagyások és vizsgálatok minőségét és függetlenségét, az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzését, és megerősíti a teljes európai felügyeleti rendszert.

A Bizottság 81,4 milliárd euró pénzügyi támogatást javasol 15 tagállam számára a SURE keretében

Az Európai Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé.

Az Európai Bizottság megkötötte az első megállapodást egy potenciális koronavírus-vakcina beszerzéséről

Az Európai Bizottság megkötötte az első uniós megállapodást egy potenciális koronavírus elleni oltóanyag vásárlására. Az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal kötött megállapodás lehetővé teszi a cég által fejlesztett védőoltás 300 millió adagjának – és további opcionális 100 millió adagjának – a tagállamok nevében történő megvásárlását, amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony.

MKIK EU Hírlevél

Az alábbiakban olvasható az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele (2020/14. szám). A Fókuszban az Unió rovatunkban „Hol a határ? Mekkora visszaesést okozott az Unióban a Covid19 járvány?”címmel olvashat összefoglalót. 

Az EU több mint 2 milliárd eurót fektet be 140 kulcsfontosságú közlekedési projektbe a gazdaság újraindítása érdekében

Az EU csaknem 2,2 milliárd eurót fordít 140 kulcsfontosságú közlekedési projektre, hogy minden tagállamban támogassa a gazdasági fellendülést.

24 új európai egyetemi szövetséggel bővült az európai oktatási térség

Az úgynevezett „európai egyetemek” hálózatait a hallgatók, a tanárok és a társadalom javát egyaránt szolgáló, EU-szerte működő felsőoktatási intézményeket tömörítő nemzetközi szövetségek alkotják. Az Európai Bizottság ma jelentette be azt a további 24 európai egyetemi szövetséget, melyek a 2019-ben kiválasztott 17, felsőoktatási intézmények alkotta szövetséghez fognak csatlakozni.

Az európai fogyasztók védelme

Az Európai Bizottság közzétette legutóbbi jelentését a nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszeréről, melyet a veszélyes termékek forgalomba hozatalának megakadályozása, illetve korlátozása érdekében hozott létre.

2020. évi egységes piaci eredménytábla

Az Európai Bizottság közzétette a 2020. évi egységes piaci eredménytáblát, mely részletes képet ad az EU egységes piacára vonatkozó jogszabályok végrehajtásának 2019. évi helyzetéről. Az eredmények azt jelzik, hogy bár egyes területeken javulás tapasztalható, a tagállamoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy az uniós egységes piac megfelelő működését biztosítsák.

A Bizottság előterjeszti az ifjúsági foglalkoztatást támogató intézkedéscsomagot és európai készségfejlesztési programot

Az Európai Bizottság ifjúsági foglalkoztatást támogató intézkedéscsomagot és európai készségfejlesztési programot tett közzé. A kezdeményezések azt hivatottak elősegíteni, hogy a fiatalok minden lehetőséget megkapjanak ahhoz, hogy képességeiket maradéktalanul kiteljesítve tevékenyen részt vegyenek az EU jövőjének alakításában, és nyertesei legyenek a zöld és a digitális átállásnak.

Az EU 2021. évi költségvetése: középpontban az európai helyreállítás

Az Európai Bizottság 166,7 milliárd euró összegű uniós költségvetést terjesztett elő 2021-re. Ezt 211 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatás és hozzávetőleg 133 milliárd euró összegű kölcsön egészíti majd ki a Next Generation EU elnevezésű ideiglenes helyreállítási eszköz keretében, amely a beruházások mozgósítását és az európai gazdaság újraindítását célozza.

Nyilvános konzultáció indul az Európai Bizottság digitális oktatási cselekvési tervéről

Az Európai Bizottság 2020 szeptemberében új digitális oktatási cselekvési tervet fog előterjeszteni. Annak érdekében, hogy a terv tükrözze a koronavírus-válság alatt szerzett oktatási és képzési tapasztalatokat, a Bizottság a mai napon uniós szintű nyilvános konzultációt indít.

Re-open EU: a Bizottság új honlapja segíti az európaiakat utazásaik és nyári szabadságuk megtervezésében

Az Európai Bizottság elindította az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindítását támogató, Re-open EU elnevezésű internetes platformot: https://reopen.europa.eu/hu

DESI 2020: az Európai Bizottság új jelentése a tagállamok digitális fejlettségéről

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (Digital Economy and Society Index, DESI) idei értékeit. Az eszköz segítségével nyomon követhető Európa általános digitális teljesítménye és az uniós tagállamok digitális versenyképesség terén elért fejlődése.

Uniós cselekvési terv a biztonságosabb és fenntarthatóbb európai nyersanyagellátásért

Cselekvési tervében a Bizottság áttekinti a jelenlegi és jövőbeli kihívásokat, és intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy csökkentse Európa harmadik országoktól való függőségét a nyersanyagok terén, diverzifikálja mind az elsődleges, mind a másodlagos forrásokból származó ellátást, javítsa az erőforrás-hatékonyságot, és fokozza a termelés körforgásos jellegét.

A Bizottság csatlakozik a Covid19 elleni vakcinához való globális hozzáférést célzó eszközhöz (COVAX)

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy csatlakozni kíván a COVAX eszközhöz, amelynek célja, hogy a Covid19 elleni oltóanyagokhoz méltányosan, megfizethető áron hozzáférhessen világszerte bárki, akinek szüksége van azokra.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű új európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői felszólítják az Uniót, „hogy biztosítsa a népegészségügy magánprofittal szembeni elsőbbségét”, valamint arra, hogy „a világjárvánnyal szembeni védőoltások és kezelések mindenki számára szabadon hozzáférhető globális közjavakká váljanak”.

A biztonsági unió uniós stratégiája: egy koherens, új biztonsági ökoszisztéma felé

Az Európai Bizottság a biztonsági unióra vonatkozó új stratégiát terjesztett elő a 2020 és 2025 közötti időszakra. A stratégia azokra a kiemelt területekre összpontosít, amelyeken az EU hozzáadott értéket biztosíthat a tagállamok számára az Európában élők biztonságának erősítésében.

A Bizottság jóváhagyta a Csopaki borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi "Csopak" / "Csopaki” borok felvételének kérelmét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába. A "Csopak" / "Csopaki" borok termőterülete a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulata.

Méltányos és egyszerű adózás: a Bizottság új intézkedéscsomagot javasol

Az Európai Bizottság ambiciózus új adócsomagot fogadott el annak biztosítása érdekében, hogy az uniós adópolitika hozzájáruljon Európa gazdasági helyreállításához és hosszú távú növekedéséhez. A csomag két pillérre: a méltányosságra és az egyszerűségre épül.

A Bizottság bemutatja a jövő energiarendszereire és a tiszta hidrogénfelhasználásra vonatkozó terveit

Ahhoz, hogy 2050-ig éghajlat-semlegessé váljon, Európának át kell alakítania energiarendszereit, melyek az EU üvegházhatású gázkibocsátásának 75% -áért felelősek. 

2020. nyári gazdasági előrejelzés

Az uniós gazdaság a koronavírus-világjárvány következtében idén mély recesszióba süllyed, annak ellenére, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszlépésekre került sor. Mivel a korlátozó intézkedések feloldása a Bizottság tavaszi előrejelzésében feltételezettnél visszafogottabb ütemben halad, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a 2020. évi gazdasági tevékenységre. 

Egymilliárd euró tiszta technológiákkal kapcsolatos innovatív projektekbe

Az Európai Bizottság közzétette az innovációs alap keretében meghirdetett első pályázati felhívást. Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében folytatott kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott innovációs alap az egyik legnagyobb olyan program a világon, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiák bemutatását szolgáló demonstrációs projekteket támogat.

A dezinformáció megértése és visszaszorítása

Az Európai Bizottság 9 millió euró összegű pályázati felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy a dezinformáció elleni küzdelem elmélyítése érdekében további támogatásban részesítse a tényellenőrzőket és a kutatókat, összhangban a Bizottság és Josep Borrell főképviselő által nemrégiben kiadott közös közleményben foglaltakkal.

Európai innovációs eredménytábla: Magyarország a mérsékelt innovátorok között

Az Európai Bizottság közzétette a 2020. évi európai innovációs eredménytáblát, mely 2019. évi adatokon alapul. Az eredménytábla azt mutatja, hogy EU-szerte továbbra is javul az innovációs teljesítmény, mely immár második éve meghaladja az Egyesült Államokét.

A Bizottság fehér könyvet fogadott el a külföldi támogatások torzító hatásainak témájában

Az Európai Bizottság fehér könyvet fogadott el a külföldi – EU-n kívüli országok által nyújtott – támogatások egységes piacra gyakorolt torzító hatásainak témájában. A torzulások elkerülése érdekében a tagállami támogatások minden esetben az uniós állami támogatási szabályok hatálya alá tartoznak.

Közúti közlekedésbiztonság: 2019 javulást hozott, de az előrehaladás még mindig túl lassú

Az Európai Bizottság által közzétett előzetes adatok szerint 2019-ben kevesebben vesztették életüket az európai közutakon, mint a korábbi években. Becslések szerint tavaly 22 800 ember hunyt el közúti balesetben, ami 2010-hez képest csaknem 7000-rel kevesebb halálesetet, azaz 23%-os csökkenést, 2018-cal összehasonlítva pedig 2%-os mérséklődést jelent.