Üdvözöljük a

Pályorientációs szolgáltatásaink

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3
456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Pályorientációs szolgáltatásaink

A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely a tanuló egyéni igényeinek figyelembevételével segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását a lehető legszélesebb információnyújtás révén. Meghatározó a sikeres választás szempontjából, hogy a fiatalok megismerjék önmagukat, képet kapjanak személyiség jellemzőikről, lehetőségeikről, és megtanuljanak célok mentén gondolkodni, élet-pályát tervezni.

 

Az általános iskolában dolgozó pedagógusokra nagy teher hárul amikor a pályaválasztásra kerül a sor. A folyamatosan változó intézményi struktúra és képzési szintek, a nevükben és tartalmukban is megújuló szakképesítések, a dinamikusan módosuló munkaerő-piaci igények nyomon követése – a felelősségteljes tájékoztatáshoz – nehéz feladat.

 

A kamaránk igényelhető pályaorientációs szolgáltatásaival és programjaival szeretné segíteni a pedagógusok munkáját. Számos lehetőséget kínálunk a pályaválasztással kapcsolatosan, melynek megvalósításában a kamara munkatársai mellett aktív szereplőként vesznek részt a szakképző intézmények, pályaválasztást segítő állami és civil szervezetek, vállalkozások.

 

 

Osztályfőnöki órák

Önismereti feladatok, szakmabemutatók a Szakképzési Centrum Szakképző Iskoláinak bevonásával. Szakmájukban „sikeres emberek” találkozójával egybekötött fórum beszélgetések.

Interaktív játékos feladatok számítógép teremben vagy számítástechnikai eszközök bevonásával.

Szemléltető eszközök segítségével interaktív órák, a tanulói képesség felmérés önismereti tesztekkel.

 

Szülői értekezletek                

A pályaválasztás előtt álló 6., 7., 8. osztályos diákok és szüleik számára  széleskörű tájékoztatás nyújtása, információgyűjtés céljából.  A szülői értekezleten bemutatásra kerül  a középfokú iskolarendszer felépítése, a továbbtanulással kapcsolatos fontosabb tudnivalók.  Tájékoztatást kapnak a résztvevők a megyei hiány-szakmákról, ösztöndíjjal támogatott képzésekről és a duális gyakorlati képzés rendszeréről.

 

Üzemlátogatások szervezése

A duális képzésben részt vevő vállalkozások kiemelten fontos szerepet töltenek be a pályaorientációs tevékenységben. A látogatások alkalmával lehetőség nyílik - szakemberek közreműködésével- arra, hogy a tanulók találkozzanak a munkafolyamatok valós körülményeivel, alapanyagokkal, eszközökkel és a munkavégzéshez szükséges magatartásformákkal. A program során a résztvevők betekintést nyerhetnek a vállalatok mindennapjaiba, ahol élményszerű interaktív feladatokat, gyakorlatokat végezhetnek.

 

Tanműhely-látogatások szervezése

A látogatás során a szakképző intézmények tanműhelyeibe látogatnak el a résztvevő diákok és/vagy pedagógusok. A szakoktatók közreműködésével a tanulók kipróbálhatják az adott szakmához tartozó gépeket, eszközöket, és saját maguk állíthatnak elő egy-egy kis produktumot. A pedagógusok számára a tanműhely bejárás szakmai kísérővel zajlik, ahol az intézményi munkába betekinthetnek a résztvevők és szélesebb körű tájékoztatást kaphatnak a szakmákról.

 

Legyen egy B terved!

A gimnáziumok, szakgimnáziumok 11. és 12. osztályos tanulóinak szól a program. A sikeres érettségit követően megszerezhető alap és technikusi szintű szakképesítésekről, továbbtanulási lehetőségekről kapnak tájékoztatást a diákok. A foglalkozás célja, hogy „legyen B terv” a diákok a gondolatában, arra az esetre, ha nem nyernek feltételt felsőoktatási intézménybe.

 

Egyéni és csoportos tanácsadás

Egyéni beszélgetések és csoport foglalkozások alkalmával önismereti, érdeklődési irányokat felmérő kérdőívek kitöltésével a lehetséges szakmacsoportok, ágazatok feltérképezésre kerülnek. A tanácsadás során a továbbtanuláshoz, illetve szakma tanuláshoz szükséges képességek behatárolása, a pályaválasztás szempontjából fontos érdeklődési irányok kijelölése a fő feladat egyénre szabottan.

 

Pályaorientációs kiadvány „Pályaválasztási iránytű”

A „Pályaválasztási iránytű” című pályaválasztást segítő megyei kiadvány, évente ingyenesen elérhető az érdeklődők számára. A kiadványból tájékozódhatnak az iskolarendszer felépítéséről, a hiány-szakképesítésekről, az intézmények által kínált szakképesítésekről, szakgimnáziumi lehetőségekről, valamint a megyében elérhető ösztöndíj lehetőségekről.