Üdvözöljük a

Meghosszabításra kerültek a korlátozó intézkedések a szakképzésben

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 December >>
KeSzeCsüSzoVa
  123
4
5
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meghosszabításra kerültek a korlátozó intézkedések a szakképzésben

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. április 16-án közzétette a járványügyi helyzettel összefüggésben kihirdetett további korlátozásokhoz kapcsolódóan a szakképzést érintő és korlátozó intézkedéseket tartalmazó egyedi miniszteri határozat (SZFHÁT/36453/2021 ITM)  módosítását.

 

Az alábbi duális képzőhelyeket is érintő szükséges intézkedések kerülnek bevezetésre (SZFHÁT/46260-4/2021 ITM):

  1. A szakképzésben 2021. március 8. mapjától a jelenlegi módosítás értelmében 2021. május 9-ig a közismereti és szakmai elméleti, valamint gyakorlati ismeretanyag oktatását kizárólag on-line módon, digitális munkarendeb kell megszervezni.
  2. A szakképző intézményben szakmai gyakorlati oktatást - a szakma jellegétől és a szükséges eszközöktől függetlenül – digitális munkarendben, vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni.
  3. Az on-line oktatásra vonatkozó óratervnek tartalmaznia kell konzultációs, felzárkoztató, illetve az értékelést, számonkérést biztosító foglalkozást.
  4. A szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanuló, képzésben résztvevő személy esetén a duális képzőhely - szükség esetén a szakképző intézmény bevonásával - a szakirányú oktatást az 1-2. pontok figyelembevételével szervezi meg.
  5. Az érettségi vizsgára, illetve szakmai vizsgára készülő tanulók számára biztosízani kell az online konzultáció lehetőségét is.

Továbbá Miniszteri Határozatban kiadásra került (SZFHÁT/47809/2021 ITM): A szakképzést folytató intézményekben szakmai oktatásban vagy kifutó rendszerű szakképzésben részt vevők szakmai vizsgájának lebonyolítása a 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakban.

 

Részlet a határozatból:

  • A szakmai vizsgákra, illetve az érettségi vizsgákra történő felkészülés céljából 2021. április 19-től - az intézményvezető döntése alapján - egyéni és kiscsoportos konzultációk, gyakorlati foglalkozások megszervezése az egészségvédelmi intézkedések szigorú megtartása mellett lehetséges. E konzultációk, gyakorlati foglalkozások helyszíne tekintetében a Határozat nem tartalmaz korlátozást, így azon tanulószerződéssel, szakképzési munkaszerződéssel rendelkező vizsgázók esetén, ahol a szakképző intézmény vezetője engedélyt adott a konzultációk, gyakorlati foglalkozások megtartására, ezek lebonyolítására a gazdálkodó szervezeteknél is sor kerülhet az egészségvédelmi intézkedések szigorú megtartása mellett.
  • Az a tanuló illetve képzésben résztvevő személy, aki nem teljesítette a szakmai vizsgán megszerezhető szakma vagy OKJ szakképesítés utolsú évfolyamára az iskola pedagógiai programjában meghatározott gyakorlati követelmény 51 %-át, nem bocsátható szakmai vizsgára.
  • Az a tanuló illetve képzésben résztvevő személy, aki nem teljesítette az utolsú évfolyamán az iskola pedagógiai programjában meghatározott gyakorlati követelmény 51 %-át, a szakmai vizsgára történő felkészítés érdekében a szakképző intézmény - tanulószerződéssel vagy szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanuló vagy képzésben résztvevő személy esetén - a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezet illetve duális képzőhely az elmaradt tanulmányi követelmények teljesítése figyelembevételével 2021. augusztus 23. és 2021. október 1.közötti időszakban gyakorlati képzést köteles szervezni, amelyen a tanuló illetve képzésben résztvevő személy részvétele kötelező.