Üdvözöljük a

Pályázat az Országos Vizsgafelügyelői Névjegyzékbe kerüléshez

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272930   

Pályázat az Országos Vizsgafelügyelői Névjegyzékbe kerüléshez

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szkr.) 272. § (1) és (3) bekezdése értelmében a szakmai vizsga vizsgabizottsága három tagból áll, amelynek ellenőrzési feladatokat ellátó tagja felel a szakmai vizsga szabályszerűségéért. A vizsgabizottság ellenőrzési feladatokat ellátó tagját (azaz a vizsgafelügyelőt) a szakmai vizsga helyszíne szerint területileg illetékes gazdasági kamara delegálja.

 

A területileg illetékes gazdasági kamara a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) általa kialakított és gondozott vizsgafelügyelői névjegyzékről delegálja a vizsgafelügyelőt az akkreditált vizsgaközpontok által szervezett alábbi szakmai vizsgákra:

 • az Szkr.-ben kiadott Szakmajegyzékben szereplő szakmák szakmai vizsgái,a Szakmajegyzékben szereplő szakmák részszakmáinak szakmai vizsgái,
 • kifutó rendszerben az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések iskolai rendszerű képzéseinek szakmai vizsgái,
 • a szakmai képzésben megszerezhető szakképesítések képesítő vizsgái.

A vizsgafelügyelői névjegyzékbe jelen pályázati felhívás alapján lehet jelentkezni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az innovációs és technológiai miniszter hatáskörébe tartozó 1. számú mellékletben található szakmák (szakmairányok), részszakmák és szakképesítések tekintetében alakítja ki a vizsgafelügyelői névjegyzéket.

 

A pályázaton történő részvétel feltételei

 

A pályázaton az a személy vehet részt, aki

 

az Szkr. 134. § (2) bekezdésében előírt, a megpályázott szakmáknak, szakmairányoknak megfelelő felsőfokú szakirányú szakmai végzetességgel rendelkezik, azaz:

 

a) technikumban megszerezhető szakma szakmai vizsgája esetén szakmai tanárképzésben szerzett mesterfokozattal vagy felsőfokú végzettséggel és az ágazatnak megfelelő szakképzettség, vagy

b) szakképző iskolában megszerezhető szakma szakmai vizsgája esetén az ágazatnak megfelelő felsőfokú végzettséggel és szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és az ágazatnak megfelelő szakképesítéssel kell rendelkezni,

 • tíz év szakirányú szakmai gyakorlattal rendelkezik,
 • cselekvőképes, valamint
 • büntetlen előéletű és nem áll a tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.

 

A pályázat benyújtása

 

A pályázónak a felhívás mellékleteként megjelentetett pályázati adatlapot, illetve a pályázati adatlaphoz tartozó kötelező mellékleteket papír alapon kell benyújtani.

 

A pályázati adatlap és a kötelező mellékletei:

 • szakmai önéletrajz,(minta itt letölthető)
 • iskolai végzettséget, szakképzettséget igazoló okiratok másolata,
 • kamarai vagy érdekképviseleti tagság igazolása,
 • 2 db szakmai ajánlásajánlás, de legalább az egyik gazdasági kamarai tagtól vagy gazdasági érdek-képviseleti szervezeti tagtól származzon,
 • szakmai gyakorlati időről szóló igazolás – munkáltatói igazolás,
 • a pályázó nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy hozzájárul személyi adatai névjegyzékben való közzétételéhez, valamint kezeléséhez,
 • büntetlen előélet igazolása (hatósági erkölcsi bizonyítvány).

Amennyiben a pályázórendelkezik:

 • pedagógiai végzettséggel, és/vagy
 • szakmai vizsgáztatásban vizsgaelnöki gyakorlattal, és/vagy
 • közoktatási és szakmai szakértői referenciákkal, és/vagy
 • szakgimnáziumban, szakképző iskolában szerzett oktatási tapasztalattal,

kérjük, hogy a fentieket igazoló dokumentumokat szintén csatolja pályázatához.

 

A pályázat kitöltéséhez segítséget nyújthat a szakmajegyzék nevű táblázat, melyben megtalálható az összes olyan szakma, szakmairány, részszakma amelyekben az MKIK koordinációja mellett a területileg illetékes gazdasági kamarák eleget tehetnek a jogszabályban rögzített delegálási feladatuknak.

 

 

A pályázat benyújtásának határideje

 

 

A pályázatok benyújtására folyamatosan nyílik lehetőség, de évente csak két alkalommal kerülnek elbírálásra a hiánytalanul benyújtott pályázatok.

 

 

A bírálat eredményéről a jelentkezők írásban kapnak értesítést.

 

 

A pályázat benyújtásának módja

 

A pályázatokat postai úton kérjük megküldeni a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara címére: 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.

 

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a nyilvántartásba került vizsgafelügyelőknek három évenként részt kell vennie a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a vizsgafelügyelők részére szervezett ismeretmegújító továbbképzéseken, tréningeken és az ott megszerzett tudásukról számot is kell adni. Az első továbbképzést a névjegyzékre kerülést követő egy éven belül kell teljesíteni.

 

A borítékon kérjük feltüntetni: „Vizsgafelügyelői névjegyzék

 

 

A pályázattal kapcsolatban további információt az alábbi elérhetőségeken lehet kapni:

 

Bicskei Annamária
vizsgadelegáló referens
Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
8900 Zalaegerszeg Petőfi u. 24.
Telefon: 06 92 550-514, +36 30 618-5272
Email:vizsgadelegalas@zmkik.hu