Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
      
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Építőipari anyagok előállítása, kereskedelme, kivitele a 2021. júliusi szabályozás tükrében

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzultációval egybekötött online előadást szervez „Építőipari anyagok előállítása, kereskedelme, kivitele a 2021. júliusi szabályozás tükrében” címmel 2021. augusztus 12-én (csütörtök) 9 órai kezdettel.

Augusztus 1-től változik a kiszállított és elviteles ételek ÁFA-kulcsa

2021. augusztus 1-től a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfamértéket az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján.

 

Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis 2022-re – tavaszi előrejelzés

2021. április–június során került sor az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) „Rövidtávú munkaerőpiaci prognózis” kutatásának 2021. évi első adatfelvételére, amelynek során a megyei kormányhivatalok és az MKIK GVI munkatársai 5501, legalább két főt foglalkoztató cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről.

Lezárult a Nébih kettős minőséget vizsgáló kutatása

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között.

Július végéig hatályosak az italgyártók és vendéglátósok közötti kizárólagos megállapodások

Augusztus 1-től hatályát veszti minden olyan jognyilatkozat, amely értelmében a vendéglátó üzlet, vagy szálláshely egy naptári évre, illetve az alkalmi rendezvényre vonatkozó összes beszerzésének több mint 80%-a ugyanazon gyártótól származik.

Fizetési kedvezmények

2021. december 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők (a 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet 2-3. §-ai alapján).

Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak és alapkezelőknek az MNB által közzétett, sikerdíjat alkalmazó alapokra vonatkozó ajánlást. A sikerdíj számítási modelljének hangsúlyosan összhangban kell lennie az alap befektetési céljaival, s az ügyfelek részére egyértelmű tájékoztatást kell adni annak minden fontos jellemzőjéről.

Zalai Gazdaság júliusi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2021. júliusi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Célegyenesben az áfabevallási tervezetek kiajánlása

Hamarosan indul az áfabevallási tervezetek kiajánlásának a tesztüzeme, a cél az, hogy 2022-ben már a lehető legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújtsa az adóhivatal, olyat, amely a vállalkozásoknak az egyszerűsítés mellett érdemi költségmegtakarítást is hoz.

Az "Év Felelős Foglalkoztatója 2021” pályázat

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. immáron hatodik alkalommal hirdeti meg az „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021” elnevezésű pályázatát.

 

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

Nemzetközileg csökken a nemek közötti szakadék a szabadalmi bejelentések arányában, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatai szerint pedig a hazai eredmények is jövőbemutatóak. A World Intellectual Property Organization (WIPO) adatai alapján 2000-ben a nemzetközi szabadalmi bejelentések 9 százalékát lehetett női feltalálóhoz kötni, míg 2020-ra ez az arány 16,5 százalékra növekedett.

Távmunka

A 2021. július 3-a óta hatályos 393/2021. (VII. 2.) Kormány rendeletet a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet módosításáról. Amelyben előírják, hogy megállapodás nélkül a munkavállaló az irodában vagy telephelyen az adott évben legfeljebb a munkanapok egyharmad részében végezhet munkát, a többi napon a távmunkavégzés helyén köteles dolgozni.

JÖN A KÜLPIACI NÖVEKEDÉSI TÁMOGATÁSI PROGRAM

A hazai vállalatok külföldi beruházásainak támogatását célzó, programszerűen nyújtható Külpiaci Növekedési Támogatási Program (a továbbiakban: KNTP) célja, hogy a magyar vállalkozások külföldi beruházásait támogassa.

Közzétette idei féléves gyorsjelentését a Közbeszerzési Hatóság.

A számok bizakodásra adnak okot: a lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte az 1630 milliárd forintot, ezzel a piac majdnem beérte a járvány előtti szintet.

Elfogadta a kormány a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát

A 2021-2027 fejlesztési időszakra érvényes intelligens szakosodási stratégia feltérképezi a nemzeti és regionális erősségeket, meghatározza a rájuk alapozható intelligens szakosodási irányokat.

Tájékoztatás az FCM-eket érintő bejelentési kötelezettség változásáról

2021. július 1-től új jogszabály lép hatályba, amely számos újdonságot hoz az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat és tárgyakat (Food Contact Materials, azaz FCM) előállítók és forgalmazók számára. Az eddigi szabályozás szerint az FCM termékek közül csak a csomagolóanyagokat gyártó, forgalmazó vállalkozásoknak volt bejelentési kötelezettségük, amely júliustól minden élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy gyártójára és az első magyarországi forgalmazójára terjed majd ki.

Döntés született az EKÁER-köteles termékkör bővítésére vonatkozóan

Július 9-től meghatározott építőipari alapanyagok fuvarozása is EKÁER-szám igénylési kötelezettség alá esik.

Gazdasági Havi Tájékoztató

Tartalom:A hazai vállalkozások pénzügyi helyzetének percepciója és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó állami intézkedésekben való részesedés 2021 áprilisában, Nemzetközi tendenciák