Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
345678
9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Tájékoztató - személyes ügyfélfogadási szünet!

                                                                                                                                                                        
 
  Tisztelt Vállalkozók! Tisztelt Vállalkozásvezetők!

 

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatain

 

- a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel -
 
 2021. március 8-tól a személyes ügyfélfogadás szünetel.

 

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Széchenyi Kártya ügyintézés és az okmányhitelesítés

kizárólag előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján történik!

 

Az ügyintézés alkalmával kötelező az előzetes kézfertőtlenítés és lázmérés, valamint 

az orrot és szájat eltakaró maszk használata.

 

A kamarai kollégáink elérhetőségeit az alábbi linken találják meg:

http://www.zmkik.hu/hu/zala-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara/ugyintezo-szervezet-7622

 

  

A március 31-ig esedékes kamarai hozzájárulás megfizetését az

OTP Bank Nyrt. 11749008-20186162 bankszámlára átutalással kérjük teljesíteni. 

A közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni a vállalkozás adószámát.

 

 

Együttműködésüket köszönjük!

Email: zmkik@zmkik.hu Telefon: 92/550-514

 

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Tájékoztató a koronavírusról

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében. Az alábbi elérhetőségeken hiteles és naprakész információkat kaphat a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén.

Újabb pályázat indul az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására

Hamarosan újabb pályázatot hirdetnek az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására a magánszemélyek és a cégek számára is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten.

 

A katás vállalkozások tájékoztatási kötelezettsége

2021. január 1. óta a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő katás vállalkozásnak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatnia kell a kifizetőt arról, hogy kataalany.

Artisjus tájékoztató

A jogszabályokban lehetővé tett legkorábbi időpontban nem nyitó vállalkozások bejelentési kötelezettsége  az Artisjus felé!

Tájékoztató

A Kormány döntése alapján: azok a vállalatok, amelyek saját vállalati oltópont kialakítását tervezik, a megyei kormányhivataloknál jelezhetik az ezirányú szándékukat.

Tájékoztatás a 29. Innovációs Nagydíj kiadványról

A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJAT azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. Ahogyan a korábbi években is a Magyar Innovációs Szövetség kiadványba gyűjtötte a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatának végeredményét.             

Fizetési szokások változása a koronavírus árnyékában

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány pénzforgalomra és a fizetési szokásokra gyakorolt hatását vizsgálja legújabb tanulmányában a jegybanki adatszolgáltatásokból származó adatok, a hazai fizetési rendszerek tranzakciós adatai, az MNB készpénzforgalmi adatai, a NAV nyugtainformációkat tartalmazó online pénztárgép adatbázisa, valamint egy 2020 őszén készült lakossági kérdőíves felmérés adatait felhasználva.

Május 31-e a felügyeletidíj-bevallás benyújtásának határideje

A hazai élelmiszerlánc-szereplőknek május 31-ig kell benyújtaniuk a 2021. évi felügyeletidíj-bevallásukat, melyet már jelenleg is teljesíthetnek az e célra szolgáló elektronikus felületen. A határidő minden kötelezettre vonatkozik.

LIFE MICACC pilot projekt

A végéhez ért Klímabarát Települések Szövetségének a LIFE MICACC pilot projektje.

Fenntarthatósági pályázati program

Megjelent a fenntartható fejlődéshez hozzájáruló terméket vagy szolgáltatást előállító hazai vállalkozások piacra jutását előmozdító pályázati program 2021. évi felhívása.

 

Uniós termékbiztonsági díj

Még május 17-ig pályázhatnak a vállalkozások az uniós termékbiztonsági díjra.

Keresik Magyarország legkiválóbb kutatási infrastruktúráit

A kiemelkedő tudományos eredmények elérésében nélkülözhetetlen szerepet játszanak a korszerű kutatási infrastruktúrák, amelyek rendszerszemléletű fejlesztése és láthatóvá tétele tudományos és nemzetgazdasági szempontból egyaránt fontos.

Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek.  Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.

Érkezik a tényleges tulajdonosi nyilvántartás

A benyújtott törvénytervezet szerint 2021. május 15-től léphet hatályba az az új törvény, amely létrehozza a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartását. A lépést évek óta várják a pénzmosás-megelőzési kötelezettségekkel érintett szereplők.

 

Véleményezés - 2021-2027 közötti uniós fejlesztéspolitikai ciklus

A Kormány a 240/2014/EU bizottsági rendeletnek megfelelően széleskörű társadalmi párbeszédet folytat Magyarország 2021-2027 közötti uniós fejlesztési tervéről.

Hévíz-Balaton Airport

A sármelléki repülőtér lesz a Nyugat kapuja, magas színvonalú működése elengedhetetlen a térség nemzetközi versenyképességéhez.

Év végéig átjárhatók lesznek a SZÉP kártyák alszámlái

A járványhelyzetre tekintettel kiegészült a Kormány a Széchenyi Pihenő kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) rendelete.

Magyar falu program - Indul a kistelepülési boltfejlesztés

Április 19-től lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létestését, fejlesztését a Magyar falu programban. A keretre azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek olyan településen működtetnek, illetve létesítenének üzletet, ahol a lélekszám nem haladja meg a kétezret.

Tájékoztató - A Békéltető Testülethez forduló ügyfelek figyelmébe!

A Zala Megyei Békéltető Testülethez forduló ügyfeleket arra kérjük, hogy elektronikusan a zmbekelteto@zmkik.hu email címen keressék meg a testületet tanácsadásra kérdéseikkel. Személyes jogi tanácsadás miatt a békéltető testülethez forduló ügyfeleket/fogyasztókat a Kamarák Házában 2020. november 16-tól nem tudjuk fogadni, csak telefonos tanácsadást tudunk biztosítani. Tájékoztatjuk továbbá ügyfeleinket, hogy a kitűzött tárgyalásokat személyes megjelenéssel megtartjuk.

Kamarai fórum: közös céljuk az uniós források hatékony elérése

A tesztpályán május 7-én gazdasági fórumot tartottak, többek közt az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiáját, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos intézkedéscsomagját ismertetve.

Tájékoztatás az ágazati bértámogatás változásairól

Május 1-től az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

 

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

A dokumentum a koronavírus miatt 2020 őszén bevezetett, a turisztikai ágazatot érintő korlátozó intézkedések lépcsőzetes feloldásához kapcsolódó jogszabályi rendelkezéseket foglalja össze, valamint értelmezi azokat.

Bevallások május 31-ei határideje

Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása.

Design Management Díj felhívás

A 2009-ben alapított Design Management Díjat a Magyar Formatervezési Tanács azzal a céllal hívta életre, hogy elismerje azokat a szervezeteket, melyek példaértékű eredményeket és sikeres működési modelleket mutatnak fel hazai és nemzetközi szinten.

Konjunktúra felmérés - Az MNB vállalati felméréseinek eredményei

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól.

Nem mind arany, ami „zöld” - Zöld állításokat ellenőriz a fogyasztóvédelem

A szakemberek szeptember végéig kutakodnak megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok után, elsősorban a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban, webáruházakban.

Növekedésnek indult a közbeszerzési piac az idei első negyedévben

Az idei év első negyedévében közel 8%-kal bővült a hazánkban lefolytatott közbeszerzések összértéke 2020 azonos időszakához képest.

Zalai Gazdaság áprilisi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2021. áprilisi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Újabb enyhítések következnek 4 millió beoltottnál

Megjelent a 4 millió beoltottnál életbe lépő járványügyi enyhítéseket tartalmazó kormányrendelet.

Szombaton nyithatnak a teraszok

A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé.

Új szolgáltatás kkv-k számára a szellemitulajdon Horizont 2020 és Horizont Európa projektekben való kezelésére

Az Európai Bizottság “Horizon IP Scan” néven új szolgáltatást indított útjára.

A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

Magyar Falu vállalkozás-újraindítási program

Hamarosan indul a Magyar Falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése.

Új javaslatok a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén

A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket javasol a versenyképességi tanács.

Gazdasági Havi Tájékoztató

Tartalom: A hazai vállalkozások pénzügyi helyzetének percepciója 2021 januárjában, Késedelmes fizetés és lánctartozás a magyar vállalkozások körében 2020-ban, Nemzetközi tendenciák

Megjelentek az újabb enyhítés részletszabályai

Megjelentek a héten bejelentett újabb enyhítés részletszabályai, melyek akkor léphetnek életbe, ha elérjük a 3,5 milliós átoltottságot.