Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
1617181920
21
22
23242526272829
3031     

Kamarai hozzájárulás - tájékoztató

 

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozásvezető!

 

Felhívjuk szíves figyelmét egy olyan jogszabály-változásra, amely Önt/Önöket is érinti a gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott évi 5.000,-Ft kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban.

 

A 2022. évi kamarai hozzájárulást nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára. A közlemény rovatban kérjük tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

 

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Romló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások - Az MKIK GVI 2022. áprilisi féléves konjunktúrafelvételének eredményei

Az MKIK GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak feltérképezése, amely az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra és a vállalkozók szubjektív helyzetértékelésére támaszkodik.

 

Három útmutató-módosítást fogadott el a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács

A kizáró okok tekintetében a Magyarországon letelepedett gazdasági szereplők vonatkozásában benyújtandó igazolásokról, nyilatkozatokról, nyilvántartásokról és adatokról szóló útmutató, a közbeszerzési eljárások előkészítéséről szóló útmutató és a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések Kbt. szerinti módosításával, valamint teljesítésével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló útmutató módosításáról döntött május 12-én a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács.

A fogyasztóvédelmi szabályok módosításáról

2022-ben több módosítás is bevezetésre kerül a Fogyasztóvédelmi törvényben, így a bírságkiszabás szempontjai, egyes nevesített tényállások esetén kötelező bírságminimumok jelennek meg valamint bővül a szankcionálható magatartások köre is.

„KKV ESG Tanácsadó" tanfolyam

A Budapest Institute of Banking és a Budapesti Értéktőzsde „KKV ESG Tanácsadó” címmel új tanfolyamot hirdetett meg.

Fenntarthatósági Kézikönyv

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram új, Vállalkozz Fentarthatóan! alprogramjának egyik szolgáltatása, a Fenntarthatósági Kézkönyv ingyenesen letölthetővé vált.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS | Design Management Díj 2022

A 2009-ben alapított Design Management Díjat a Magyar Formatervezési Tanács azzal a céllal hívta életre, hogy elismerje azokat a szervezeteket, melyek példaértékű eredményeket és sikeres működési modelleket mutatnak fel a designmenedzsment hatékony projekt és szervezeti integrációja révén.

A példamutatást idén is a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal ismerik el

A K&H hét éve fordít kiemelt figyelmet a hazai családi vállalatokra. Rendszeresen szervez klub eseményeket a szektor fő kihívásainak és lehetőségeinek megvitatására, emellett minden évben a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal értékeli a társadalmi, gazdasági szempontból példamutató  gyakorlatokat.

Európai Vállalkozásfejlesztési Díj 2022 - Pályázat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetette az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj 2022 pályázatát.

GREENOLOGY fenntarthatósági és innovációs kutatási eredmények

A tavalyi évben megalakult a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont, amelynek elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban. A Tudásközpont kutatásaival, közösségi tevékenységével közreműködik minden olyan tudományos kutatásban, szakmai kezdeményezésben, amely a hazai zöldinnovációs és fenntarthatósági fejlődést támogatja.

Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. által meghirdetett MI Kihívás célja, hogy a társadalom legalább 1%-a, 100 ezer magyar polgár szerezzen alapismereteket a mesterséges intelligenciáról online kurzus útján, 1 millióan pedig kiállítások, rendezvények, ismeretterjesztő anyagok és versenyek segítségével kerüljenek közelebb a technológiához.

Zalai sikerek az országos szakmai versenyeken

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 15. alkalommal, 2022. április 25-27. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont C, F, G és D pavilonjaiban a Szakma Sztár Fesztivál kereteiben az országos szakmai versenyek döntőit. 

2022. május 21-től engedélykötelessé válnak a kishaszongépjárműves árufuvarozók!

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatást végeznek.

Supply Chain Resilience platform

Egy Enterprise Europe Network kezdeményezés, amely egy Supply Chain Resilience (SCR) platform létrehozásával lehetőséget biztosít a cégek számára, hogy potenciális együttműködést alakítsanak ki eddig nem ismert partnerekkel.

12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatás a magyar kis- és középvállalkozásoknak

A kormány 12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatást nyújt a magyar kis- és középvállalkozásoknak - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja címet viselő programjavaslatát.

 

Végső egyeztetés a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új miniszteri rendelet megalkotásáról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiahatékonysági szakterülete előkészítette az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új miniszteri rendelet megalkotásáról szóló kormány-előterjesztést.

Az építőipar helyzete és kilátásai Németországban és Magyarországon

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2022. június 21-énkonferenciát szervez Budapesten „Az építőipar helyzete és kilátásai Németországban és Magyarországon” címmel.

GINOP projektekhez kapcsolódó állami támogatás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztályajavaslatokat fogalmazott meg a kiskereskedők terheinek csökkentése érdekében, amelyeket az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Kollégiuma is támogatott. A javaslatcsomag megküldésre került Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkárnak is.

Hogy lehet az jogsértő, amit nem is állítottunk? – ismét bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (továbbiakban: GVH) kiemelten foglalkozott az elmúlt időszakban az olyan kereskedelmi gyakorlatokkal, amelyek a Covid körüli fokozott érdeklődésre építettek reklámkampányt. A vizsgálatok során a GVH precedens értékű határozatokat is hozott.

Segédanyag közzétételével segíti a Közbeszerzési Hatóság az ajánlatkérőket

A Közbeszerzési Hatóság által létrehozott Szakmai Egyeztető Fórum a Kbt. 55. § (6) bekezdésével kapcsolatos 2020-ban publikált segédanyagot kiegészítve kívánja segíteni a jogalkalmazók tevékenységét.

Tájékoztatás OTSZ módosításról

A 8/2022.(IV.14.) BM rendelettel módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII:5.) BM rendelet.

PEZEK képzések

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja képzéseket indít június 1-i kezdéssel több témakörben is!

Az adatok végleges törlésével kapcsolatos kereskedői feladatok

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a személyes adataink védelmében ingyenes adattörlő szolgáltatást nyújt a fogyasztóknak. A kereskedők kötelezettsége, hogy ezt a szolgáltatást elérhetővé tegyék a fogyasztók számára.

 

Zalai Gazdaság áprilisi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2022. áprilisi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Kiváló Kutatási Infrastruktúrák Magyarországon

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által tavalyi év végén megjelentetett, a kutatási infrastruktúrákat bemutató TOP Research Infrastructures in Hungary 2021 című kiadvány már magyar nyelven is elérhető.

Vállalkozz Fenntarthatóan!

Az MKIK Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás programja a hazai kkv-k számára teszi lehetővé a fenntarthatóság mindennapi vállalati működésben alkalmazható gyakorlatának szakértők és mentorok bevonásával történő megismerését. 

Gazdasági Havi Tájékoztató

Tartalom: A munkaerőhiány percepciója és a munkaerőhiányra adott reakciók a hazai vállalkozások körében; A hazai vállalkozások percepciója az áremeléssel és az infláció hatásaival kapcsolatban; Nemzetközi tendenciák

BME-MNB fenntarthatósági törekvések, lehetőségek kutatása

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködésben a zöld (és fenntarthatósági) pénzügyi megoldások és támogatások előkészítéséhez végez kutatást.