A GVI 2020. áprilisi negyedéves konjunktúrafelvételének eredményei

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 300 cégvezető véleményét kérdezték cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A 2020. áprilisi adatfelvétel eredményei szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje jelentősen csökkent, 2020 januárjához képest a Negyedéves Konjunktúramutató 32-ről -18 pontra csökkent (lásd 1.1. ábra). A 2010-ben megkezdett felmérés történetében ez az első alkalom, hogy negatív tartományba került a mutató, illetve a jelenleg tapasztalható visszaesés az eddigi legnagyobb mértékű két adatfelvételi időpont között.

 

Az adatfelvétel április 1. és 30. között zajlott, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások időszakában. Eredményeket tehát nagy mértékben befolyásolták a járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok. A GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak feltérképezése, amely a vállalkozók számára az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra, szubjektív helyzetértékelésükre támaszkodik.

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: