Üdvözöljük a

Közbeszerzési Hatóság - Útmutató-módosítás

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2022 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272930   

Közbeszerzési Hatóság - Útmutató-módosítás

A Közbeszerzési Tanács tájékoztatójának témája a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések módosítása, valamint a teljesítéssel kapcsolatos indexálási szabályokkal történő kiegészítése.

A KT keretein belül működő Tanács az útmutatóban említett módosítását június 9-én fogadta el, összefoglalója ittérhető el.

 

Az útmutató módosításának alapja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által kidolgozott építőipari indexálási képlet. A tájékoztató kitér az indexálás gyakoriságának szükségességére, valamint külön kiemeli, hogy az indexálás olyan időpontot kell érintsen, amikor az indexálásra kerülő költség felmerült. Segítséget nyújthat a képlet alkalmazásában a KSH TEÁOR’08 rendjében felsorolt havi termelői árindexeket tartalmazó adatbázis.

 

Fontos, hogy az indexálás alkalmazása során tekintettel kell lenni a 22/2015. (X. 30.) Korm. rendeletnek a kifizetésekre vonatkozó szabályaira is.

 

Az említett útmutatót részleteiben itt olvashatja, mely a jogi környezet részletes tájékoztatása mellett az indexálást egy példán keresztül szemlélteti a könnyebb megértés érdekében, melyet saját esetre adaptálva is alkalmazni lehet. Ez az „1. Példa az indexálás során használható képletre, metódusra (hipotetikus számadatokkal)” alfejezetnél található.

 

Az útmutatóban kiemelt szerepet kap a szerződés módosításának jogalapjainak ismertetése, nevesül:

  • „De minimis” (értékében elhanyagolható változások vizsgálata).
  • Meghatározott körülmények fennállása.
  • Nem lényeges módosítás.