Üdvözöljük a

Növekedési pályán Zala megye gazdasága

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13
14
1516171819
20212223242526
2728293031  

Növekedési pályán Zala megye gazdasága

Ünnepélyes keretek között, a megye társadalmi és gazdasági életének meghatározó képviselői jelenlétében mutatta be a megye gazdaságának 2018-as teljesítményét összegző közös kiadványát a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Zalai Hírlap és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Igazgatósága. A Zala megyei TOP100 nyolcadik éve készül el a szervezetek együttműködésében, megmutatva a zalai vállalkozások helyzetét és általában az adott év – ezúttal a 2018-as – legfontosabb gazdasági folyamatait.

Kovács Dezső, a kamara ügyvivő elnöke köszöntőjében egyaránt szólt a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció, az átalakuló gazdaság jelentette kihívásokról, és a megye gazdasági helyzetét, tőkevonzó képességét alapvetően és pozitívan befolyásoló közlekedési, vagy ipari befektetési fejlesztésekről. A kamara készen áll arra, hogy sajátos eszközeivel, többek között a szakképzés területén, erősítse a gazdasági szereplők pozícióját – mutatott rá. Vadvári Tibor Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere is elismerően szólt a helyi gazdaság teljesítményéről, kiemelve, hogy Zalaegerszeg esetében immár nem azért szükséges költségvetést módosítani, mert elmaradnak a tervektől a helyi adóbevételek, hanem pontosan fordítva. Zalaegerszeg városa a kormánnyal és a vállalkozásokkal igényeit messzemenően figyelembe véve törekszik a befektetési környezet javítására. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kedvező gazdasági folyamatokat emelte ki köszöntőjében, és azt, hogy a kamarák ma már megkerülhetetlen és elfogadott szereplői a helyi és országos gazdaságpolitikai döntési folyamatoknak.

Dr. Kaszás Anita, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Igazgatóságának vezetője a legfontosabb folyamatokat ismertetve rámutatott, Zala megye gazdasági teljesítménye 2018-ban átlépte a bűvös 1000 milliárd forintos termelési értéket, a megelőző évhez viszonyított 8,2 százalékos GDP-növekedés pedig majdnem duplája volt az országos értéknek. Ezzel együtt Zala megye gazdaságának szerkezete összességében nem változott: továbbra is dominálnak a kis- és középvállalkozások, amelyek főként a belső piacra dolgoznak. A TOP100 élmezőnyében hagyományosan elhelyezkedő cégek köre csak kissé változott, fontos fejlemény ugyanakkor, hogy a ZÁÉV Zrt. révén immár magyarországi TOP200-as gazdasági szereplője is van a megyének. Az idei, vagy a 2019-es gazdálkodási év eddig ismert adatai alapján a fejlődés töretlennek ígérkezik a zalai cégek körében – mutatott rá végül Dr. Kaszás Anita.

A Zalai TOP100 kiadvány idén az innováció és a szakképzés köré szerveződött, amelyek szorosan kapcsolódnak napjaink slágertémái, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, vagy a negyedik ipari forradalom vívmányai, vagy éppen kihívásai. Az adataink védelme, az adatokkal való manipuláció a legkisebb cégek esetében is kiemelt fontosságú - mutatott rá előadásában Dr. Kürti Sándor, a világhírű Kürt ZRt. tulajdonosa, felvázolva azokat az elméleti modelleket, amelyek segíthetik a cégeket az adataikkal való biztonságos „gazdálkodásban”.

Vígh László országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében elismerését fejezte ki a cégek teljesítményével kapcsolatban.

A kiadvánnyal kapcsolatos részletes elemzésünket a Zalai Gazdaság novemberi számában olvashatják, a kiadvány a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatainál decembertől lesz elérhető.